moderni-vodni-chlazeni-a-co-byste-o-nem-meli-vedet
Návody Článek Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět

Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět

Vojtěch Nekvapil, Jan Skácel

Vojtěch Nekvapil, Jan Skácel

20. 12. 2007 01:00 87

Seznam kapitol

1. Proč vodní chlazení? 2. Jak voda "pracuje" 3. Díly, díly, díly... 4. Spojit, ale to už víte
5. Vyšší škola jízdy 6. Poznej svou výbavičku 7. Sestavit vše dohromady

Ve světě počítačových nadšenců je spousta věcí, které nejsou běžnými uživateli pochopeny – jednou z nich je například vodní chlazení. Když je správně navrženo, tak může představovat výborný doplněk počítačové skříně a držet teploty a hluk na nízké úrovni. Když je odfláknuto, může to být zašmodrchané klubko nebezpečných hadic, které chladí hůř než vzduch a během chvilky může "usmažit" váš drahý procesor či grafickou kartu.

Reklama

Ve světě počítačových nadšenců je spousta věcí, které nejsou pochopeny běžnými uživateli – jednou z nich je například vodní chlazení. Když je správně navrženo, tak může představovat výborný doplněk počítačové skříně a držet teploty a hluk na nízké úrovni. Když je odfláknuto, může to být zašmodrchané klubko nebezpečných hadic, které chladí hůř než vzduch a během chvilky „usmažit“ váš drahý procesor či grafickou kartu.

Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Se špatným návrhem můžete na klidně i hodinu obveselovat návštěvníky výstavy.

Hlavní problém, který drží mnoho z nás na „bezpečném“ vzduchovém chlazení, je strach z možných následků. Ostatně ani počáteční investice do vodního chlazení není zrovna nízká, a když přidáte možná rizika, vypadá to, že není o čem. Někteří ani nevědí jak a kde začít, když budují vodní chlazení. Jaké prvky vlastně zvolit? Je nejlepší zůstat jen u jedné značky? Jaká velikost je ta pravá? A bude systém v bezpečí, když se objeví únik kapaliny?

Jestli se někteří z vás ptají na některou z těchto otázek, tak tento článek by vám na ně měl odpovědět. Pro ty co říkají „Neboj se a jdi do toho“ tento článek nabízí spoustu informací, které možná netušili. Ignorovali jsme vodu velmi, velmi dlouho a nyní je čas se trochu smočit.

Proč voda?

Moderní vodní chlazení a co byste o něm měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Kdo říkal, že na vodu je potřeba minimálně BigTower?

První otázka, na kterou se ptáte sami sebe, zní nějak takto: „Pokud voda představuje takové riziko, tak proč ji používáme?“ Pohled na PCtuning fórum vám ukáže spoustu lidí, kteří „vodníka“ používají, ale většina z nich drží teplotu jen o pár stupňů níž, než to umí vzduch. Pravda, můžete použít TEC (Peltier) chladič, ale v porovnání s vodou je tak trochu… No, extrém pro většinu z nás. Takže když voda z vašeho počítače neudělá ledovou pevnost, proč ji používat?

  • Voda „přenese“ víc tepla - ačkoli teploty vody nemohou jít níž než teplota okolního vzduchu, (stejný limit má i vzduchové chlazení) je voda schopna po cestě absorbovat vetší množství tepla za jednotku času a odvést ho daleko od našich čipů. To znamená, že pokaždé když už se nebudete chtít loudat na základní frekvenci, bude váš počítač produkovat větší množství tepla zapříčiněné zvýšením napětí a frekvencí jádra (stejně tak jako když vyměníte váš jednojádrový procesor za vícejádrový kousek). Díky vodě bude teplo z čipu odvedeno rychleji.
  • Voda může změnit vaše prostorové požadavky - pokud nemáte dost místa pro obří chladič procesoru, ale přesto chcete něco tichého, je voda ideální volbou. Hadice můžou mít téměř jakoukoliv délku, takže odvést teplo lze kamkoliv a zmenšit tak profil skříně bez ztráty výkonu.
  • Voda je tišší – protože voda odvede více tepla než vzduch za stejnou dobu, je možné ji chladit lépe a současně i s nízkou hlučností. Tam kde vzduchové chlazení současných grafických karet vyžaduje potenciálně hlučné dvouslotové chladiče, může voda uspořit prostor, zatímco kompletně odstraní hluk. Jeden nízko otáčkový 120mm ventilátor odvede lepší práci a my jako bonus máme jeden volný slot navíc.
  • Voda vypadá lépe – buďme upřímní, ta měděná „květina“ může být velmi pěkná, ale nic nevypadá tak dokonale jako perfektně opracovaný blok s akrylovým vrškem a diodou ukrytou uvnitř. Navíc dobře zvolené hadice mohou vypadat jako organický prvek či slušné retro.
Chladit nemusíte jen počítač...
i Zdroj: PCTuning.cz
Chladit nemusíte jen počítač...


No není to krása?

Co můžete očekávat?

Vodní chlazení je jako všechno v životě – máš to, za co si zaplatíš (nebo co si uděláš). Opravdu byste do toho chtěli jít? Je tu několik překážek…

Za prvé, dobré vodní chlazení není levné. Nejlepší je začít s jednoduchým okruhem. Ale poté se podíváte na rozdíl 2-3 tisíce korun vůči 1200-2000kč za vzduchový chladič a je jasno. Pokud však koukáte na to jak při nákupu vody ušetřit, tak si dávejte velký pozor – jsou věci, na kterých továrny šetří. Počínaje těsněním, fitinkami a dalšími drobnostmi které udržují váš počítač v suchu.

Za druhé, nemůžete očekávat, že vždy budete chladit na téměř pokojovou teplotu. Voda je silnější vzduchové chlazení, ale musíte si uvědomit, že vyzářené teplo se pouze přesunulo někam jinam a stále ho odvádíte vzduchem. Navíc zákony termodynamiky vám neumožňují dosáhnout nižších teplot než nejchladnější bod (dokonce ani stejných). Kdybychom dostali korunu pokaždé, když se někdo na fóru zeptá, jak dostat teplotu na 20 stupňů když je léto a teploty přes 30 stupňů, tak bychom byli milionáři.

Nakonec, nemůžete chladit lépe než průměrné vzduchové chlazení, pokud si koupíte některou ze současných, již hotových sestav. Ty existují z určitých důvodů a občas jsou nejlepší konvenční řešení jak chladit neslyšně středně výkonný systém (jako třeba HTPC). Bohužel, sety jsou navrhovány pro většinu – tj. průměrnou sestavu a ne pro vaši GeForce 8800 GTX a čtyř jádrový procesor. Navíc jsou vyráběny velkými firmami, kde tvrdě fungují zákony. Firma potřebuje zisk, a tak se šetří na všem, ovšem konečnou cenu si nasadí patřičně vysoko.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama