zalman-zm80d-hp-pasivni-chladic-pro-graficke-karty
Návody Článek Zalman ZM80D-HP, pasivní chladič pro grafické karty

Zalman ZM80D-HP, pasivní chladič pro grafické karty

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

5. 6. 2006 01:00 26

Seznam kapitol

1. ZALMAN ZM80D-HP a pasivní chlazení 2. ZALMAN ZM80D-HP, konstrukce 3. ZALMAN ZM80D-HP, step-by-step 1. 4. ZALMAN ZM80D-HP, step-by-step 2. 5. Závěr a testy

V průběhu několika testů pasivně chlazených grafických karet jsme vždy zdůrazňovali, proč se tyto grafické karty nehodí pro přetaktování. Zvýšení pracovní frekvence totiž sebou často nese rapidní zvýšení generovaného tepla, na takové množství nejsou ve většině případů dodávané chladiče stavěné. Kapišto? Ponjatno? No ano, ale co udělat v případě, že přetaktovávat chcete? Pak budete muset zvážit nasazení výkonnějšího pasivního chlazení. A můžete zkusit ZALMAN ZM80D-HP.

Reklama

Nazvat ZALMAN ZM80D-HP novinkou by bylo nejspíše urážkou. Tento univerzální pasivní chladič je totiž veteránem svého oboru a v různých obměnách se vyrábí více než tři roky. Vznikal na míru grafickým kartám ATi Radeon 9800 a dodnes se pod ním, více či méně úspěšně, vystřídalo několik generací grafických karet.

Chladící potenciál

Jako každý pasivní chladič má i ZM80D-HP omezené možnosti nasazení v segmentu top-endových karet (ty ke svému chlazení potřebují často intenzivně větrané hustě žebrované chladiče), na střední a nižší střední třídu by však měl stačit.

Měřítkem úspěšného nasazení pasivního chlazení jsou dva komplementární faktory:

  1. množství tepla vyzářeného grafickým čipem (to je přímo úměrné k polovodičové technologii a výkonu karty),
  2. tok vzduchu v okolí radiátorů pasivního chladiče (bez toku vzduchu nepomůže ani 2kg těžký chladič).

K orientačnímu posouzení množství generovaného tepla mohou posloužit nároky grafické karty na napájení. Pokud karta vyžaduje dodatečné napájení (kabel vedoucí ze zdroje na grafickou kartu), pasivní chlazení není pro ni není většinou vhodné. Nejvýkonnější karty napájené pouze sběrnicí PCI Express (PEG) si dokážou ve špičce říci až o 60-70W energie a to je maximum, které lze (při splnění podmínky 2.) ještě pasivním chladičem odvést.

Druhá podmínka je ještě záludnější než ta první. Tok vzduchu je totiž těžké odhadnout předem, závisí totiž na mnoha faktorech jako: chlazení procesoru, rozměry skříně, umístění a orientace větráků, rozmístění komponent.

Zalman ZM80D-HP, pasivní chladič pro grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz


U promyšlených konstrukcí odvedou pasivní chladiče teplo grafického čipu bez jakéhokoliv problému..

Vždy se snažte, aby vzduch kolem chladiče grafické karty přirozeně nebo aktivně proudil. Občas je nutné některé otvory ve skříní zakrýt / přelepit (vypadá to nelogicky ale často to pomáhá), zatímco jiné je možné vytvořit (odmontováním PCI "záslepky" pod grafickou kartou). Jiní recenzenti občas radí zamontovat v okolí grafické karty regulovaný větráček (Zalman dokonce prodává typ ZM-OP1 určený přímo pro podporu tohoto chladiče) - po tom řešení bych ale sáhnul jen tehdy, pokud by selhaly jiné pokusy s oběhem vzduchu a využitím regulovaných větráků ve skříni.

Nesmíte se bát zkoušet různé varianty vnitřní "vzduchotechniky", každé řešení si řádně proměřte (np. měřením teploty grafického čipu programem RivaTuner). Pokud tok vzduchu zanedbáte můžete se ve finále rozčilovat, že vám systém při té nejlepší "pařbě" pravidelně tuhne.

Naše řešení...

My jsme měli situaci o to jednodušší, že jsme nahrazovali původní (malé a jednostranné) firemní pasivní chlazení (ASUS EN7600GS SILENT) chlazením mnohem výkonnějším (ZM80D-HP). Měli jsme tak jistotu, že horší to rozhodně nebude a otázkou bylo, kolik půjde nově chlazená karta přetaktovat.

Zalman ZM80D-HP, pasivní chladič pro grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz


Karty řady 7600GS (vyrobené polovodičovou technologii 90nm) patří
mezi nejlepší kandidáty na výkonné pasivně chlazené grafiky.

Chlazení před úpravou...

Jednoduchý jednostranný hliníkový profil i při základních frekvencích (400 jádro, 800MHz paměti) posílal při dlouhodobých grafických testech ručičku palubního teploměru běžně za hranici 80C! Ve skutečnosti je toto firemní chlazení docela poddimenzované a vyžaduje pečlivě vyřešený oběh vzduchu - v opačném případě se razantně zkrátí životnost takto dlouhodobě "grilované" grafické karty (nemluvě o tom, jak se tyto teploty grafického jádra projeví na stabilitě systému).

Zalman ZM80D-HP, pasivní chladič pro grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Chlazení po úpravě...

Zalman ZM80D-HP, pasivní chladič pro grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledky měření zveřejníme v poslední kapitole. V následující kapitole se blíže podíváme na základní prvky chladiče ZALMAN ZM80D-HP.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama