prehled-pevnych-disku-listopad-2005
Návody Článek Přehled pevných disků - listopad 2005

Přehled pevných disků - listopad 2005

Helmich Jiří

Helmich Jiří

17. 11. 2005 00:00 57

Seznam kapitol

1. Rozdělení, teorie 2. Low-end / 64 mega až 80 giga 3. Mainstream / 256 mega až 320 giga 4. High-end / 300 až 400 giga 5. Opravdu drahé / 400 giga až půl tera 6. Porovnání jednotlivých kapacit, závěr

Pojďme se společně ponořit do světa, kde ono proslulé méně je někdy více platí jen málokdy. V dnešním cenovém přehledu se tedy podíváme na zoubek pevným diskům, přičemž u každé kategorie si vypočteme i poměry cena/kapacita pro jednotlivé velikosti pevných disků.

Reklama

Rozdělení

Rozdělení pevných disků do jednotlivých cenových kategorií nebylo až tak náročné:

  • low-end - pevné disky levnější než 2000 korun včetně DPH
  • mainstream - pevné disky s cenou v rozpětí od 2 - 4 000 korun vč. DPH
  • high-end - pevné disky s cenou v rozpětí 4 - 8 000 korun vč. DPH
  • opravdu drahé - pevné disky jejichž cena překročila 8 000 korun vč. DPH

Teorie

Ani při nákupu pevných disků nás nemine nepříjemná terminologie, a tak se pojďme na ty skvostné zkratky podívat:

Tak nejprve si vezměme rozhraní. To je asi prvním důležitým faktorem při výběru pevného disku. Doporučuji před nákupem pevného disku konzultovat s manuálem základní desky a zjistit si, které nejnovější rozhraní si můžete pořídit. V současné době rozeznáváme tyto typy rozhraní:

  • PATA (Parallel AT Attachment) - Staré 40pinové rozhraní, které umožňuje několik režimů přenosu (ATA, ATA/33, ATA/66, ATA/100, ATA/133 - 16-133 MB/s). Toto rozhraní umožňuje zapojení dvou pevných disků na jeden kabel, což může mít za následek to, že jeden z pevných disků musí čekat až druhý dokončí komunikaci. Aby mohl provoz probíhat tak rychle, jak je dáno specifikací, měli byste mít k pevnému disku také 80žilové "kšandy" (40pinový konektor, jehož rozvody jsou lépe izolovány) - pro Ultra ATA/66 a lepší. V manuálu základní desky a na základní desce samotné najdete konektor pro PATA disky pod označením IDE.
80žilový IDE kabel v přímém velikostním srovnání se SATA kabelem
i Zdroj: PCTuning.cz
80žilový IDE kabel v přímém velikostním srovnání se SATA kabelem

  • SATA (Serial ATA) - nová verze rozhraní, která sice umožňuje připojit na jeden konektor pouze jeden disk, ale zato mu dovoluje vyšší přenosovou rychlost. Za žádnou cenu také nemůže dojít k čekání na dokončení komunikace "něčeho druhého", protože "ono druhé" neexistuje. V první verzi toto rozhraní dovolovalo přenosovou rychlost až 1,5 Gbps, ve druhé je to již 3 Gbps. Druhá verze tohoto rozhraní označovaná jako SATA II s sebou oficiálně nese novinky jako HotSwap a NCQ, o kterých si hned povíme:

HotSwap - slovník by vám řekl, že se jedná o horkou výměnu. Přihořívá - přesněji se jedná o možnost připojit pevný disk za chodu počítače. I SATA rozhraní se tedy dočkalo něčeho podobného, co zvládá rozhraní USB. HotSwap musí být podporován jak pevným diskem, tak i řadičem na základní desce.

NCQ (Native Command Queuing) - přeloženo do jazyka českého - přirozené řazení příkazů (změna pořadí příkazů). Opět funkce, která musí být podporována jak řadičem, tak i pevným diskem. NCQ je technologie, díky které dokáže disk sekvenčně snižovat latence při vstupu a výstupu dat, které běžně vznikají opakovanými mechanickými úkony. NCQ tak jednak zrychluje práci disku, ale také snižuje dlouhodobé mechanické opotřebení jeho součástí. NCQ používá tři mechanismy:

  • Race-Free Satus Return Mechanism - dovoluje rozhodovat jednotce o pořadí příkazů bez komunikace se řadičem.
  • Interrupt Aggregation - při komunikaci bez NCQ kontaktuje po každém dokončení příkazu disk řadič, čímž přeruší (=> zpomalí) jeho práci.  Disk s NCQ většinou kontaktuje řadič po provedení více jak jednoho příkazu.
  • Firts Party DMA (FPDMA) - klasické disky posílají DMA požadavky na řadič. Ty jsou následně zpracovány ovladači daného disku a řadiče. Díky NCQ je možné, aby disk vyslal DMA požadavek sám. Řadič mu pak zprostředkuje PRD tabulku, tak aby nebylo třeba použít software.

NCQ jako takové probíhá ve třech fázích:

  • Sestavení fronty příkazů v disku
  • Přenos dat pro jednotlivé příkazy
  • Vrácení stavu dokončených příkazů

Zkrátka a jednoduše - konečně jsme se dočkali doby, kdy je pevný disk inteligentní a dokáže si spočítat, co je pro něj výhodnější. Podle přítomnosti NCQ také poznáte, je-li vám nabízen disk s rozhraním SATA ve verzi II nebo ve verzi staré. Jsou totiž výrobci, kteří naučí svůj disk kmitat až rychlostí 300 MB/s, ale už mu do vínku nedají NCQ, které dle některých testů urychlí používání některých aplikací až o 30%. Poté využijí zmatku na trhu, kde se běžně pro SATA II používá i označení SATA 300 a pastička na zákazníka je hotová. Pevné disky s rozhraním PATA NCQ nemají.

My budeme pro SATAII pevné disky používat označení SATA II, podvodníky budeme označovat jako SATA 300. Abych to tedy upřesnil, fyzicky jsou SATA a SATA II to samé, SATA II je pouze novější specifikace. Nic jako SATA 300 vlastně neexistuje.

PIO (Programmed Input/Output) mód - starší pevné disky využívali k přístupu do paměti mód PIO, tedy mód programovaného řízení, kdy o přístupu do paměti rozhodoval procesor. PIO existuje v několika verzích:

  • 0 - přenosová rychlost 3,3 MB/s
  • 1 - přenosová rychlost 5,2 MB/s
  • 2 - přenosová rychlost 8,3 MB/s
  • 3 - přenosová rychlost 11,1 MB/s
  • 4 - přenosová rychlost 16,6 MB/s
  • 5 - přenosová rychlost 22,2 MB/s (neoficiální)

 Pak přišel přímý přístup do paměti:

DMA (Direct Memory Acces) - funkce, kterou jsem zmiňoval již v minulém přehledu. Pevný disk dostal tu výhodu, že může pro data do paměti šahat sám. Snížila se tím utilizace procesoru a zvýšila rychlost práce. Pro přenos dat mezi řadičem a pamětí se pak využívá busmasteringu (práci řídí sběrnice, ne procesor). I pro DMA existuje několik specifikací:

- Single Word (základní verze ATA)

  • 0 - přenosová rychlost 2,1 MB/s

  • 1 - přenosová rychlost 4,2 MB/s
  • 2 - přenosová rychlost 8,4 MB/s

- Multi Word (verze ATA-2)

  • 0 - přenosová rychlost 4,2 MB/s
  • 1 - přenosová rychlost 13,3 MB/s
  • 2 - přenosová rychlost 16,6 MB/s

- Ultra DMA (verze Ultra-ATA)

  • 0 - přenosová rychlost 16,6 MB/s
  • 2 - přenosová rychlost 33,3 MB/s
  • 4 - přenosová rychlost 66,6 MB/s
  • 5 - přenosová rychlost 100 MB/s
  • 6 - přenosová rychlost 133 MB/s

Doufejme tedy, že na trhu již nejsou pevné disky pracující se standardy ATA nebo ATA-2. SATA pevné disky samozřejmě používají UltraDMA, soudě dle svého staršího disku, v poslední verzi.

To, jaký mód ovládá váš pevný disk si můžete zjistit například pomocí diagnostického programu Sandra 2005. Já jsem například zjistil, že můj pevný disk podporuje UDMA6, ale toká pouze v módu UDMA5. Za pomalejší komunikací tedy stojí SouthBridge mé čipové sady, milý ICH6.

Přehled pevných disků - listopad 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

S.M.A.R.T. (Self Monitoring And Reporting Test) - tato technologie je opravdu S.M.A.R.T. (chytrá). Pevný disk totiž díky této technologii může sledovat sám sebe a svůj stav. Výpis S.M.A.R.T.u vám umožní kromě již zmiňované Sandry 2005 např. program SpeedFan:

Přehled pevných disků - listopad 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama