prehled-lcd-panelu-listopad-2005
Návody Článek Přehled LCD panelů - listopad 2005

Přehled LCD panelů - listopad 2005

Helmich Jiří

Helmich Jiří

4. 11. 2005 00:58 49

Seznam kapitol

1. Rozdělení, teorie, tipy pro nákup 2. Low-end / do kanceláře 3. Mainstream / pro rozumné 4. High-end / palců není nikdy dost 5. Opravdu drahé / staráte se o Matrix?

Na základě vašich požadavků v diskuzi minulého přehledu jsem pro vás dnes připravil přehled LCD panelů. Stejně jako minule začneme trochou teorie. Ve zbytku článku si LCD monitory rozdělíme do čtyř kategorií, ve kterých vybereme ten s nejlepším poměrem cena/výkon. Povíme si také, které funkce monitoru využijeme, a které jsou vyloženě luxus. Samozřejmě vás nezapomenu upozornit, na co si musíte dávat při nákupu LCD pozor. Tak nějak tedy bude vypadat dnešní přehled, ve kterém nejdražší položka stojí neuvěřitelných 195 tisíc korun.

Reklama

Rozdělení do skupin

  • low-end / do kanceláře - do 7500 Kč vč. DPH
  • mainstream / pro rozumné - do 20 000 Kč vč. DPH
  • high-end / palců není nikdy dost - do 60 000 Kč vč. DPH
  • opravdu drahé / staráte se o Matrix? - nad 60 000 Kč. vč. DPH

Vy, kteří si chcete počíst nebo si až tak nevěříte (neopomeňme také všudypřítomné kritiky) račte pokračovat ve čtení pod nadpisem, vy ostatní, prosím, odrolujte na konec stránky a klikněte na "Následující" - možná, že vás cestou něco upoutá.

Teorie a tipy

Vzhledem k tomu, že na nás v přehledu čeká 387 LCD panelů ze 27 stájí v celkové hodnotě 7 350 032 korun vč. DPH (jinak řečeno máme z čeho vybírat), nebude úplně od věci seznámit se s několika pojmy a vysvětlit si nejzákladnější pojmy.

technologie výroby - jednou ze stěžejních vlastností je technologie LCD panelu v monitoru. Existují 4 hlavní typy matric, které se vzájemně poměrně liší některými ze svých vlastností. Stará známá technologie TN-Film se i přes své vynikající odezvy obecně nedoporučuje, jelikož má výrazně horší podání barev a hlavně kontrast nestojí téměř za nic. Pokud tedy budete pokukovat po novém monitoru, zaměřte se raději na matrice typu PVA (konkrétně S-PVA) nebo S-IPS, které vám už ve svých nových generacích nabídnou slušnou odezvu a hlavně velmi pěkný obraz. MVA matrice jsou taktéž kvalitní ovšem jejich hlavním nedostatkem je sledování filmů, které se rády mažou.

Poznámka: Pokud se rozhodnete pro matrici typu S-IPS, tak se vyvarujte levným monitorům (pod 20 000), protože zkušenosti ukazují, že tyto monitory nemají použity kvalitní matrice. Pokud S-IPS tak rozhodně počítejte s cenou přes 25 000 korun pro 20 palcový monitor (samozřejmě menší velikosti stojí méně). Jako nejvhodnější typ s ohledem na poměr cena výkon bych jednoznačně uvedl S-PVA monitory, které jsou ideální pro domácnosti a přes deklarované hodnoty (např. 16ms) jsou použitelné na hry i na filmy.

odezva - Odezva je nejčastěji používaným slovem při nákupu monitoru. Za stěžejní hodnotu nelze brát v mnoha případech tu nejnižší. Uvedeme si příklad na nejnovějších monitorech s TN-Film matricí, které mají deklarovány odezvu až 4ms, což je ovšem pouze ve speciálním případě změny G2G (grey to grey - šedá na šedou) a dá říci, že výrobci uvádějí pouze nejnižší dosažitelnou odezvu a nikoliv typickou odezvu pro všechny odstíny. V praxi je tedy možné, že rychlá matrice S-PVA s 16ms poslouží stejně dobře jako TN-Film matrice s 8ms. Nejdůležitější je průběh křivky odezvy, kterou najdete v recenzích na serverech jako Tom's Hardware nebo xBitLabs. Tento průběh znázorňuje odezvu při různých odstínech a je většinou daleko od hodnot deklarovaných  výrobcem.

Ptáte se, jak je možné si odezvu vyzkoušet? Když jsem si letos v červnu kupoval LCD panel, měl jsem menší fintu jak zjistit, že odezva monitoru není úplně katastrofická. Stačí, když si necháte v prodejně předvést scrollování v Excelu nebo alespoň scrollování textové webové stránky. Klasickým projevem malé odezvy (typicky u odezvy 25 ms, kterou mi předvádějí školní LCDčka) je, že linky v Excelu nebo písmenka na stránce se slijí dohromady. To je špatně.

velikost bodu - Pixely na LCD panelech mají různé velikosti. Čím menší velikost, tím samozřejmě lépe, protože se stává, že pak na monitoru můžete vidět jednotlivé body. Obvyklé velikosti bodů jsou 0,293 a 0,264 mm. U 19 palcových monitorů se můžeme setkat s jevem označovaným jako "pixelizace", což znamená, že na ploše o této velikosti lze již pozorovat pixelovou síť panelu. Tento jev je velmi zřetelný u matricí typu S-IPS a méně u PVA, MVA a TN-Film.

jas a kontrast- zde není důležité vysvětlovat si, co je to jas a, ale především jaké hodnoty po monitoru požadovat. Dnes existují monitory kontrastem vyšším jak 1000:1 a jasem vyšším jak 400 cd/m2. Hodnoty jsou opět jiné každý typ matrice, ale v zásadě lze říci, že nejdůležitější vlastností je zde kontrast, který určuje jak bude černá barva opravdu černá. Jistě znáte nepříjemný jev, kdy se v noci díváte na film a černé pásy nad obrazem a pod obrazem nejsou černé ale spíše šedé (filmy 16:9 na LCD monitorech 4:3-1600x1200  nebo 5:4-1280x1024) a vše působí rušivě. V tomto případě jasně vedou matrice PVA a S-IPS, která mají u kontrastu velmi pěkné hodnoty. Zde bych opravdu varoval před TN-Film matricemi LCD moniotrů.

nativní rozlišení - Jelikož mají LCD panely pevně dán počet fyzických pixelů je jejich nativní rozlišení poměrně důležitou věcí. Pokud tedy používat LCD monitor, tak jedině v nativním rozlišení, které je zároveň i tím nejvyšším rozlišením, které monitor dokáže zobrazit. Menší rozlišení jsou vyřešena interpolací (obraz bude mírně rozmazaný), ale pravdou je, že jsem nesetkal s monitorem, který by měl interpolaci natolik kvalitní, že bych rád použil i rozlišení nižší než nativní. Proto pamatujte, že pokud máte slabou grafickou kartu a chcete hrát hry na 20 palcovém LCD s nativním rozlišením 1600x1200, tak spláčete na výdělkem a budete muset zároveň investovat do nove´grafiky nebo se spokojit s neostrým interpolovaným rozlišením.

pozorovací úhly - Celkem podstatná věc. Tedy pokud nehodláte sledovat monitor pouze v kanceláři, pod úhlem 90 stupňů, kde by neměl být problém. O něco horší je to když chcete například z postele sledovat filmy. Pak je každý stupeň drahý. LCD monitory totiž mají hranici, při které je obraz, který sledujete stejný. Za touto hranicí obvykle dochází k tmavnutí obrazu. Ideálně vybírejte monitory s úhly 150/130 stupňů (horizontálně / vertikálně). Zde ovšem opět pozor na praktiky prodejců, jejichž úhloměry mají občas docela zajímavé tvary. Podle zkušeností platí, že nejlépe jsou na tom panely S-IPS a S-PVA, kde první jmenovaný trpí neduhem, kdy se černá barva jeví z bočních úhlů jako fialová.

rovnoměrnost podsvícení - Kdysi byl docela kumšt vybrat takový panel, který by ve všech čtyřech rozích, ale i na středu, svítil se stejnou intenzitou. Dnes je podsvícení na mnohem lepší úrovní, ale opět je nutné dávat si pozor na levné monitory, které občas vykazují hrůzné výsledky. Zase je dobré spolehnout se na panel o něco dražší od renomované značky a nešetřit za každou cenu.

barevné podání - Další problém LCD panelů. Některé LCD panely totiž trpí neblahou vlastností - neumí zobrazit celé viditelné spektrum barev. Ve většině testů najdete hodnoty RGB (0-100), které je monitor schopen zobrazit. Pokud chcete monitor, který zobrazí alespoň 24-bit barev (3*8-bit na kanál), tak zapomeňte na matrice TN-Film, které si vypomáhají ditheringem (dopočítáváním barev) a tento jev je zvláště nepříjemný pro uživatele, kteří pracují s grafikou. Jednoznačným tipem jsou matrice PVA a S-IPS, kde se 24-bitových barev dočkáte. V kategorií dražších LCD monitorů lze nalézt monitory i s více jak 10-bity na barevný kanál, ale je nutné počítat s tím, že si opravdu připlatíte a pokud nepracujete s programy jako Photoshop či nejste opravdu nároční na barevné podání, tak vyhodíte peníze z okna. Mezi špičku v této kategorii patří Eizo (řada CG s 10 až 14-bity na kanál) a NEC (většinou má stejné alternativy).  

pivot - Pivot je kromě basketbalového hráče také funkce LCD panelu. Kdysi totiž někdo přišel na to, že píšeme na A4 na výšku. Vzal tedy monitor a položil ho na bok. Pak jen stačilo otočit obraz vysílaný grafickou kartou a psali jste na výšku. Pivot je o něco inteligentnější. Vezmete za obrazovku, otočíte o 90 stupňů a čekáte než se obraz přepne. Funkce pro někoho možná užitečná, ale mě nechybí.

vstupy - Při výběru LCD panelu je také důležité promyslet si, jaké vstupy má LCD panel mít. Ideální je, když má panel jak staré analogové 9pin VGA (D-Sub), tak i moderní a bezztrátové digitální DVI. Výhodou digitálního rozhraní je, že obraz nemůže být rozmazaný a není třeba cokoli nastavovat - monitor si okraje obrazu již najde. DVI výstup představuje maximální kvalitu obrazu, takže jej rozhodně využijte, protože každá moderní karta má tento výstup standardně.

Přehled LCD panelů - listopad 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

D-Sub na DVI

Přehled LCD panelů - listopad 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

HDTV rozšíření grafické karty

USB (hub) - Můj panel má z boku jeden port USB. Vzhledem k tomu, že panel je kvůli tomuto připojen k USB portu počítače, jedná se spíše o takovou prodlužovačku, ale v případě, že používáte USB flash disky, velice užitečnou. USB na stole se hodí vždycky. O něco lépe jsou na tom monitory, které nabízí porty až čtyři. Takovéto monitory mají vestavěný USB hub (rozbočovač), a tak na zadní straně PC zaberete jeden port a na stole máte další čtyři plnohodnotné.

chrastítka (resp. reproduktory) - Některé modely LCD monitorů mají integrované reproduktory, které oceníte maximálně v kanceláři na jednoduché systémové zvuky, protože kvalita reprodukce odpovídá jejich rozměrům a hlavně velikost ozvučnice (v našem případě 2-3cm tloušťky LCD monitoru.

vadné pixely - Kamenem úrazu při koupi nového LCD monitoru jsou vadné pixely, které jsou strašákem snad každého zájemce o tento kousek hardware. V dnešní době platí, že panely jsou obvykle bez více vadných pixelů. V poslední době jsme v redkaci neviděli více než jeden vadný pixel na panel, což není až tak strašné. Podle typu matrice (MVA,PVA,S-IPS) jsou vadné body buď permanentně zhasnuté nebo rozsvícené (jedna z RGB barev). Obzvláště pracujete-li s grafikou, může se vám stát, že tu vadu na jinak dokonalém obrázku nikdy neodstraníte. Je na to norma (ISO 13406-2), která určuje skupiny, do kterých se monitory dělí. Bohužel žijeme v době, kdy se tímto výrobci příliš nechlubí. Tedy až na dva - EIZO a PHILIPS - ti totiž poskytují garanci na 0 vadných pixelů i subpixelů (třída 1) (nevím jak EIZO, ale PHILIPS i po dobu záruky, tedy 3-4 roky). U EIZA vás to však vyjde draho. Panely ostatních značek je velice důležité si nechat předvést v obchodě. Jaké bylo totiž mé nemilé překvapení, když jsem zjistil, že monitor, který mám vyhlédnutý je ve skupině 3, tedy 5 vadných světlých pixelů, 15 tmavých nebo 50 vadných subpixelů. Ve třídě 4 se těm neřádům žije ještě lépe - 50/150 vadných pixelů nebo 500 vadných subpixelů. Je to také omezené tím, jak jsou od sebe vadné body vzdáleny. Rada pro nákup - nechte si ukázat úplně černou (ne vypnutou) a úplně bílou obrazovku. Pro úplnost uvádím tabulku:

Třída

Světlý pixel

Tmavý pixel

Subpixel

I000
II225
III51550
IV50150500

vestavěný tuner - Říkáte, že slovo tuner je vám povědomé a že ho znáte jaké nápis na rádiu? Přihořívá. Má-li totiž LCD panel vestavěný tuner, je schopen přijímat televizní signál, prozatím analogový. To nikdy není na škodu, a tak pokud vám parametry některého z LCD panelů s TV tunerem vyhovují, směle do toho. V přehledu naleznete i některé LCD TV, které jsou osazeny VGA vstupem, proto je počítám jako monitory.

Dvě rady pro používání LCD panelů, první naprosto vážná, druhá jen tak pro odlehčení situace. Nikdy nešahejte na obrazovku s tím, že je pěkné, jak se ten obraz vlní. Pěkné to sice je, ale panelu by to mohlo třeba také zůstat. Navíc 2-4 mm silná uhlíková vrstva chránící obrazovku by to nemusela vydržet, obzvláště pak ukazujete-li něco důležitého nehtem, milé čtenářky.

Rada druhá, rádoby vtipná. Nikdy nezkoušejte ze svého "běžného" panelu udělat panel s funkci Pivot. Všechno má svůj důvod - i pevné uchycení zobrazovací části panelu. Nestříkejte na svůj nový panel čistící prostředky ve snaze o vyleštění povrchu či očištění od otisků prstů. Vždy použijte specializovaný prostředek.

Nyní, plní vědomostí, odeberme se k výběru jednotlivých panelů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama