jak-se-zhavi-920-pretaktovani-phenomu-ii-a-core-i7
Návody Článek Jak se žhaví "920" přetaktování Phenomu II a Core i7

Jak se žhaví "920" přetaktování Phenomu II a Core i7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 2. 2009 06:00 70

Seznam kapitol

1. Úvod - Kdo s koho? 2. Testovací sestavy 3. Taktujeme Phenom II X4 920 4. Taktujeme Core i7 920 5. Nárůst výkonu s přetaktováním 6. Závěr

AMD se s Phenomy II X4 podařil návrat do první ligy přetaktování, kde dosud vládl Intel s procesory Core 2. My se dnes podíváme na přetaktování dvou procesorů s podobným názvem. První je levnější model Phenomu II X4, a druhý jeho jmenovec Core i7 920. Procesory jsou různě drahé i výkonné, přímo srovnávat je tedy nebudeme. Budeme je taktovat s použitím vzduchového chlazení, a podíváme se na možnosti obou levnějších zástupců své platformy.

Reklama
Jak se žhaví "920" přetaktování Phenomu II a Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní článek bude určen pro příznivce taktování, jako počítačového "sportovního" odvětví. Pokusíme se ze dvou cenově dostupných procesorů dostat jejich maximální, stoprocentně stabilní frekvenci. Mezi těmito procesory není žádná přímá spojitost, každý je určen do jiného segmentu trhu a cenově odlišných počítačů. Mají jeden zásadní společný znak, čímž je jejich modelové označení. Tedy si dnes řekneme, jak se taktuje "Devětsetdvacítka", ovšem každá pro jinou patici a platformu.

Na veřejnosti se ozývají hlasy, že taktovat dnešní výkonné procesory je zbytečné, to ale není pravda. Vždy platilo, že přetaktováním levnějšího modelu, získáme výkon vyššího s nulovou investicí a to platí pořád. Přetaktování je koníček a nikdo nemá právo vám mluvit do toho, zdali chcete nebo nechcete svůj CPU taktovat. Když někomu stačí výkon nepřetaktovaného procesoru, nechte ho při tom a svůj si přetaktujte, už jen pro ten pocit a krapet svižnější systém. Kdo netaktuje, nevyužívá potenciál který je mu zdarma nabízen. Výrobci desek, procesorů optimalizují své produkty aby se daly taktovat, tak proč to nedělat? Zapomeňte na ty škarohlídy, kteří tvrdí, že se taktovat nevyplatí - vyplatí a za vyšší výkon to opravdu stojí. Na druhou stranu jsou i uživatelé, kterým by přetaktování jejich postaršího CPU velmi pomohlo a je pro ně spíše nutností než zábavou a sportem. To se ale dnešní dvojice CPU netýká, oba jsou značně výkonné i v základu.

Jak se žhaví "920" přetaktování Phenomu II a Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro většinu z nás, je taktování zábava a možnost jak si s počítačem stále hrát. Mne také po čase, i když je můj počítač stoprocentně vyladěn na maximum výkonu, začnou svrbět prsty a zkouším co deska ještě dovede s novým BIOSem, zdali se nepodaří snížit ještě časování pamětí, jestli si grafika nechá ještě říci výše. Přetaktování a hraní si s počítačem je zkrátka sport, a my ho chceme provozovat, ať si ti co taktovat neumí, říkají co chtějí.

Tento článek není návod na taktování, ale pouze report z přetaktování obou procesorů. Nejprve vám představím platformy, poté zopakuji krátce základy jak každý z CPU taktovat, na co si dát pozor. Závěrečným výstupem už budou pouze výsledky, které jsem dosáhl. Nechci procesory proti sobě srovnávat ve výkonu, každý si jistě své uplatnění najde. Primárně je tento článek o možnostech přetaktování obou čipů, o nárůst výkonu vás ale nepřipravím. Těsně před závěrem si povíme, jak se zvýšil výkon CPU v našich obvyklých testech na maximálních dosažených frekvencích.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama