bude-athlon-64-san-diego-kralem-overclockingu
Návody Článek Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu?

Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu?

Archiv PCT

Archiv PCT

15. 6. 2005 00:00 46

Seznam kapitol

1. Athlony 64 - od kladiv po města 2. San Diego je také Athlon 64 3700+ 3. Přetaktovat, či nikoliv? 4. Přetaktování: 2860MHz a dost! 5. Porovnání výkonu a závěr

Dnes se podíváme na to, jak jsou na tom s přetaktováním nové procesory AMD Athlon 64 patřící do tzv. revize "E". Dnes nám především půjde o procesory Athlon 64 s jádrem San Diego (modely 3700+ a 4000+), které mají na to, aby po přetaktování dosáhly na metu vytýčenou dosud neuvedeným špičkovým procesorem Athlon 64 FX-57. Pokud se právě rozhodujete zda upgradovat na nový procesor, mohl by to být článek právě pro vás, pro ostatní může být ukázkou toho, že taktování má smysl...

Reklama

Poznámka: V zahajovacím článku nového autora Zdeňka Obermaiera se podíváme na první možnosti přetaktování dlouho očekávaných procesorů Athlon 64 s jádrem "San Diego". Procesory Athlon 64 3700+ a 4000+ byly kvůli tomu dovezené dokonce přímo z USA. Ke stejné řadě procesorů (s jádrem San Diego) se vrátíme ještě jednou v kompletním redakčním testu - tentokráte s procesory, které už budou k dostání v ČR.

Trocha teorie nikoho...

Za dobu co firma AMD vyrábí procesory řady K8 (tedy Athlony 64, nové Semprony a Athlony FX) se na trhu objevilo mnoho modelů s různými označeními a hlavně s různými jádry - nebude proto na škodu krátce si připomenout vývoj těchto procesorů a sledovat, co jednotlivé změny jader přinesly uživatelům.

Bude Athlon 64 (San Diego) králem overclockingu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kladiva a... názvy měst

První procesory řady K8 (osmá generace procesorů AMD) se objevily na začátku roku 2004. Základem těchto procesorů byly jádra pojmenované Clawhammer a Sledgehammer (firma AMD tehdy počítala s tím, že celá nová skupina se bude nazývat Hammer / kladivo - pamatujete bodygardy s obřími kladivy, kteří postávali na Invexu 2004 u poměrně nenápadného počítače?). Přes pokročilý polovodičový výrobní proces (130nm, technologie SOI) nebyly první "kladiva", z hlediska přetaktování, žádným zázrakem - frekvence šla zvednout jen mírně, procesory navíc relativně hodně hřály. Nákup procesorů s tímto jádrem se už nevyplatí.

Další zlepšená revize Athlonu 64 byla pojmenována Newcastle (v této době přešla firma AMD na pojmenování podle názvů měst) a všechny procesory s tímto jádrem měly už pouze 512kB cache druhé úrovně (dříve se objevovaly 512kB i 1MB modely). Další podstatnou změnou bylo představení patice Socket 939, procesory pro tuto patici už obsahovaly dvoukanálový řadič paměti (Socket 754 je jednokanálový). U Newcastle došlo ke snížení napájecího napětí a tím i provozních teplot procesorů. Co se týče přetaktování procesorů s tímto jádrem, záleželo hodně na štěstí, dá se ale obecně říci, že možnosti nebyly špatné.

Do této doby zatím firma AMD vyráběla své procesory 130nm technologií, to se však změnilo s nástupcem jádra Newcastle a tím bylo jádro Winchester, které se již vyrábí pomocí 90nm technologie. Další snížení napájecího napětí tohoto jádra velice přispělo k jeho skvělým možnostem přetaktování. Athlony 64 na bázi jádra Winchester mají také 512kB cache druhé úrovně. Tyto procesory jsou stále skvělou volbou ke koupi.

Revize E

Tím se pomalu dostáváme k nejnovějším revizím "E" procesorů Athlon 64, k jádrům Venice a San Diego (Benátky a San Diego). Obě tato nová jádra se vyrábí novou technologií která opět zlepšuje možnosti přetaktování, navíc mají podporu instrukcí SSE3 a vylepšený paměťový řadič pro podporu více než dvou modulů RAM. Jádro Venice je přímý nástupce jádra Winchester má totiž také jenom 512kB cache druhé úrovně, zatímco San Diego přináší do segmentu mainstreamu opět cache o velikosti 1024kB. Toto jádro je primárně určeno pro řadu nejvýkonnějších procesorů řady Athlon-FX. Proto je zatím jediný model určený pro běžný trh 3700+.

Zatím je možné říci že Athlony 64 s jádry Venice i San Diego se dají velice dobře přetaktovat a jejich koupí nemůžete udělat chybu. S těmito jádry se vyrábí následující procesory:

  • Venice - Athlon 64 3000+, 3200+, 3500+, 3800+.
  • San Diego - Athlon 64 3700+, 4000+, Athlon FX-55 a FX-57.

Poznámka: procesory Athlon 64 3700+ a 4000+ na bázi nového jádra San Diego jsou v současné době velmi nedostatkovým zbožím (zájem je větší než stihne firma AMD pokrýt). Testované kousky proto dorazily přímo z USA!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama