prehled-procesoru-leden-2006
Návody Článek Přehled procesorů - leden 2006

Přehled procesorů - leden 2006

Helmich Jiří

Helmich Jiří

29. 1. 2006 01:00 29

Seznam kapitol

1. Rozdělení, novinky 2. Low-end / spíše pro kancelář 3. Mainstream / zlatá střední ... 4. High-end / víc hlav, víc rozumu 5. Opravdu drahé / nudíte se? Kupte si FX 60!

Od posledního přehledu procesorů (listopad loňského roku) se nám malinko v oblasti procesorů zamíchaly karty. Jsou dvě věci, kterých si budeme všímat. V první řadě jsou to samozřejmě nové procesory. AMD vypustilo do světa svojí novou vlajkovou loď, která okamžitě převzala velení celé procesorové flotile. Bohužel, Intel s novou řadou 9xx poněkud otálí. Dále tu máme mnohdy velice zajímavé cenové posuny, díky kterým jsem byl nucen posunout vrchní hranici kategorie high-end, protože na opravdu drahé procesory by toho moc nezbylo.

Reklama

Rozdělení

Jak jsem naznačil již v úvodníku, AMD malinko zahýbalo s cenami svých velmi výkonných (a drahých) procesorů. Především se jedná o procesor AMD Athlon FX-55, jehož cena se propadla o několik tisíc korun. Dále klesly také ceny nejvýkonnějších Athlonů X2. Protože by v kategorii Opravdu drahé zbyly pouze dva procesory, malinko jsem zasáhl do cenového rozdělení a oproti minulému přehledu jsem o tisíc korun snížil dolní hranici kategorie Opravdu drahé:

  • Low-end: do 2 800 Kč vč. DPH
  • Mainstream: do 8 000 Kč vč. DPH
  • High-end: do 20 000 Kč. vč. DPH
  • Opravdu drahé: nad 20 000 Kč. vč. DPH

Novinky

Od listopadu se na trhu opravdu objevilo několik novinek. Některé jsou již k dostání, jiné jsou teprve avizované na začátek příštího měsíce.

Přehled procesorů - leden 2006
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Zdá se (je to jisté), že AMD opět předběhlo Intel. Na trh uvedlo další velice výkonný procesor, tedy Athlon FX 60. Zatímco Intel chystá svoje Pentium D 955 s jádrem Pressler, FX-60 je již dokonce i v českých obchodech k objednání (otázkou zůstává, kdy ho obdržíte do ruky).
Přehled procesorů - leden 2006
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Intel chystá co nejvíce monstrózní uvedení Pentií D s jádrem Pressler. Konkrétně model z extreme edition - 955 - bude vážnou konkurencí pro FX-60. Avšak již teď jsou jisté některé skutečnosti. Tou první jest, že některá Pentia D jsou vadná (resp. Intel potichoučku sune na trh i to, co by neměl) - nejsou schopna SpeedStepu (konkrétně série  SL94S, SL94R, SL94Q, SL94Pa SL94N, série 920/SL8WS, 930/SL8WR, 940/SL8WQ, 950/SL8WP a 955/SL8WM SpeedStep zvládají). Pokud si tedy tyto procesory budete pořizovat, dejte si na toto pozor. Bohužel, Pentia D 9xx, která budou nejspíše nasazena se stejnými cenami jako současná Pentia z řady 8xx (což je při dvojnásobné cache lákavé), nejsou ještě k sehnání.
  • Dále Intel konečně dostál svému slibu, a tak se na konci února konečně dočkáme nejlevnějšího DualCore na trhu. Bude jím Pentium D ohlášené již před více jak půl rokem - model D805 s 533 MHz FSB.
  • Intel pomalu, ale jistě nahrazuje Pentia s jádrem Prescott a Prescott 2M 65nm podobou právě 2M, tedy Pentii s jádrem Cedar Mill. Avšak i u těch nalezneme vadné série, které při SpeedStepu mohou způsobit pád systému, a tak jej Intel prostě vypnul. Tentokráte se jedná o série SL94Y, SL94X, SL94W a SL94V, série SL8WI, SL8WH, SL8WG a SL8WF jsou v pořádku. Důležité pro nás je také značení těchto procesorů - modely mají číslování ve tvaru 6x1.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama