MSI OverClocking Arena 2009 - EU finále v Mnichově
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek MSI OverClocking Arena 2009 - EU finále v Mnichově

MSI OverClocking Arena 2009 - EU finále v Mnichově

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 7. 2009 03:00 10

Seznam kapitol

1. Úvod - Ostatní se mají od MSI co učit .. 2. Den první - Olympijský stadion 3. Den první - Technické prezentace 4. Den první - Soutěž začíná 5. Den první - Exkurze po stadionu a večerní pivo
6. Den druhý - Soutěž pokračuje 7. Vyhlášení vítězů a večeře ve věži 8. Závěr 9. Video

Před časem jste měli možnost se zúčastnit regionálního předkola soutěže v přetaktování od MSI, které jsem pořádali on-line. Z tohoto klání vyšli dva vítězové, kteří odjeli reprezentovat Česko-Slovensko na evropské finále do bavorského Mnichova. Našemu týmu se celkem dařilo, ale finále v Pekingu nám nakonec o vlásek uniklo.

Reklama
MSI OverClocking Arena 2009 - EU finále v Mnichově
i Zdroj: PCTuning.cz

Do této chvíle, jsem se zúčastnil několika zahraničních šampionátů v přetaktování. Na některých jsem byl jako soutěžící, v minulosti ale spíše jako divák nebo zástupce médií. V této pozici jsem jel i na evropské finále MSI OverClocking Arena. Hned v úvodu musím říci, že tato akce byla ze všech nejlepší, a nejlépe propracovaná a připravená, hlavně z pohledu soutěžících týmů. Dokonce ani "High Society" OC party Intelu v Las Vegas před dvěma lety se nemůže s touto akcí MSI srovnávat, to mi věřte.

Většina různých soutěží v přetaktování je totiž "rychlá" a odbývá se za jeden den, což MSI svou koncepcí zcela nabouralo. Na poslední podobné akci Gigabyte v Praze dostali soutěžící hardware ráno a na přípravu a výsledky měly několik hodin. Pokud se něco nepovedlo, byl konec - na nějaké opravy (sušení desky) zkrátka nebyl čas. MSI na to šlo jinak a myslím, že správnější cestou. Místo drahého hotelu a slabší podpory přetaktovačů zvolili MSI lacinější hotel, ale o to větší komfort a podporu soutěžícím na místě konání akce.

Všichni účastnící akce obdrželi týden před finále kompletní sestavu bez pamětí. Mohli si tedy doma v klidu upravit desku, grafickou kartu, provést volt-mody a další úpravy bez časového presu. Každý tým dostal předem i procesor, takže všichni věděli, kam se dá se stávající sestavou dostat. V podstatě stačilo doma najít maximální přetaktování, vše uložit do BIOSu a na finále jen nahrát a benchmarkovat. Tímto krokem se ušetřilo moře času, který musí týmy normálně věnovat modování komponent a úpravám hardware na místě. Všichni si vše již modované přivezli, mohlo se tedy začít ihned soutěžit.

Také u samotné soutěže bylo MSI benevolentnější, a soutěžící mohli benchmarkovat testy dle svého uvážení. Nebylo striktně dáno, kdy jaký test dělat. První den měli soutěžící sedm hodin času na testy, a druhý den pět hodin. Našli se i tací, kteří své výsledky tajili až do poslední vteřiny a nikdo je až do vyhlášení neznal. Samotná podpora soutěžícím byla také luxusní.

Týden před akcí, rozeslalo MSI všem účastníkům mailem přesné návody, jak volt-modovat desku a grafickou kartu, tudíž měli všichni soutěžící přístup k návodům na volt-mod a nemuseli ho shánět. Dále každý obdržel schéma napájení karty, a utilitu na zvyšování napětí, která není veřejně dostupná. Před samotným finále také vystoupil známý přetaktovač z Německa a se všemi se veřejně podělil o několik rad, jak a co nastavit k dobrým výsledkům. Na místě byl i odborník z Tchajwanu, který byl schopen přímo na místě upravit BIOS a opravit případné chyby. MSI zkrátka udělalo maximum pro to, aby měli všichni soutěžící rovnocenné výchozí postavení. Každý měl přístup k volt-modu a mohl si přijít pro rady, jak a co nastavit. Tohle se mi opravdu hodně líbilo a oceňuji to, jako exklusivní přístup. Když už pořádat soutěž v taktování, jedině takovýmhle způsobem. Tady by se mohli i jiní pořadatelé ponaučit.

Kromě taktování, ale MSI připravili i perfektní doprovodný program, protože nejenom taktováním je taktovač živ. Jelikož najdete v reportáži přes stovku fotografií, bude popis jejich výjevů spíše telegrafický, pouze některé okomentuji více. Jde o lehčí, víkendový článek, málo čtení a více pokoukání ..

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama