invex-2007-byl-vsechno-jen-ne-vele-trh
Zábava Článek INVEX 2007 byl všechno... jen ne "vele"trh

INVEX 2007 byl všechno... jen ne "vele"trh

Filip Eckstein

Filip Eckstein

29. 10. 2007 01:00 26

Seznam kapitol

1. Úvod aneb první pocity z akce 2. Tři velikáni v akci 3. Střípky z INVEXu, co se nám líbilo...

Pro zkrácení čekání, než uplyne doba, kdy bude možné publikovat výsledky nejočekávanějšího hardware měsíce října (omezení NDA pro testy GeForce 8800GT platí do 29.10.2007 14:00 SEČ) jsme pro vás připravili malou reportáž z letošního veletrhu Invex-Digitex, který se konal minulý týden na tradičním místě - brněnském výstavišti. Že jste tam nebyli? Ne, nezačínejte litovat... Akce to byla letos veskrze... ehm, jak bych to diplomaticky řekl... veskrze komorní!

Reklama

Ačkoliv jsem cestou z druhého konce republiky nepočítal s přeplněným areálem brněnského výstaviště, po překročení hlavní brány v minulou středu mě i tak čekalo nepříliš milé překvapení. Místo výstaviště alespoň z malé části naplněné nedočkavými novináři (nebo aspoň stovkami zvědavců) jsem se dočkal pohledu na areál, kdy návštěvnici byli k vystavovatelům v poměru maximálně 1:1.5.

To by ani tak nevadilo, středa spolu s úterkem byly tzv. odborné dny vyhrazené IT odborníkům a novinárům, co však bylo překvapivé, byl výrazně omezený rozsah veletrhu (můžeme-li o veletrhu vůbec hovořit).

Počítejte se mnou: pokud si z níže uvedené mapky areálu BVV odmyslíte žluté vchodové budovy a uvědomíte si, že A bylo konferenční, zatímco Z-ko bylo zrušené, zůstanou vám pavilony: D (jen spodní patro), V, G1 (jen spodní patro), G2 a F.

INVEX 2007 byl všechno... jen ne "vele"trh
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco na "slavné Invexy" let 1996-1999 mi stěží stačily 2 dny plné běhání a focení (a i tak jsem velkou část věcí nestihl, bylo to spíše na "2x2" tj. dva lidi na dva dny), letos jsem kompletní "seznamovací kolečko" absolvoval za... 2 hodiny. Zatímco já jsem se ještě vrhnul do proudu INVEXu znovu (+ ještě celý další den), někteří tak neučinili a za několik hodin strávených na výstavišti už putovali k domovu.

V tomto ohledu je závěrečná zpráva hodnotící Invex 2007 jako úspěšný, jen parafrází okřídleného výroku Winstona Churchilla o tom, že věří jen takové statistice, kterou si sám zmanipuluje. Přístup, který byl zde použit se podobá výzkumu, který by tvrdil, že "požívání rohlíku vede ke vražedným sklonům", protože bylo vědecky zjištěno, že 94.8% odsouzených vrahů konzumovalo dlouhodobě a pravidelně rohlíky. Stačí však trochu poklikat do hloubky (i v tomto ohledu asi manageři BVV znovu proklínají internet) a jiné věci vyjdou na povrch:

INVEX 2007 byl všechno... jen ne "vele"trh
i Zdroj: PCTuning.cz

INVEX 2007 byl všechno... jen ne "vele"trh
i Zdroj: PCTuning.cz

Nic proti INVEXu nemám, ale publikovat informace typu: "Spokojenost návštěvníků s veletrhem INVEX-DIGITEX dosáhla podle předběžných dat výzkumu 86 %. Návštěvníci hledali především novinky a trendy a již nyní je rozhodnuto 83 % z nich navštívit INVEX a DIGITEX 2008..." není příliš seriózní.

Komentář PCtuningu: Každý rok je jiný a stále se objevují nové a stále zajímavější cesty jak sebe (a své výrobky) prezentovat zákazníkům (včetně road-show, internetu, lan-party, workshopy, soutěže v přataktování). Tyto změny a trendy je třeba pochopit a obrátit ve svůj prospěch a nikoliv žít z dobíhající podstaty a z opakování nápadu, že "spotřebním" Digitexem okořeněný Invex bude lákadlem jako v minulosti.

A snaha celou akci, post factum, lakovat dodatečně na růžovo mi až příliš připomíná "statisticky potvrzené" informace o úspěších socialistického hospodářství...

A abych nebyl posouzen o to, že jen kritizuji, připojím některé mé postřehy: podle mého skromného názoru, jedinou cestou pro Invex je zvýšení atraktivity veletrhu jak pro vystavovatele tak, a to zejména, pro návštěvníky. Veletrh především pro odbornou veřejnost je mýtus - je třeba nejdřív přilákat "běžné" návštěvníky a odborníci je budou jistě následovat. Pro příští ročník bych zkusil přidat trochu napětí (Linux vs Windows, HD-DVD vs Blu-Ray, Xbox360 vs PS3), trochu více zábavy (mistrovství v přetaktování, modding, prezentace nových herních titulů, večerní ohňostroj), více snáze stravitelných informací (přednášky o PC technice, přetaktování, o digitálních zrcadlovkách) v kombinaci s příjemnými až symbolickými cenami pro vystavovatele (zejména pro ty, kteří by nabídli zajímavý doprovodný program). Nakonec by jistě pomohl pořádný marketing a upřímná ochota spolupracovat dlouho před Invexem s vystavovateli na zajímavém "contentu", na který by se spousta lidí už před Invexem těšilo.

Hala D ve středu 16:00h - no comment (i když veřejné dny to bylo mnohem, mnohem lepší).
i Zdroj: PCTuning.cz
Hala D ve středu 16:00h - no comment (i když veřejné dny to bylo mnohem, mnohem lepší).


Prostory areálu brněnského výstaviště v době odborných dnů doslova zely prázdnotou.

První dojmy z prořídlých exteriérů akce nezachránila ani návštěva samotných pavilonů, které byly prosté výstav klíčových HW/PC společností (nenašli jste zde stánek ani ASUSu, ani MSI, ani DFI...). Jediným nepatrným světýlkem "PC hardwerářů" na INVEXu 07, byl poměrně vydařený stánek kombinující exponáty Enermax + Thermaltake + Scythe, jejichž exponáty jsme uznali (v letošním ehm... "komorním prostředí") za nejzajímavější.

INVEX 2007 byl všechno... jen ne "vele"trh
i Zdroj: PCTuning.cz

Na letošním INVEXu bylo také přítomno několik dalších významných společností - jako například AMD nebo Intel. Ti však nepředstavili žádné žhavé exponáty - tak jsem alespoň vyzpovídali Tomáše Bučinu z AMD (rozhovor vám přineseme příště). Co se týká Intelu, ten na svém stánku představil, podle tiskového mluvčí společnosti Intel, nejrychlejší počítač v Česku - model poháněný procesorem Intel Penryn, jehož fotografii si můžete prohlédnout níže.

INVEX 2007 byl všechno... jen ne "vele"trh
i Zdroj: PCTuning.cz


Společnost Intel považuje tento stroj za nejvýkonnější v ČR.

Jirka Kwolek: Zajímavosti stánku Intelu byl i úsporný počítač sestavený Martinem Kuchařem z HWmag.cz ve skříni od předního českého "ladiče" Stoobiho (aktuálně upravuje počítač pro Pimp my Computer 4). Maličký PC postavený na bázi notebookových komponent využívá pro další snížení odběru "pevný disk" SSD na bázi pamětí flash.

INVEX 2007 byl všechno... jen ne "vele"trh
i Zdroj: PCTuning.cz


Tyto X-stroje byly pro INVEX speciálně smontovány britskými inženýry.

Největšími vystavovateli INVEXu se letos staly společnosti Sony (to se dalo čekat) a (poměrně překvapivě) Novell. Představení Blu-ray a televizorů HD formátu (Bravia) se mimo velkých robotických paží s rotujícími TV účastnil také stylový Ford Mustang GT350. "Stánek" zabírající poměrně velký kus haly samozřejmě přilákal obrovské množství lidí a v neposlední řadě také i novinářů.

INVEX 2007 byl všechno... jen ne "vele"trh
i Zdroj: PCTuning.cz


Nablýskané vozidlo perfektně ladilo s atmosférou exhibice společnosti Sony.

Výše jsem se zmínil také o společnosti Novell, která svým operačním systémem Suse Linux přilákala na svá testovací PC, obdobně jako Sony, nezměrný počet lidí (možná také díky volnému přístupu na internet). Veřejnost si tak mohla Linux "osahat" na vlastní kůži. Desítky metrů dlouhá plachta s chameleonem jakožto logem operačního systému Suse se skutečně nedala přehlédnout.

INVEX 2007 byl všechno... jen ne "vele"trh
i Zdroj: PCTuning.cz


Linuxu se na INVEXu dostalo rozsáhlé propagace.

Výstava samozřejmě nebyla jen o hardware, ale také o software. Nás pochopitelně příliš nezajímal e-government ale především počítačové hry.

První veřejný den byl pavilon D, zabývající se touto tématikou, docela "napěchovaný" nejen novináři, ale také dětmi a hromadnými skupinkami studentů ze všech možných středních škol a různých koutů republiky. Společnost EA Games zde umožňovala hraní her mnoha na těch nejvýkonnějších strojích v ČR. Návštěvnicí INVEXu měli také možnost zakoupit zde stovky rozmanitých herních titulů za snížené ceny.

Zájem o hry se dal předpokládat...
i Zdroj: PCTuning.cz
Zájem o hry se dal předpokládat...

Počítače se zdají být výkonné už "od pohledu" :).
i Zdroj: PCTuning.cz
Počítače se zdají být výkonné už "od pohledu" :).


Návštěvníci zde měli možnost okusit tolik očekávaný Crysis.

Abych trochu přiblížil následující veřejné dny (čtvrtek - pátek), péče o návštěvníky zde byla, i přes poměrně skromnou výstavní plochu a nepříliš vysokou návštěvnost, docela dobrá. Za jediný den jsem si z veletrhu odnesl doslova kila různých časopisů, plný žaludek a ceny z různých soutěží pořádaných samotnými vystavovateli.

Nyní už nás ale čeká podrobnější výtah těch nejzajímavějších exponátů, na které jsme v průběhu veletrhu narazili.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama