sestava-za-15-tisic-a-nic-navic-je-to-mozne
Návody Článek Sestava za 15 tisíc a nic navíc - je to možné?

Sestava za 15 tisíc a nic navíc - je to možné?

Vopička Ondřej

Vopička Ondřej

18. 11. 2004 00:00 108

Seznam kapitol

1. Úvod, varování a předběžný rozpočet 2. Použité a bazarové komponenty 3. Nové komponenty, sestavení a závěr

Před nedávnem se mi vyskytla zajímavá příležitost sestavení PC sestavy. Zajímavá byla v tom, že finanční strop byl nasazen na 15.000 Kč, což není za "relativně" moderní sestavu i s monitorem příliš velká suma. Jako správný PC šťoural jsem však řekl, že "není problém" a s třemi "Masaryky" podnikl tuto dobrodružnou výpravu.

Reklama

Varování na úvod

Zarytí příznivci HW a hard-core šťouralové jistě opovrhnou čímkoliv, co není zrovna "hi-end" a trendem moderní doby přičemž vcelku správně vydedukují, že postavit za 15 tisíc "našláplou" mašinu není možné a člověk, který stavbu svého PC omezí takovýmto limitem, je přinejlepším pěkná "lama". Je třeba si však uvědomit, že 15 tisíc (dále jen 15k) je opravdu pro některé již vysoká částka a možná by se leckdo divil, kolikrát právě takovýto limit bývá lidem, kteří si podobnou činností přivydělávají, nastaven. Naštěstí se v takovýchto případech jedná pouze o HW stránku věci. Operační systém a software dotyčný zpravidla již vlastní a nebo si jej obstarává sám.

Strop 15k je skutečně velmi často opakující se hodnotou při klasické žádosti: "Ahoj, potřeboval bych komplet komp, s monitorem ale bez jakéhokoli softwaru, jelikož všechen co budu potřebovat už mám...", "Hmm... za kolik si to představuješ?", "Tak maximálně do patnácti, víc nemůžu". Moderní sestava za 15k (čistě HW, nepočítejme software) není kdovíjakou utopií, ovšem je třeba vzít v potaz, že komponenty je třeba vybírat spíše z low-end segmentu, či rovnou prohlédnout nějaké inzeráty a PC bazary. Komu jsou tudíž proti srsti komponenty nepříliš zvučných výrobců (ECS, Powercolor, Genius, Canyon, apod.), nebo jsou odpůrci zboží z druhé ruky (inzeráty, bazary), měl by přestat číst právě zde, neboť toto bude zřejmě proti jejich gustu.

Sestava za 15 tisíc a nic navíc - je to možné?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestava za 15 tisíc a nic navíc - je to možné?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu za 15k se dá postavit slušná sestava i vykopávka, je třeba vkusně podřídit výběr komponent a setřídit toto lego k celkovému synergickému efektu (celkový efekt je vyšší než pouhý součet efektů všech komponent).

Úvodní nastavení limitů

  • Celková cena nových i použitých komponent nesmí přesáhnout 15.000 Kč s DPH.
  • Nové komponenty jsou nakupovány v normální cenové kategorii, dostupné pro běžného uživatele (tedy žádné dealerské a velkoobchodní ceny).
  • Cena komponent odpovídá přelomu Říjen / Listopad 2004, za pár měsíců může být třeba vše jinak (volby v USA, kurs dolaru, uvedení nové řady komponent na trh, apod.).
  • V konečné ceně 15k není započítána provize pro "stavitele" (ta byla v tomto případě realizována formou protislužby (protislužbička lidí pracujících v úvěrovém oddělení banky nebo Policii ČR se vždy hodí :-)). Obvyklá provize v závislosti na konečné ceně činí obvykle 5 - 10 % z celkové částky).
  • Sestava by měla alespoň trochu vyhovovat měřítkům dnešních operačních systémů a aplikací (DDR paměti, DirectX9, apod.).
  • Při stavbě sestavy jsou použita "fair-play" pravidla (i když by to asi každý trochu uměl nějakou tu stokorunu navíc ke každé komponentě připlácnout :-)), nehodlám tudíž nepříliš férově škudlit a uměle nastavovat cenu (což u 15k sestavy by šlo celkem složitě).

Předběžný rozpočet

Nevím jak komu, ale mně se při stavbě "levných" PC osvědčila platforma AMD. I když ani Intel nemá nezajímavé ceny a jistě by se nějaký levný Celeron v low-end sestavě ujal, stejně jakýmsi "záhadným" způsobem vychází AMD sestava poměrem cena / výkon výhodněji. To je můj osobní postřeh, třeba má někdo zkušenosti jiné.

V první fázi předběžného rozpočtu je třeba si stanovit maximální výdaje na jednotlivé komponenty, abychom naplnili 15k hladinu až "po strop". Již v této fázi můžeme uvažovat o tom, které komponenty budeme kupovat jako nové a které se pokusíme nějakým způsobem sehnat přes inzerci, internetové a kamenné bazary.

Celá situace je zřejmě zjednodušena faktem, že jako obyvatel hlavního města ČR mám přece jen na výběr širší množinu PC obchodů, kamenných bazarů a rovněž celé procedury točící se okolo pořizování komponent třeba přes inzerát, jsou pro Pražáka asi jednodušší.

Předběžný rozpočet na jednotlivé komponenty :

Komponenty Předpokládaný výdaj Předběžný stav
CASE 1000,- Nový
Základní deska 1500,- Nový
Procesor + chladič 2000,- Použitý
Monitor 3500,- Použitý
Grafická karta 2000,- Použitý
Pevný disk 1500,- Nový
Paměť 1000,- Použitý
Klávesnice + myš 500,- Nový
Mechanika (DVD-RW) 2000,- Nový
Celkem 15000,-  

K celkovému výčtu komponent nebylo třeba zakalkulovat drobnosti jako je podložka pod myš, nebo i reprobedny (což konečný uživatel argumentoval spojením se svou hi-fi soustavu). Sestava 2+0 reprobeden se dá realizovat do 350,- Kč, sestava 2+1 pak do 700,-Kč (která svoji kvalitou zřejmě odpovídá zvukové kartě, umístěné na základní desce).

Sestava za 15 tisíc a nic navíc - je to možné?
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá fáze je již daleko zajímavější. Jedná se o výběr konkrétního typu komponent a tudíž prolézání zejména internetových obchodů, ceníků a vyrábění různých variací sestav. Tato fáze zabere nejvíce času a poskládá se v ní kompletní sestava sestavená z nových komponent. Konečná cena všech nových komponent je většinou vyšší a teprve zde dochází k redukci těch, které se budou určitě kupovat jako nové a komponent, které se budou pořizovat alternativní cestou.

Jednoduchou variantou je rovněž předložení takto sestavené sestavy z nových komponent konečnému uživateli a ještě jednou se ho snažit přesvědčit, že investice do nových komponent je už jen z hlediska reklamací a záruky jistějším obchodem. Takovýchto situací jsem již zažil mnoho a dle vlastních zkušeností se konečný uživatel zlomí (např. pokud konečná cena místo 15k vychází na 16.500 nebo místo 20.000 na 22.000, apod. Statisticky lze říci, že 50% uživatelů je ochotno tolerovat vzestup ceny na max. 115% až 120% oproti původnímu rozpočtu).

Jak by vypadala sestava z nových komponent? + určení redukcí

Následující ceny jsou konečné, s DPH,  převzaté z internetového obchodu jedné nejmenované firmy.

Komponenty Konečná cena Redukce
CASE Middletower ATX EuroCase 300W P4 ML 3199 bílo/modrá 925,- Ne
CPU AMD Sempron 2400+ 1,67GHz/333MHz Socket A BOX 2063,- Ano
MB ECS M848A - SIS 748FX, DDR, SB, LAN 1141,- Ne
MONITOR AOC 17" FT720 3598,- Ne
VGA Sapphire Atlantis ATI Radeon 9550 128MB TV, DVI, Retail 2137,- Ne
HDD Maxtor DiamondMax Plus 8 6E040L0 - 40GB 7200ot 1571,- Ano
512 MB DDR 400, CL3, brand 2416,- Ano
KB Canyon CNRF1CZ bezdrát. klávesnice+bezdrát. optická myš 669,- Ne
DVD-R/+R LITE-ON SOHW-1633S ATAPI OEM DualLayer 2259,- Ne
Celkem 16779,-

Tabulka redukcí určuje tři typy komponent (CPU, HDD, paměť), kde jsem se pokusil najít alternativu k novým komponentám a srazit tak celkovou cenu pod hranici 15k. Někdo si říká, že ušetřit na třech komponentách 1779,- Kč je hračka, ale... :-)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama