PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 1. díl
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 1. díl

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 1. díl

Petr Koc

Petr Koc

8. 7. 2011 03:00 72

Seznam kapitol

1. Počítač / server s nízkou spotřebou 2. … proč ho chtít? 3. Kde najde využití I. 4. Kde najde využití II.
5. Spolehlivost, dostupnost, správa 6. RAID pole 7. Error Correcting Code (ECC) RAM 8. Co je potřeba ke zprovoznění ECC RAM

Dnešním dnem počínaje startuje třídílní seriál o stavbě domácího serveru. Najde uplatnění nejenom jako privátní servřík, ale i router, rychlý NAS nebo HTPC. Celou dobu nám šlo hlavně o co nejnižší spotřebu, nulový hluk díky celé řadě nastavení a maximální spolehlivost, čemuž jsme přizpůsobili výběr nestandardních komponent.

Reklama

Ještě než se pustím do povídání o tom, jak takový netradiční počítač postavit, zaměřím se na to, proč ho vůbec stavět. V domácích a kancelářských podmínkách obvykle nemáme příliš důvodů, proč stavět počítače s nízkou spotřebou a malou hlučností. Tyto počítače totiž obvykle vyžadují určité kompromisy, které ne vždy musí vycházet výhodně pro uživatele.

Asi nejvýznamnějším kompromisem je ten mezi výkonem a spotřebou. U počítačů platí, že čím výkonnější má být daná součástka, tím obvykle potřebuje víc transistorů. Zatímco dnešní procesory mají typicky stovky milionů transistorů, první Pentium jich mělo jen 3,1 milionu. Víc transistorů znamená, za jinak stejných okolností, vyšší spotřebu. A čím se mají rychleji přepínat (tj. čím vyšší frekvence), tím také vyšší spotřeba. Mezi výkonem a spotřebou proto existuje přímá závislost. Nelze mít supervýkonný počítač, který by byl zároveň úsporný.

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 1. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Tiché chlazení velkého tepelného výkonu může být řešeno předimenzovaným chladičem. To ale vyžaduje hodně prostoru

Druhá nepříjemnost spojená se spotřebou je hluk. Typicky platí, že čím vyšší má počítač spotřebu, tím účinnější chlazení je zapotřebí. Protože jsme obvykle limitováni fyzickou velikostí skříně (a tím pádem i velikostí chladičů), znamená vyšší spotřeba prakticky vždy nutnost použít rychleji se otáčejících ventilátorů. I u průmyslových ventilátorů s magnetickými ložisky, tj. s nulovým třením motorové části, znamená rychlejší proudění vzduchu větší aerodynamický hluk. Chceme-li tedy tichý počítač, nutně musí mít malou spotřebu.

Jak řeší požadavek na malou spotřebu velké firmy jako Intel, HP apod.? Selekcí. Když Intel vyrobí mnoho kusů procesorů, provede na nich nejen testy spolehlivosti, ale také testy spotřeby a frekvenčního potenciálu. Každý kus je unikátní a má trochu jiné charakteristiky. Čím novějšího výrobního data součástka je, tím má variabilita mezi kusy tendenci být větší. Kusy s malou spotřebou se prodávají pro použití v noteboocích, kusy s vysokým frekvenčním potenciálem pro pracovní stanice a jako „drahé hračky“ pro horních 10 tisíc, zbytek putuje do běžných počítačů.

PCT speciál – jak jsem stavěl domácí server 1. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

V ceníku AMD jsou i úsporné 45W čtyřjádrové procesory. Při stejné ceně ale mají minimálně o 700 MHz nižší frekvenci než standardní 95W modely

Abychom tedy mohli mít tichý počítač s nízkou spotřebou, buďto se musíme spokojit s nízkým výkonem, nebo si musíme připlatit za kvalitní (výběrové) kusy hardware. Typický uživatel, který je limitován především obsahem bankovního účtu, nechce ani jedno z toho.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama