w-force-superpanel-001
Návody Článek W-Force SuperPanel 001

W-Force SuperPanel 001

Voigts Martin

Voigts Martin

23. 4. 2003 00:00 10

Počítač lze ztišit mnoha způsoby, jedním z těch jednodušších je snížit otáčky ventilátorů. Tohoto se dá dosáhnout mnoha způsoby. Jedním z profesionálních řešení je panel regulátoru otáček SuperPanel 001 značky W-Force. Podívali jsme se mu na zoubek …

Reklama

Úvodem

Tento panel zaujme na první pohled pěkným designem, který dodá počítači styl. Instaluje se do 5,25“ pozice počítačové skříně. Na panelu je LCD displej, který může ukazovat otáčky ventilátoru, teplotu pevného disku, teplotu uvnitř skříně a teplotu procesoru. Otočným knoflíkem se regulují otáčky ventilátoru. Tento panel je vybaven také audio alarmem, který vás upozorní na přehřátí procesoru nebo zastavení ventilátoru. Mimo tyto funkce je také příjemné, že na předek panelu jsou vyvedeny dva porty USB (USB 2.0 kompatibilní) a jeden port FireWire.

Balení obsahuje...

Pokud si tento panel pořídíte, obdržíte jej v poměrně hezké krabičce, kvůli té si jej ale asi bude kupovat málokdo. V krabičce najdete kromě panelu samotného:

  • Dva výměnné kryty čelního panelu
  • Jeden malý imbusový klíč
  • Tři teplotní čidla
  • Jeden prodlužovací kabel k chladiči procesoru
  • Jeden kabel vedoucí zpět ke konektoru CPU FAN na základní desce
  • Jeden kabel k napájení panelu
  • Jeden dvojitý kabel USB 2.0
  • Jeden kabel FireWire
  • Osm imbusových šroubků

Panel shodný s Vantec Nexus NXP 101

Již letmý pohled na tento panel ukázal, že se jedná o typ, který je naprosto totožný s regulátorem Nexus NXP 101 značky Vantec. Pohled do manuálu to dokázal – obálka je sice popsána logy W-Force a SuperPanel, ovšem už v části Introduction se píše o Vantecu. Jediné, v čem se tyto panely liší, je počet dodávaných čelních krytů – ten od W-Force má o jeden méně.

Vantec Nexus NXP-101
i Zdroj: PCTuning.cz
Vantec Nexus NXP-101

Výměnné kryty

Před samotnou instalací je dobré rozhodnout se pro jedno z barevných provedení, která jsou k dispozici. V případě panelu, který jsem obdržel k testu, to bylo rozhodnutí mezi modrou a zelenou barvou. Instalace krytu je velice snadná, jelikož veškeré náčiní, které potřebujete, je přibaleno, a to včetně náhradních šroubků.

Panel s výměnnými kryty
i Zdroj: PCTuning.cz
Panel s výměnnými kryty

 

Zákazníci v zahraničí mají snazší rozhodování, jelikož tam jsou dostupné i náhradní kryty tohoto panelu. U nás to zatím tak jednoduché není, časem se to však může změnit.

V zahraničí je možno sehnat i další kryty.
i Zdroj: PCTuning.cz
V zahraničí je možno sehnat i další kryty.

Instalace panelu

Instalace panelu je velice jednoduchá a podle manuálu (můžete si jej prohlédnout na http://vantecusa.com/nexusinstall.pdf) ji zvládne provést snad každé malé dítě.

Nejprve je třeba zapojit správně všechny kabely k panelu, ten potom připojit ke zdroji napájení. Pak jej můžete přišroubovat do skříně.

Přišroubováno, teď ještě zapojit správně vše uvnitř
i Zdroj: PCTuning.cz
Přišroubováno, teď ještě zapojit správně vše uvnitř

Dále je třeba odpojit chladič CPU od konektoru na základní desce. Chladič i desku pak připojte příslušnými kabely k panelu. Toto řešení je velmi dobré, jelikož nepřicházíte o monitoring otáček větráku deskou. Jedinou nevýhodou bude větší počet kabelů uvnitř skříně.

Dále je dobré zapojit všechna tři teplotní čidla. Čidlo teploty procesoru má být podle výrobce panelu přilepeno na spodní straně pasivu chladiče CPU, samozřejmě mimo prostor, kde je jádro. Čidlo teploty disku by mělo být přilepeno na spodní straně jednotky, zhruba uprostřed. Poslední čidlo, které kontroluje teplotu uvnitř skříně, lze umístit libovolně (jako ostatně i první dvě, ale proč se vzdávat kontroly dvou tak důležitých teplot). Dále je třeba zapojit porty USB a FireWire. Řešení vyvedení těchto portů je poměrně nešikovné – přijdete o porty v zadní straně skříně. Prakticky dojde jen k prodloužení kabelu k záslepce na čelu skříně.

Pochválit ale musím kabely USB a FireWire, které jsou vyvedeny ve velice pěkné barvě a není třeba si s nimi příliš hrát ani v případě, že máte bočnici skříně zprůhledněnou plexisklem. Jsou také dostatečně dlouhé i pro umístění panelu v některé z horních pozic v bigtoweru. Napájecí kabel je oproti tomu poměrně krátký, zcela však dostačuje.

Teplota CPU: 22,5°C vteřinu po startu; ventilátor běží naplno: 2550 otáček
i Zdroj: PCTuning.cz
Teplota CPU: 22,5°C vteřinu po startu; ventilátor běží naplno: 2550 otáček


Instalace je hotova, vše funguje tak, jak má

Počítač je ještě odkrytovaný, ale vše již funguje
i Zdroj: PCTuning.cz
Počítač je ještě odkrytovaný, ale vše již funguje

 

Jak to funguje

Tento regulátor jsem testoval se dvěma chladiči, a to s Arctic Cooling SuperSilent PRO (92mm ventilátor) a Evercool ND2-515 opatřený 50mm ventilátorem. U obou chladičů jsem dosáhl při nastavení minimálního výkonu na panelu přibližně šedesáti procent maximálních otáček. Zatímco u Arcticu, který je již v základu velmi tichý (20 dB, +-2500 rpm), jsem logicky příliš velké ztišení pozorovat nemohl (i když i zde bylo patrné), hluk vydávaný Evercoolem (28 dB, +-5000 rpm) byl tímto zásahem snížen velmi razantně. Jediným problémem u větráků s kuličkovými ložisky je v tom, že některé při nastavení určitých otáček „chrastí“. To byl i případ Evercoolu. Při zhruba 3500 otáčkách bylo slyšitelné chrastění, při snížení na 3000 otáček (minimum nastavitelné na panelu) však tento nepříjemný zvuk ustal.

Funguje alarm?

Vyzkoušeli jsme si také funkci zvukového alarmu. Ten by měl spustit v případě, kdy se netočí připojený ventilátor, nebo dojde k překročení kritické teploty na procesoru. Náš pokus byl jednoduchý, první spočíval v odpojení teplotního čidla určeného pro procesor. V tu chvíli se začaly dít skutečné věci. Panel začal pískat tak, že jsem napřed myslel, že se mi zbláznila základní deska. I ve chvíli, kdy jsem odpojil ventilátor procesoru (resp. zapojil jsem jej přímo do konektoru na desce, ne přes panel), zareagoval panel správně. Tato vychytávka tedy funguje, jen je nepříjemné, že není možné alarm nijak vypnout. To by se ve chvíli, kdy už jsem u PC a takřka se chystám vytrhnout kabel ze zásuvky, docela hodilo.

Monitoring teploty

Teplotní čidla dodávaná s tímto regulátorem jsou poměrně přesná. Nainstaloval jsem je podle manuálu, jen ve větší blízkosti čidel základní desky, aby bylo měření lépe porovnatelné. Pro komparaci jsem použil čidla základní desky a program SpeedFan. U všech tří teplotních čidel jsem zaznamenal přibližně o dva stupně nižší teplotu než byla ta udávaná SpeedFanem. Tyto hodnoty považuji za přiměřené vzhledem ke vzdálenosti od zdroje tepla.

Co od něj čekat

Koupí tohoto panelu získáte hned tři věci: 

  • Pěkný LCD displej, který vám umožní okamžitě kontrolovat teplotu disku, uvnitř skříně, na heatsinku procesoru a otáčky ventilátoru na CPU
  • Regulátor otáček ventilátoru, který reguluje v rozmezí 60-100% otáček větráku
  • Dva porty USB 2.0 kompatibilní a jeden port FireWire vyvedené na čelo skříně

 Jediná výtka, které stojí za vážnější zamyšlení, je podsvícení displeje. To totiž nelze vypnout. To je však věc, která nečiní tento produkt méně užitečným. Celkově nelze tento produkt nedoporučit, zvláště pokud si zakládáte na stylu a nemáte dostatečně šikovné ruce k výrobě něčeho podobného.

Závěrem si dovolím ještě malé upozornění: Tento produkt není vhodný k regulaci ventilátorů s termoregulací.

Za zapůjčení děkuji Petru Dudkovi z www.dcase.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama