pimp-my-computer-8-silent-storm-2-2
Návody Článek Pimp my Computer 8 - "Silent Storm" 2/2

Pimp my Computer 8 - "Silent Storm" 2/2

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

30. 3. 2009 05:00 77

Seznam kapitol

1. Stavíme monstrum 2. Sezame, otevři se! 3. Kudy tudy ke vzduchu? 4. Odhlučnění první fáze
5. Odhlučnění druhá fáze 6. Cablemanagement a instalace HW 7. Rekapitulace a kalkulace 8. Galerie

Původní neupravená case výherce tohoto kola byla představena v minulém článku a v tuto chvíli mohu předvést všechny provedené úpravy, ale nezapomeňte, tentokrát pouze interiér. Nebudu tedy zbytečně zdržovat a pojďme na to. Postupně uvedu veškeré modifikované prvky a výsledek mé práce následuje jako obvykle v závěrečné galerii.

Reklama
Pimp my Computer 8 - "Silent Storm" 2/2
i Zdroj: PCTuning.cz

Sponzorem osmého kola soutěže je společnost Mironet.

Jak jsem tedy naznačil v úvodu, tentokrát se nemusíte bát, že bych celý proběh dělil na tři články. Osmé kolo soutěže Pimp my Computer bude standardní, tedy rozděleno na dva články. I když použít slova „standardní“ asi není v tomto případě úplně na místě, protože jak jsme si řekli už minule, tato case je trochu zvláštní a především provedené úpravy se nesou v jiném stylu. Nebudu zde však zbytečně dlouho polemizovat, aby zbyl prostor pro veškeré úpravy.

sasi

Konstrukce je i bez krycích plechu poměrně pevná, není to špatný základ.

Na konci úvodního článku jsem psal, že je třeba celou case nejdříve úplně rozebrat. V tomto případě to není tak jednoduché, jako v minulém kole, kde veškeré části drželo jen několik nýtů. Zde je konstrukce tvářená z jednoho kusu plechu a další součásti jsou navařovány (přesněji bodovány). Celá šasi i bez všech krycích plechů drží poměrně slušně tvar, takže jako základ není tato case vůbec špatná. I přesto všechno však několik větších zásahů nutných bude. Hned jako první je třeba exportovat stávající koš na mechaniky a disky do železného sběru.

kos_na_mechaniky

Koš na mechaniky a disky, k šasi je navařován, ale musí pryč.

Koš je sice poměrně pevný, ale tvarově se mezi plánované úpravy příliš nehodí, takže pryč s ním. Jeho sundání však není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Svařované spoje jsou totiž poměrně pevné a tak je nutné je celé odřezat, sundat koš a následně zabrousit, což je celkově práce na několik desítek minut. Nicméně po úporném snažení a nějakých těch nadávkách je koš venku a můžeme pokračovat dál.

Výztuhy jsou základ

Jak naznačuje nadpis, tak podstatnou částí úprav této case, bude její vyztužení. Po podrobnějším prohledání jsem totiž narazil na místa, která bezpochyby při chodu a přenášení vibrací od HW způsobují hluk. Navíc po odstranění koše na mechaniky, který také v rámci konstrukce měl svoje zpevňující místo, bude třeba i zde nějaké náhrady. Hned jako první přichází na řadu podélná výztuha vytvořená z 6mm ocelového hranolu. Kratší kousek pak spojuje plech pro upevnění základní desky s čelním profilem v místě, kde byl původně koš na mechaniky. Oba tyto kusy jsou následně ještě propojeny v rámci čelního plechu, aby byla zaručena 100% pevnost. To však není jediné propojení. V místě původního koše na mechaniky totiž samozřejmě musí být i ten nový – ten je v tomto případě řešen ale trošku odlišným způsobem. Bude zde totiž instalován disk v odhlučňovacím boxu a pouze jedna mechanika (samozřejmě po dohodě s majitelem). Pro upevnění disku a další zpevnění celé konstrukce jsou zde vytvořeny U profily z 3mm ocelové pásoviny. Opětovně navařeny k hranolům. A nakonec poslední výztuha, kterou tvoří ocelový L profil a je vsazena o několik centimetrů výše, než hranol. Ve výsledku bude schovaná pod horním krycím plechem case, ale má zde ještě další opodstatnění. O tom ale později.

vyztuhy

Šasi po odstranění koše na mechaniky včetně prvních navařených výztuh.

V této fázi je case sice již dostatečně zpevněná, ale pořád jsou zde prvky, které se v rámci plánovaných úprav příliš nehodí. Především se jedná o zbytečnou perforaci v zadní části case. Tu jsem se tedy nakonec rozhodl kompletně zavařit za pomoci CO2 svářečky a vzniklé jemné nerovnosti byly dorovnány tmelem.

perforace

Perforace na zadním panelu, které je třeba zavařit, níže pak odříznutá perforace ventilátoru.

zadni_panel_rezani

Obdobný problém však nastává i u čelního panelu, kde by zavařování bylo natolik složité a neefektivní, že jsem se raději rozhodl pro razantnější způsob – tedy původní plech ořezat a nahradit ho jiným. Nicméně nový plech jsem již nechtěl navařovat díky možnosti pokroucení konstrukce, proto je „pouze“ nanýtován. Samozřejmě v dostatečných intervalech, aby nevznikaly nějaké vibrací. Navíc mezi tímto plechem a původní konstrukcí je izolační páska, podobně jako v minulém kole soutěže. Proto je spoj opravdu pevný a nehrozí jakýkoliv přenos nežádoucích vibrací, apod.

celni_panel

Kontaktní hrana polepena izolační páskou pro upevnění nového plechového čela.

nove_celo

A tady už nové plechové čelo na místě nanýtované.

A aby bylo možné pokračovat dál, nemůžeme otálet a šasi je připravena k lakování. Opět je použita dvouvrstvá speciální barva, která odolá manuálnímu oděru i vysokým teplotám a zároveň poslouží jako izolant celé konstrukce proti vzniku nepříjemného hluku.

sasi_pred_lakem

Připravená vyztužená šasi těsně před lakováním.

Musím říct, že nad odstínem barvy, který zvolit jsem přemýšlel poměrně dlouho. Šlo by použít některou z neutrálních, jako např. černou, šedou, stříbrnou, apod. a všechny by poměrně hezky korespondovaly se zbytkem case, ale přišlo mi škoda upravený interiér nějak nezvýraznit. Inspirací mi nakonec bylo flexo použité na zdroji LCpower, který byl v case instalován. To mělo modrou barvu, takže předpokládám, že když už si majitel dal tu práci s jeho navlečením, asi má tuto barvu rád. Tomu jsem nakonec uzpůsobil víc, než jen barvu šasi, ale to nechám na později. Konečný verdikt tedy zněl – tmavší modrá barva, která bude snad působit atraktivněji, než obyčejná černá.

lakovana_sasi

Zpevněná šasi přelakovaná do tmavší modré barvy - samozřejmě vysoce odolné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama