casemodding-perforovane-materialy
Návody Článek Casemodding - perforované materiály

Casemodding - perforované materiály

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

16. 3. 2009 08:00 16

Seznam kapitol

1. Co a na co to je? 2. Děrované materiály – výroba a typy 3. Tahokov – výroba a typy 4. Co tedy koupit? 5. Závěrem

Po celou dobu, co se pohybuji v casemoddingu se mě mnoho lidí ptá na jeden typ materiálu, který je vždy nejvíce zajímá a nemohou ho sehnat. Je jím vždy některý z typů perforovaného plechu. Abych konečně vysvětlil, co to vlastně perforovaný materiál je a kde je možné ho koupit, případně v jakých provedeních se vyrábí, rozhodl jsem se napsat dnešní článek.

Reklama

Než se však dostanu ke konkrétním radám, kde je možné perforované materiály koupit, případně v jakých typech, musím samozřejmě vůbec tento pojem nějakým způsobem vysvětlit. Pokud slovo „perforace“ nebo „perforovaný“ zadáte do slovníku, vyskočí české synonymum „proděravěný“ nebo „souvislá řada dírek“. Z toho lze tedy jednoduše odvodit, co si pod pojmem perforovaný materiál můžeme představit - je to děrovaný materiál.

Casemodding - perforované materiály
i Zdroj: PCTuning.cz

Na tom by ještě nebylo nic tak zvláštního, s perforovanými materiály se vlastně setkáváme skoro všude a i u počítačových komponent to není nijak neobvyklý materiál. Především na počítačových skříních najdeme takových ploch opravdu hodně. Dnešní článek není ale snad ani tolik o těchto menších plochách, jako o materiálu jako takovém, který můžeme použít mnoha způsoby.

Casemodding - perforované materiály
i Zdroj: PCTuning.cz

Za perforovaný materiál však nemůžeme považovat pouze pravidelně proděravěný plech, existují totiž dva způsoby, jak se materiál tohoto typu vyrábí a každý z nich je dosti odlišný a výsledný produkt má také značně odlišné vlastnosti, jak vzhledové, tak funkční. Výchozí komponentou pro výrobu je ale vždy plech, i když v různých tloušťkách, typech a především z různých materiálů. Můžeme se setkat s perforovanými materiály z ocelového plechu, ale i z barevných kovů nebo plastů. Nejzákladnější rozdělení právě podle způsobu výroby je ale na děrovaný materiál a tahokov.

Casemodding - perforované materiály
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě tyto skupiny však pro naše účely spojují některé vlastnosti, které jsou pro casemodding nejpodstatnější. V první řadě to bude samozřejmě vzhled, tedy tvar perforace, který v našem případě bude asi nevýznamnějším měřítkem při výběru materiálu. S funkčního hlediska jsou pak ale minimálně stejně podstatné, ne-li podstatnější jiné vlastnosti. Především je to pevnost, tloušťka, vzduchová propustnost a v případě použití jako krycí mřížky pro ventilátory i odporová plocha, která napoví o intenzitě aerodynamického hluku. Méně podstatnou vlastností pak může být například barva, podle které sice v některých případech také můžeme vybírat, ale není tolik omezující, jako třeba tvar perforace, barvu je totiž možné velice jednoduše změnit, tvar děrování již těžko.

Casemodding - perforované materiály
i Zdroj: PCTuning.cz

Abych ale pořád neodsunoval popis výroby, tak pojďme si tedy ukázat, jak se dělají oba hlavní typy perforovaných materiálů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama