prehled-procesoru-listopad-2005
Návody Článek Přehled procesorů - listopad 2005

Přehled procesorů - listopad 2005

Helmich Jiří

Helmich Jiří

30. 11. 2005 01:00 50

Seznam kapitol

1. Rozdělení, novinky 2. Low-end / spíše pro kancelář 3. Mainstream / zlatá střední ... 4. High-end / víc hlav, víc vymyslí 5. Opravdu drahé / nudíte se? Kupte si FX 57!

Máme tady zase nový měsíc, který sebou přinesl opět nový přehled procesorů a jejich cen. V posledním měsíci se činila usilovně jen společnost AMD, která uvolnila několik nových procesorů. Společnost Intel tolik aktivní nebyla, ale i zde máme několik novinek. Podívejme se tedy, jak to vypadá na trhu s koncem měsíce Listopadu 2005.

Reklama

Rozdělení

Především po minulém přehledu, tedy přehledu sestav jsem malinko přehodnotil způsob rozřazování komponent do jednotlivých kategorií. Cenovou hranici jsem určil především s ohlédnutím na výkon daných komponent, a proto se některé hranice jednotlivých kategorií o něco posunuly:

  • Low-end: do 2 800 Kč vč. DPH
  • Mainstream: do 8 000 Kč vč. DPH
  • High-end: do 21 000 Kč. vč. DPH
  • Opravdu drahé: nad 21 000 Kč. vč. DPH

Novinky

Abych pravdu řekl, původně jsem si myslel, že od posledního cenového přehledu zabývajícího se procesory se toho moc nezměnilo. Při stavbě tabulek jsem však musel uznat jak moc jsem se mýlil. Činil se však pouze jediný výrobce, AMD. Intel za poslední měsíc stihl do světa vyslat pouze preview svých nových nálepek a log a také vydal zprávu o přečíslování připravovaných procesorů s jádrem Pressler.

To AMD je na tom o mnoho lépe:

Přehled procesorů - listopad 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

  • V první řadě se nám poněkud rozrostla rodinka procesorů Opteron pro základní desky s jedním socketem 939. Kromě starého známého modelu 144 jsme se dočkali také nového, pomalejšího a paradoxně také stejně drahého (bavíme-li se o boxovaných verzích) modelu 142. AMD má však i vyšší cíle, a tak se můžeme těšit i z modelů 146, 148 a 150. Vyjma modelu 142 jsou všechny typy Opteronů distribuovány i bez chlazení v nonBOX verzi.
  • Stejně tak máme i nové DualCore přírůstky - Opterony 170 a 175.
  • Dále tu máme (alespoň pro mě) menší paradox. Zatímco svět očekává příchod slibovaného Sempronu pro socket 939, na svět se vyklubal Athlon 3000+ s jádrem Venice pro socket 754. Už dříve jsem v cenových přehledech předznamenával smrt Athlonu 3000+ s jádrem NewCastle, zde je tedy kompenzace. Bohužel, za tuto kompenzaci si připlatíte 400 korun vč. DPH.
  • Další novinkou jsou již zmiňované neboxované procesory. To je však práce čistě moje, AMD je distribuuje již dlouhou dobu, ale bohužel, málo se o nich ví (stejně jako o neBOXovaných Pentíích pro socket 775).
Přehled procesorů - listopad 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

  • Za posledními přírůstky do našich tabulek stojí také má maličkost. Tentokráte jsou to procesory z dílny Intelu. Ačkoliv jsou procesory pro socket 479 převážně mobilní záležitostí, v minulých přehledech jsme si ukázali, že firmy MSI a ASUS jsou schopny zprostředkovat výkon těchto procesorů svými základními deskami (nebo redukcemi) i desktopovým počítačům. Vzhledem k tomu, že již mnoho lidí se těší na příchod nového dvoujádrového procesoru Yonah pro socket 775, možná že někteří z vás zatoužili již nyní po vysokém výkonu a nízké spotřebě mobilních procesorů Proč vám je tedy nedopřát.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama