Upgrade pro starý počítač - věčné to dilema
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Upgrade pro starý počítač - věčné to dilema

Upgrade pro starý počítač - věčné to dilema

Miroslav Jindra

Miroslav Jindra

5. 5. 2010 03:00 53

Seznam kapitol

1. Vyjasněte si fakta 2. Co zkontrolovat před upgradem? 3. Nezapomeňte na ... 4. Pomoc pro každé PC 5. Upgradovatelnost - příklady 6. Závěr

Znáte to... staré PC už nereaguje tak dobře jak by mohlo, děti otravují s 3D nesmysly, a Vám je líto vyhodit v zásadě ještě dobře fungující mašinu, která stála jen před pár lety spoustu peněz. Skoro každého napadne, jestli by se staré PC nedalo ještě nějak využít. Co má a co nemá smysl ještě upgradovat, je opravdu dobrá otázka.

Reklama

Není při aktuálních cenách sestav upgrade stávajícího stroje už jenom kopáním do mrtvoly? Není investice do nového stroje mnohem efektivnější? Jaké jsou vaše schopnosti zvládnout upgrade sám? V následujícím článku si projdeme několik modelových situací, na kterých si demonstrujeme, jaká vylepšení jsou vhodná. Taktéž si osvěžíme několik málo triků, jak staré PC urychlit. Věnovat se budu jen stolním PC, notebooky se už z principu vylepšují jen těžko a vyměnit lze většinou jen disk nebo paměť, navíc ceny mobilního řešení jsou vyšší. Navíc osobně považuji notebooky za z nouzectnost. Ergonomie je pro běžnou práci katastrofální.

Upgrade pro starý počítač - věčné to dilema
i Zdroj: PCTuning.cz


Fotka z jednoho starších srazů našeho fóra (podzim 2006), dnes již bývalý moderátor Jafido prosí Ježíška o dárky :)

Potřeby

  • PC je staré 5 let a chci hrát nové hry. Tohle upgradem nepůjde. Respektive pokud už není vyhnutí a prostě finance na nový počítač nejsou, upgradujete celé PC kromě skříně (pokud je slušná) a mechaniky (pokud funguje). V každém případě je ale lepší zkusit starý PC prodat jako celek než skončit s hromadou neprodejných komponent a zflikovanou mašinou, kterou brzdí staré ojeté komponenty.
     
  • PC je staré 5 let, chci ho dál používat, ale je strašně hlučné. Toto se dá řešit poměrně levně. Stačí počítač vyčistit od letitých nánosů prachu, promazat větráčky a nebo třeba zainvestovat do nějakých nových.
     
  • PC je staré 2 roky, ale nejdou mi hry. Pak začne vaše analýza u základní desky, současné grafiky a CPU a taktéž i zdroje a pamětí. Obecně pokud si chcete zahrát alespoň trošku na slušné úrovni, vyplatí se dneska 4 GB paměti, procesor minimálně dvoujádrový a taktovaný alespoň na 2,5 GHz a k tomu grafická karta s dostatečným výkonem. Něco v dnešní cenové kategorii řekněme 3-4 tisíc, tedy řekněme dva roky starý high-end nebo dnešní střední tří

Ujasněte si tedy, jak jste s počítačem spokojeni, a co od něj ještě očekáváte.

Upgrade pro starý počítač - věčné to dilema
i Zdroj: PCTuning.cz

Kolik do upgradu investovat?

Má smysl do starého PC dávat 2000 Kč, když samotné PC má hodnotu 3000 Kč a nové PC s nepoměrně vyšším výkonem a třeba i legálním OS se dá pořídit za 10000 Kč? Má smysl do PC s Pentiem II kupovat nový PATA disk za 1000 Kč, když samotné PC má cenu 100 Kč? Rozšiřovat paměť v mašině se starými DDR, které stojí dneska dvakrát tolik co nové paměti? A kolik si toho zvládnu udělat sám?

Ujasněte si, jaká je výkupní cena vašeho PC, kolik chcete investovat a zdali není lepší koupit celé nové PC.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama