PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl

Petr Koc

Petr Koc

12. 7. 2011 00:00 117

Seznam kapitol

1. Stavba počítače 2. Nastavení úsporných režimů v BIOSu 3. Kontrola z prostředí Windows 4. Měření spotřeby 5. Měření teploty 6. Zhodnocení

Probrali jsme teorii, konkrétní komponenty a už jen dáme všechno dohromady. V dnešním posledním díle se podíváme na finální výběr komponent a reálné zkušenosti. Provedeme nutná nastavení, změříme spotřebu a ukážeme si související faktory. Nakonec zkontrolujeme teploty a vypočítáme náklady na roční provoz. Není to ani stovka měsíčně!

Reklama

Již jsme si řekli něco o výběru komponent, nyní se podíváme na počítač, který jsem sestavil a který už nějakou dobu experimentálně používám. Mým cílem bylo postavit velice stabilní počítač, který bude sloužit jako domácí server. Tj. budou na něj odkládána data (na disky v RAID režimu), bude na něm fungovat automatické zálohování a bude vysoce spolehlivý (reset jen v případě aktualizací). Operačním systémem, který jsem měl vyhlídnutý a který testuji již od betaverze, jsem zvolil Windows Home Server 2011. Jedná se o serverový systém založený na kódové základně Windows Server 2008 R2. Systém má poměrně běžné požadavky na hardware – 1,4 GHz procesor s podporou x64, 2 GB RAM a 160 GB pevný disk.

Na výkon počítače jsem neměl žádné zvláštní nároky, neboť na počítači neplánuji provozovat nic vysloveně náročného. Windows Home Server 2011 sice umožňuje streamování videa do prohlížeče (připojíte se s Internet Explorem s nainstalovaným Silverlight a systém vám umožní v přehrávači ne nepodobném Javovým webovým přehrávačům shlédnout videa uložená na serveru), ale to je méně kvalitní, než si video stáhnout přímo třeba přes Windows Media Player. Věděl jsem, že pokud budu na intranetu, určitě si video spustím přímým přístupem na síťový disk, a že pokud budu na Internetu, bude mě omezovat rychlost uploadu mého připojení. Grafická karta v mém případě nehrála žádnou roli – server bude spouštěn bez monitoru a bez klávesnice, veškerý přístup bude přes Remote Desktop. Vyžadoval jsem však, aby počítač podporoval ECC RAM a aby měl větší množství Serial ATA konektorů s podporou RAID 1 (přičemž nepreferuji přídavné řadiče na PCI Express).

Volba nakonec padla na tyto komponenty:

Athlon II X2 250u – jediný ultra low voltage Athlon II, který jsem byl schopen sehnat. Po týdnech sledování eBay se mi ho podařilo zakoupit za asi 50 USD. Procesor byl bez chladiče.

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl
i Zdroj: PCTuning.cz

7

ASUS M4A78LT-M LE – při výběru motherboardu jsem byl silně omezen podporou ECC. Zároveň jsem chtěl především co nejpomalejší grafickou kartu, protože to znamená co nejmenší spotřebu. Zvolil jsem proto čipset AMD 760G, který obsahuje postarší Radeon 3000 a je vyráběn 55nm procesem. Čip 760G je párován s jižním můstkem SB710, který mi vlastnostmi plně postačuje (nějaké ty PCI Express linky a 6× SATA 3.0 Gb/s). Také jsem chtěl, aby deska měla co nejméně fází a kvůli možnosti rozšíření o přídavné karty byla formátu microATX.

Jediné dvě značky, které se tvářily, že za něco stojí a ECC podporují, byly Asus a Biostar. Přestože Biostar je v komunitě poměrně vychvalován, nabízel pouze desku s AM2+, což není pro nové procesory z hlediska spotřeby ideální. Také DDR3 paměti pro socket AM3 jsou dostupné ve vyšších kapacitách, mají menší spotřebu a jsou levnější. Volba tedy padla na Asus, konkrétně model M4A78LT-M LE.

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Motherboard s ji

ž vyměněným chladičem north bridge

Tuto základní desku jsem zvolil mimo jiné i proto, že nemá žádný přídavný řadič pevných disků ani žádné další nesmysly (ty jen zvyšují spotřebu) a podporuje procesory do maximálně 95 W (čtyřfázové napájení, většina desek má pětifázové, což zvyšuje spotřebu). Cena základní desky nepřesáhla 1500 Kč.

Kingston KVR1333D3E9S/4G – tady byla volba jasná. Jedna z mála značek, která vyrábí unbuffered ECC DDR3 a zároveň je snadno dostupná, je Kingston. Zvolil jsem ValueRAM KVR1333D3E9S/4G, čtyřgigový ECC modul založený na 2Gbit Hynixech. Po zjištění, jak malou má spotřebu a kolik úloh běží na WHS 2011 na pozadí (jen systém startuje asi třikrát tak dlouho oproti Windows 7) a s ohledem na pohodlí práce bez swap file, jsem přikoupil ještě jeden modul. Je to naprosto přehnané, systém v pohodě běží i s jedním, ale kdo ví, co bude za několik let. Cena jednoho modulu byla cca 1200 Kč a v jednom známém obchodě kvůli mně založili novou kategorii zboží – paměti pro servery.

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl
i Zdroj: PCTuning.cz

picoPSU-160XT + Seasonic SSA-0901-12 – tady byla volba také jasná. Chtěl jsem zdroj, který bude zcela bezhlučný a u kterého nebudu muset nic bastlit. Musel mít extrémní účinnost a být velice kvalitní. Zároveň mi vyhovovaly malé rozměry, neboť jsem neplánoval klasickou ATX skříň. Spotřebu jsem si nejdříve vyzkoušel s klasickým ATX12V zdrojem, načež jsem usoudil, že 80 W výkonu bude bohatě postačovat. Teoreticky bych mohl zvolit i levnější picoPSU-80, ale chtěl jsem 24 pin Main Power a 12V Power konektory, které deska od Asusu vyžaduje. PicoPSU jsem zakoupil na eBay, i s dodatečným cable harness stál cca 50 USD. Seasonic jsem zakoupil za asi 1000 Kč a tak trochu předpokládám, že se jedná o první kus v Evropě.

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Antec Minuet 350 – výběr vhodné skříně doprovázely těžkosti. Na vzhledu mi nijak nezáleželo, měl jsem jen tři požadavky:

1) Skříň musí pojmout desku formátu microATX a minimálně dva 3.5" disky (... které v praxi nahradím 2.5" disky v 3.5" odhlučňovacím obalu).

2) Skříň musí mít ventilační otvory, aby teplý vzduch mohl volně stoupat. To tak trochu předpokládalo desktopový formát, ne tower. Ideálem je v tomto patrně M350 od mini-box, který je děrovaný jak cedník. Bohužel je ale jen pro miniITX.

3) Skříň musí být dostatečně nízká, ideální formátu low-profile, protože jsem jí plánoval umístit do prostoru, kde mi nebude nijak překážet.

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec jsem zvolil Antec Minuet 350. Tuto skříň nepovažuji za ideál a upřímně mě vizuálně ani nijak nenadchne. Kvalitou zpracování je slušná, i když vlastnosti jako leštěný povrch považuji za naprostou zbytečnost. Skříň stála cca 2500 Kč, což považuji za kus plechu a plastu jako přehnané. Má v sobě sice 350W zdroj SFX formátu, ale má ventilátor a nedosahuje účinnosti picoPSU, takže je pro mě nepoužitelný.

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Srovnání standardní velikosti a low-profile

Důvodem, proč jsem jí pořídil, byl jednak low-profile microATX rozměr a také poměrně slušně řešené chlazení. Na fotce výše si všimněte, že přímo pod děrováním v „bočnici“ se nachází chladič procesoru. Teplý vzduch tak není nikde blokován a může stoupat vzhůru.

Western Digital Scorpio Blue – zatím počítač testuji s 2.5" 750GB pevným diskem s 5200 ot/min, který plánuji v budoucnu vyměnit za 1TB dvouplotnový model (až bude dostupný – zatím není). Disky dávám do odhlučňovačů Scythe Quiet Drive 2.5".

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Scythe Big Shuriken – procesor byl dodán bez chladiče (OEM výrobci mají chladiče vlastní). I kdyby byl dodán s chladičem, je mi jasné, že ten by neustál pasivní chlazení. Počítač je umístěn naležato (desktop), proto jsem trval na co největší vodorovné ploše chladiče. Výška žebrování nebyla příliš podstatná, protože při pasivním chlazení je důležité mít co největší styčnou plochu mezi chladným vzduchem přicházejícím zespodu a chladičem. Big Shuriken se vlezl do mé nízkoprofilové skříně, v případě nouze by zvládnul i osazení 120mm ventilátorem standardní výšky.

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server, závěrečný díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Big Shuriken má žebra i přímo u procesoru, nespoléhá jen na heatpipes

Také jsem vyměnil chladič north bridge, chladič nainstalovaný Asusem se mi zdál nedostatečný (předpokládá aktivní chlazení). Použil jsem Primecooler PC-NB1. Větší a asi i lepší Primecooler PC-NBHP1 by byl patrně již příliš vysoký.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama