prehled-zakladnich-desek-prosinec-2005
Návody Článek Přehled základních desek - prosinec 2005

Přehled základních desek - prosinec 2005

Helmich Jiří

Helmich Jiří

19. 12. 2005 01:00 36

Seznam kapitol

1. Rozdělení, novinky 2. Low-end / šetříme 3. Mainstream / zlatá střední cesta 4. High-end / kvalitní podvozky 5. Opravdu drahé / luxus nade vše

Od posledního přehledu základních desek uplynul necelý měsíc, a tak je nejvyšší čas, abychom se do rozmanitého do světa základních desek opět společně podívali. Co je naším cílem? Přinejmenším zjistit, jakým směrem se po měsíci ceny ubírají. Samozřejmou součástí bude, že si dostupné základní desky rozdělíme do čtyř již tradičních kategorií, ve kterých si pro každý socket vybereme svého favorita.

Reklama

Rozdělení

  • low-end / šetříme - základní desky s cenou do 2500 Kč vč. DPH
  • mainstream / zlatá střední cesta - desky s cenou do 4000 č. vč. DPH
  • high-end / kvalitní podvozky - desky s cenou nižší jak 6000 KKč vč. DPH
  • opravdu drahé / luxus nade vše - desky dražší jak 6000 Kč. vč. DPH

Novinky

Je samozřejmé, že na svět se během uplynulého měsíce vyklubalo mnoho nových základních desek. Tato kapitolka však nezkoumá jednotlivé modely výrobců, ale je zaměřená spíše o něco globálněji, tedy na nové technologie. Tato kapitola si tedy neklade za svůj cíl vytvoření telefonního seznamu nových základních desek, jejichž inovace spočívá v přidání pětatřicátého USB portu. Cílem je seznámit vás s novými technologiemi v tomto oboru, které jsou ve své podstatě nějak zásadní.

První zásadní novinkou uplynulé doby jsou základní desky formátu BTX. Intelu se tak po dlouhé době podařilo uvést teorii v praxi. První BTX základní deska se na trhu objevila těsně po vydání posledního přehledu zabývajícího se základními deskami. Prvenství si samozřejmě ponechal Intel jakožto duševní otec této technologie. V těsném závěsu pak základ pro novou a rádoby úspěšnou technologii poskytla taiwanská MicroStar International. Zatímco Intel vsadil na nejnovější dostupné čipsety (tedy i945P/G), MSI to vzala druhou stranou a malinko nepochopitelně použila čipovou sadu i915G.

Tajemství spočívá ve velice nestandardním rozložení komponent a socketu 775 pootočeném o 45 stupňů.
i Zdroj: PCTuning.cz
Tajemství spočívá ve velice nestandardním rozložení komponent a socketu 775 pootočeném o 45 stupňů.

Intel však láme i jiné hranice, hranice, které byly až donedávna naprosto tabuizované. Intel se jal něčeho, co se od něj příliš nečekalo. Nejprve se nechal slyšet, že uvede základní desku, jejíž čipset bude podporovat SLI a CrossFire. Na takovou základní desku si však budeme muset počkat až do jara. Nicméně Intel si usmyslel, že to je ještě dlouhá doba a pustil se do zatím neznámé oblasti. Vydal základní desku s čipsetem od ATi, konkrétně ATi Xpress 200. Je to tak (pokud je mi známo) jediná novodobá Intel základní deska s cizí čipovou sadou. Bohužel, výkon základní desky není nijak oslnivý, už kvůli použití paměťového řadiče DDR 400, který Pentiím příliš nevyhovuje. Vzhledem k tomu, že na desce je pouze jeden slot PCI-Express x16, nechápu, proč se Intel tímto směrem ubral, CrossFire by byl slušnou motivací. Nicméně ATi se teď alespoň na svém webu může chlubit větičkou "Intel Chooses ATI’s Radeon® Xpress 200 Integrated Chipset".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama