PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 2. díl
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 2. díl

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 2. díl

Petr Koc

Petr Koc

11. 7. 2011 00:00 70

Seznam kapitol

1. Výběr napájecího zdroje podle spotřeby 2. picoPSU a externí adaptér 3. Výběr platformy – CULV a ULV 4. CULV – Intel Atom 5. CULV – AMD Fusion „Bobcat“ 6. ULV – AMD Athlon II ULV
7. ULV – Intel Xeon E3 8. Co je to TDP, pozor na podtaktování 9. Výběr RAM, disku, základní desky a skříně 10. Výběr pevného disku 11. Výběr základní desky

V minulém, spíše úvodním díle, jsme si ukázali využití malého úsporného serveru a trochu teorie. Dnes všechny poznatky využijeme a půjdeme vybrat konkrétní komponenty. Probereme si procesory, paměti, disky, desky a samozřejmě i zdroje. Jak si ukážeme, zrovna zdroj je jednou z nejzásadnějších komponent při snižování spotřeby.

Reklama

Výběr napájecího zdroje podle spotřeby

Přestože to možná bude překvapující, začnu výběrem počítačového zdroje. Ten je totiž tím, co značně ovlivňuje celkovou spotřebu systému a co zároveň velmi ovlivňuje výběr dalších komponent. Zdroj je klíčovým prvkem, protože přeměnou střídavého proudu na stejnosměrný dochází ke značným ztrátám. Ty se projevují zahříváním zdroje. Pro uživatele pak představují jednak nutnost chladit, a za druhé také zvýšenou hlučnost.

Abychom dosáhli co nejmenších ztrát, je vhodné zdroj dimenzovat zátěži, která na něj bude kladená. Tedy podle spotřeby, kterou počítač může mít. Není totiž tajemstvím, že účinnost (poměr vyvedené energie vs. přivedené energie) zdroje není při všech zátěžích konstantní. Typický počítačový zdroj mívá nejvyšší účinnost v oblasti kolem 20 až 80 % jmenovité zátěže. To znamená, že když máme např. 500W zdroj, pak jeho optimální účinnost bude v rozmezí cca 100 až 400 W. Při vyšší nebo menší zátěži účinnost klesá.

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 2. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku výše je vidět reálná účinnost jednoho ze zdrojů o nominálním výkonu 650 wattů. Jedná se o asi tři roky starý model jedné známější značky. Všimněte si, že v oblasti kolem 20 wattů je účinnost jen kolem 65 %. To není vůbec atypické.

80 PLUS – vodítko, ale ne všemocné

V posledních několika letech se v souvislosti s počítačovými zdroji čím dál tím více mluví o 80 PLUS. Jedná se o iniciativu zvyšování účinnosti zdrojů s pěti úrovněmi certifikace:

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 2. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Momentálně se začínají na trhu objevovat první zdroje certifikované jako 80 PLUS Platinum. Ty musí mít minimální účinnost 90 % při u nás běžně používaném napětí 230 V / 50 Hz. Toto číslo sice vypadá na první pohled skvěle, potíž ovšem je, že se týká 20% zátěže. Pozorným čtenářům orientujícím se ve světě hardware jistě neuniklo, že jako první splňují novou normu s vyšší účinností obvykle zdroje o vysokém nominálním výkonu. Tedy ty, které mají kolem 700 až 1000 W. To je pochopitelné – 20 % z 1000 W je 200 W, tedy dostatečně velký výkon. Pokud bychom změřili tyto zdroje při výkonu 20W, bude nás čekat nepříjemné překvapení.

Spotřeba počítače – kolik je?

Většina uživatelů vůbec netuší, kolik je spotřeba jejich počítače. Adekvátně tomu pak můžou vybírat zdroj, který není pro jejich počítač optimální. Faktem je, že spotřeba počítačů je značně odlišná podle toho, jaké komponenty obsahuje. Největší rozdíly v dnešní době tvoří:

  • Grafická karta

  • Procesor

  • Základní deska

Pořadí výše jsem zvolil záměřně. Grafická karta je totiž ta komponenta, která má v dnešním počítači zdaleka nejvyšší spotřebu. Spotřeba procesoru sice také není malá, ale pokud nesáhneme po nejrychlejším modelu, nebývá zdaleka tak velká jako u grafické karty. V zásadě bych mohl počítače rozdělit do několika skupin:

  1. Výkonné počítače – cokoli s rychlou grafickou kartou (GeFore GTX 580 atp.), případně s více kartami může v zátěži spotřebou atakovat hranice 500 až 1000 W. V klidovém stavu si pak řeknou klidně o 250 W. Jedná se o počítače, které v praxi není možné učinit tichými.

  2. Počítače s nízkou hlučností (ULN) – počítač s průměrným procesorem s TDP kolem 65 W vybavený grafickou kartou, kterou lze chladit tichým aktivním chladičem nebo dokonce pasivně. V tomto případě se bavíme o spotřebě v zátěži kolem 150 až 300 W a spotřebě v klidovém stavu kolem 80 až 120 W.

  3. Bezhlučný počítač – tady musí být spotřeba výrazně nižší, protože nelze chladit ventilátorem, popřípadě jen opravdu extrémně tichým. V klidovém stavu se bavíme o cca 15 až 35 W, v zátěži pak kolem cca 35 až 55 W.

Všimněte si, že bezhlučný počítač má spotřebu řádově nižší než tichý počítač a že se pohybujeme v oblastech, kde účinnost běžného zdroje nebývá právě optimální.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama