Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon

Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

13. 5. 2011 03:00 72

Seznam kapitol

1. Sbírání informací 2. Další potřebný software 3. Ještě než začnete taktovat 4. AMD Phenom II X4 945 — první krůčky 5. AMD Phenom II X4 945 — jdeme na věc 6. AMD Athlon II X4 635 @ 3,6 GHz (AM3) 7. Intel Core 2 Quad @ 3,3 GHz (LGA775)
8. Intel Core i3-530 @ 4,4 GHz (LGA1156) 9. Intel Core i5-661 @ 4,4 GHz (LGA1156) 10. Intel Core i7-920 @ 3,8 GHz (LGA1366) 11. Intel Core i7-980X @ 4,0 GHz (LGA1366) 12. Intel Core i5-2500K @ 4,9 GHz (LGA1155) 13. Závěr

Rádi byste svůj procesor popohnali o pár MHz směrem vzhůru, ale zatím nevíte jak? Přetaktování drtivé většiny procesorů je dnes poměrně snadné a jejích výkon lze zvýšit řádově o desítky procent. Přinášíme vám proto návod, ve kterém se zaměříme zejména na praktické zkoušení: názorně jsme přetaktovali celkem osm procesorů!

Reklama

Upozornění

Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Vždy mějte na paměti, že své komponenty ladíte na vlastní riziko. Taktováním automaticky přicházíte o záruku na své komponenty a riskujete poškození vlastního počítače. Autor tohoto článku ani nikdo z celé redakce čtenáře k přetaktování počítače nenabádá a v případě, že tak bude některý čtenář činit, dělá to z vlastní iniciativy a na své vlastní riziko.

Jaké že to železo vlastně mám

Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud patříte k úplným začátečníkům a ladění svého procesoru se chcete věnovat úplně poprvé, v první řadě byste měli podrobně vědět, jaký počítač vlastně máte a co od něj můžete očekávat. Základem je nejen přesná znalost vašeho procesoru, základní desky a operačních pamětí, ale také chladiče na procesoru, případně i zdroje (spotřeba procesorů při přetaktování pochopitelně roste).

Návody: Vyždímejte ze svého procesoru maximální výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny tyto informace si můžete přečíst jednak ve faktuře a dodacím listu od vašeho počítače, pomoci vám však může i správný software. Jedním z těch, které při přetaktování rozhodně využijete, je program CPU-Z. Jde o freewarovou utilitu, kterou můžete stáhnout zdarma přímo ze stránek jeho výrobce. CPU-Z je software pouze informační a v taktování vám přímo nepomůže, rozhodně jej však doporučuji. Jednak umí odečítat aktuální frekvenci procesoru a můžete si tedy hlídat, zda je nastaveno opravdu tolik, kolik chcete, umí však třeba odečíst i revizi vašeho procesoru. Pomocí ní můžete na internetu dohledat stáří vašeho procesoru a dle zkušeností ostatních uživatelů také frekvence, kterých s procesorem lze většinou dosáhnout (byť to samozřejmě neznamená, že jich dosáhnete i vy).

Kromě informací o procesoru umí CPU-Z zjistit informace i o základní desce a operačních pamětech. I ty se dají snadno dohledat ve faktuře či na internetu, takto ale máte vše přehledně a pohromadě. CPU-Z vám navíc i prozradí verzi nahraného BIOSu vaší základní desky, takže na webu výrobce můžete ihned ověřit, zda máte na desce poslední vydanou verzi, anebo byste měli nahrát novější verzi. Aktuální BIOS pro taktování rozhodně doporučujeme.

Pokud máte k utilitě CPU-Z z nějakého důvodu averzi a chcete použít jiný program, nabízí se třeba AIDA64 (dříve známá pod názvem Everest). Ta je ale zaměřená více obecně a jde o komplexnější program. Nevýhodou AIDA64 navíc je, že jde o placený software, jehož licence vás vyjde na 40 dolarů. Nicméně dostupná zdarma je trial verze, kterou lze stáhnout ze stránek výrobce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama