z-denicku-pc-stourala-24-hodin
Zábava Článek Z deníčku PC šťourala: 24 hodin

Z deníčku PC šťourala: 24 hodin

Vopička Ondřej

Vopička Ondřej

12. 11. 2004 00:00 51

Všichni moc dobře víme, že výpočetní technika a záležitosti s ní spojené nefungují vždy zcela podle našich představ. Každému se jistě nejednou stala nějaká příhoda nad níž se ještě doteď pozastavuje (ať už s úsměvem či se zděšením). A jelikož tyto úsměvné historky ke světu osobních počítačů neoddělitelně patří, tak jsme se rozhodli, že se pustíme i do této oblasti a každé páteční odpoledne vám pomůžeme se trochu odreagovat na nadcházející víkend. Berte to tedy s jistou dávkou nadsázky... a ponořte se do příběhů, jež "napsal sám život" :-)

Reklama

Okolnosti a situace, potažmo i postavy vystupující v následujícím textu jsou smyšlené a jakákoliv podobnost s existujícími osobami je náhodná, či zcela neúmyslná :-)

Z minulých dílů PC šťourala..

"V nastalém zmatku, ve kterém mně L neokatě poplácal po rameni, až mi šroubováček upadl do otevřeného CASE (který byl stále naležato), kde se pěkně zaklínil do pinů PCI slotu, jsem si jen matně stihl všimnout nekonvenčího loga, které se rozprostřelo přes obrazovku místo POST výpisu. L znejistěl, poznamenal něco jako, že tohle to nikdy nedělalo a pro jistotu poklepal prstem na obrazovku monitoru. Start počítače umrzl na mrtvém bodě, přes celoobrazovkové logo jsme se nedostali."

"Dvě hodiny zprovozňování sítě nepřinesly žádný výrazný progress. Sovova ani má složka okolní počítače nejeví známky toho, že by se v okolí něco dělo. Klein nakukuje z kuchyně a ptá se, jestli už může dovnitř. Ozývá se jednohlasné "Neotravuj" a Sova pro jistotu zamyká dveře.

"Nabíhání WindowsXP přerušily 2 věci. Jednak sekretářka vracející se s "vodičkou" a pak úvodní obrazovka dožadující se hesla do woken. Dotázal jsem se dívčiny, zda náhodou neví šéfovo heslo a její výraz okamžitě jasně vyjádřil to, co jsem potřeboval vědět."

"L měl tři zásadní informace. Za prvé že mu nefunguje notebook, za druhé, že dostal od jistého známého pracujícího v jakési pochybné firmě celou PC sestavu a za třetí, což je nejpodstatnější, že už sedí v autě a je na cestě ke mně. Než jsem stačil zatáhnout rolety a vyskočit oknem, jeho off-road již troubil pod mým parapetem."

Středa, 18:00 - 19:00

Klein mi telefonuje. Chce se ujistit, že jsem komponenty skutečně objednal a informuje mne, že před pár minutami vybral požadovanou hotovost v bance. Po rozchodu s přítelkyní a odstěhování z jejího bydlení byl plošně "vyplacen" za zařízení bytu, na kterém se finančně spolupodílel. Je při prachách a stejně škudlí a neustále se ptá, kolik to bude stát a kdy to bude hotové. Znovu ho upozorňuji, že objednávka byla provedena teprve dnes v poledne a klidně může trvat nějaký ten den, než zboží vyexpedují. Klein nesmlouvavě zahrčí do mobilu a domluvíme schůzku a předání peněz v 19:00 v místním baru, známém jako A. Dneska je prý obsluha nahoře bez. Good :-)

19:00 - 20:00

Chvíli čekám na Kleina, popíjím pivo a sleduji místní skotačící dívky u MP3 jukeboxu. Už jsem to jednou viděl otevřené. V dřevěné kisně je obyčejný komp s Celeronem  400 MHz a 15" monitor naražen pěkně v šikmé pozici. 5 songů za dvacku. Dívky pouští disko hitovky, barem se ozývá "ruma-ruma-rej", barman klopí oči a místní štamgast Roman hází zlé pohledy. Přichází vyfešákovaný Klein v slušivém obleku, objednává pivo a tajně pod pultem mi předává hotovost. Má jen samé tisícovky, celkem jich vysype 16. Navrhuji mu, že můžeme vše hodit do elektronické rulety ve vedlejší místnosti a dát vše na černou a bude mít 32. Klein neznalý hazardních vášní odmítá a objednává druhé pivo.

Asi v půl osmé mi zvoní telefon. Neznámé číslo. V rozmaru ani nejdu ven, beru ho uprostřed největšího frmolu přímo na baru. K mému překvapení se jedná o zaměstnance firmy, který mi oznamuje, že mnou objednané komponenty jsou již vyexpedovány a že může být v mém příbytku mezi 20h a 21h. Odpovídám, že super, že budu doma. Klein je z radostné noviny nadšen a chce být u toho. Dopíjíme třetí pivo, dáváme si rozlučkovou rundičku "Čerta" (griotka s rumem) a krokem kradmým (stealth) se přemisťujeme domů.

20:00 - 21:00

V 20:15 jsem již u mne a s Kleinem na přeskáčku pouštíme kolekci mých DivX fimů. Jediná starost Kleina je, jestli ty filmy bude mít taky a jestli mu půjdou přehrát, protože údajně v práci na jeho kompu nejdou. Síťáci prý zakázali instalovat kodeky, aby se pracovní denní proces nezvrhl v bažinu sosání mp3, porna a kinoripů. Otevíráme si lahvové a sledujeme jak rádoby-příšera honí ve filmu Village po lese slepou zrzku. Klein se leká, když se rozběhne, příšera padá do jámy, zjistí se že to je kluk a Klein konstatuje, že to je hovadina, když to není skutečná příšera z lesa.

Asi v půl deváté zvoní telefon, že je už tady. Sbíháme po schodech (I. patro) a cestou si všímáme nechutného exkrementu na schodech. Říkám, že pejskaři jsou prasata a Klein kontruje větou "ty vole to je snad lidský". Klučina v Oktávce kombi má narvanou celou zadní i přední sedačku komponentama. Klein bere velkou krabici s monitorem, já tu se skříní a klučina zbytek, který je ve velké igelitové tašce. Cestou míjíme znovu exkrement a skládáme komponenty u mne v předsíni.

Klučina provádí letmou inventarizaci, zda je vše. Skutečně je to vše, podepisuji faktury a vyzvídavý Klein investigativně zjišťuje náplň práci "rozvažeče". Ten odpovídá, že to je brutální, že lidi jsou schopní si poslat dopravce třeba pro RAMku jen do vedlejší ulice. Tak to teda jo. "Rozvažeč" dostává k 15382,- Kč zaokrouhlené dýžko a celkovou sumu 15.400 Kč.

Chvíli s Kleinem diskutujeme a rozbalujeme některé komponenty.

21:00 - 22:00

Kleinovi se zejména líbí optická bezdrátová myš a bezdrátová klávesnice a ptá se na kvalitu firmy Genius. Ujišťuji ho, že to je odpovídající celkovému poskládání počítače a mocným lokem z lahve zaháním pachuť v ústech. Zajímavý je rovněž Radeon 9550 od firmy Sapphire, zejména modře vzhlížející aktivní chladič s větrákem se Kleinovi líbí.

Klein se nabažil komponent a teď začíná fáze tzv. sekundárního nátlaku. "A myslíš, že bys to do zítřka zvládnul?". Původně jsem chtěl celou záležitost spojenou s instalováním Windows a všech patřičných náležitostí odčinit až o weekendu. Klein se slovy, že to musíme zapít si nazouvá botky a prstem ukazuje směrem tam, kde leží bar.

Je tam plno, na barové stoličce sedí k mému nepříliš velkému nadšení i L. Popíjí svoji kukuřičnou whiskey a během 10ti minut mne zaplaví tolika informacemi, že přestávám stíhat.

22:00 - 23:00

Dáváme se si s Kleinem chlapský pití (zelená) a L se zajímá o složení komponent, což mu slaboduchý Klein samozřejmě vytroubí. Později mi Klein na záchodě říká, že L označil tuto sestavu za podezřelou a prý má kámoše z jižních Čech, který by to udělal levněji. Kleinovi doporučuji ať si klidně nechá pořídit sestavu od kámoše L, že nakoupené komponenty někde udám. Při troše štěstí to bude celá sestava z hypermarketu s integrovanou grafikou. Klein si prý dělá jen srandu, ale to mi při pohledu na prasečí ksicht L nepřipadá.

Dáváme si další piva a jedno kolo pití pro chlapy. Klein mne ujišťuje, že to do zítřejšího oběda určitě stihnu a že všechno mé pití jde dneska na něj. Má to mít :-) Úderem 23h přijíždí metaloví muzikanti, kteří nahrávali své progress-nu-metalové nahrávky někde ve studiu. Jejich kápo Bimbo je nadšen výslednou kvalitou nahrávky a několikrát koluje discman od uší k uším. Dvě basové kytary je dobrý rachot a do toho je slyšet zvuk motorové pily, což je prý vlastní invence Bimba a vložený sampl. Klein všem vypráví o tom, jak bude mít nařachlý komp a rozlévá první pivo. Dáváme další a i s Bimbem jede kolečko pití pro chlapy.

23:00 - 0:00

Od jukeboxu vyháníme partičku chlapců a dívek v širokých kalhotech neustále pouštějící hip-hop. Hip-hop mi nevadí, ale když je jedna písnička 3x za sebou, tak to začne lézt na nervy. Bimbo sestavuje playlist samých metalových hitovek (Korn, System of a Down, Megadeath a další) a vytahuje elektrickou kytaru. "nemáš zásuvku blbe!", "áleee.. tady máš zásuvek". Spojení přes hifi soustavu se zdaří zejména díky invenci L, který se přeměnil z hard-core šťourala na audio experta.

Hrajou Korn a Bimbo řeže do kytary Freak on the Leash, Klein zpívá (u--aaa.. rrratatata). Celé osazenstvo se náramně baví, karaoke je jen slabý odvar toho co se děje.

0:00 - 1:00

Se zbylými 600,- Kč odcházím k elektronické ruletě a škádlím štěstěnu. Fráze neštěstí ve hře, štěstí v lásce se sice prosazuje, ale láska mi je v tuhle chvíli totálně na nic :-). Na tak promyšlený stroj jako je elektronická ruleta prostě nemám, procesor uvnitř má jednoznačně navrch. Přichází Klein s rundou pití pro chlapy a usedá rovněž se stokorunou na židličky k magickému kolečku.

Během asi půl hodiny jsem vytočil z 600,-Kč celkovou sumu 700,-Kč.. Dávám 500,- na černou, přichází 17 černá. Dávám 1200 na sudou, přichází 17 černá. Zlodějskej to krám! Klein ze svého 100 vyhrává 400,- a nechává si vyplatit cash.

01:00 - 2:00

Přicházejí nějaké hostesky z jedné nejmenované firmy prodávající lihoviny, zejména vodku a její přisládlé ovocné varianty. "Dejte si panáka a dostanete los. Když budete mít tři shodné symboly, vyhráváte nějakou cenu.". Klein se celou dobu dívá slečně na poprsí a horkotěžko dává dohromady otázku "a.. jaké.. jako .. ceny? losy?". Trička, kšiltovky i láhev vodky. Dáváme si s Bimbem a Kleinem každý po sklence tohoto čirého neřádu a stíráme losy. Klein nachází tři symboly kšiltovky, Bimbo tři symboly vodky a já mám zase jen blbej přívěšek na klíče jako cenu útěchy.

Klein chvíli páčí z hostesky telefonní číslo, ale to už Bimbo rozlévá z vítězné láhve vodku do sklenek. Začíná se mi motat hlava a Klein souhlasí, že kombinace pivo, zelená, griotka s rumem a vodka není vůbec dobrý nápad.

02:00 - 3:00

Už se jen nesouvisle s Kleinem poplácáváme po zádech a velebíme složení jeho počítače a musím přísahat čestný skautský, že to zítra zmáknu sestavit a nainstalit. "To by chtělo nějaký baby!" zařve Klein a přikládá telefon k uchu. Někam volá, posléze se mu prý dostává odpovědi: "si děláš srandu! jsou tři hodiny ráno! nevotravuj". hehe. Bimbo vypráví humorné historky z nahrávacího studia, točící se zejména okolo prasklé struny.

3:00 - 4:00

Údajně jsem asi půl hodinky pospal na baru, Klein je taky v poloze "u hodináře". Barman vyčísluje moji útratu na 380,- Kč. "Tak to moment! Na tamhletoho mladého spícího pána to napiš! A navíc mi stejně dlužíte, protože mne ta mašina vzadu okradla".

Dostávám se domů za popěvků post-numetalových rifů a v předsíni se přerážím o krabici s monitorem. Krám pitomej. Spát.

4:00 - 5:00

Přepadává mne ukrutná žízeň a bolest hlavy. Perlivá voda to spraví.

6:00 - 7:00

V půl šestý jsem už vzhůru a nemůžu zabrat zejména kvůli bolesti hlavy a pocitu, jako když vám někdo strká šroubovák zevnitř hlavy do očních bulv. Koukám na neobvyklý binec v pokoji a nedopitou láhev vodky, kterou jsem odcizil Bimbovi a zřejmě přinesl s sebou. Je mi tak špatně, že už neusnu.

Rozsvítím v pokojíčku, rozbalím nejdříve zánovní pevný disk a připojuji ho jako primární slave do své sestavy s cílem provést transfér několika podstatných souborů a adresářů.

7:00 - 8:00

Neobratná je zejména má manipulace s malými šroubky. Uchytit desku do CASE se jeví jako velmi závažný problém. Rovněž uchycení mohutného chladiče na procesor není snadné. Vyvíjím co nejvyšší sílu do šroubováku a tlačím co to jde. S nepříjemným BUM šroubovák sjíždí z kovové pacičky a zarývá se do tištěných spojů.

Stavím na kávičku a zacvakávám do slotu paměť. Jen deska, cpu, paměť a grafika. Zapínám počítač (šroubovákem zkratuji Power Switch). Nic. Připojuji ATX kabel do desky a zapínám znovu. Nic. Ve zdroji to hučí.

8:00 - 9:00

Nenávidím tuhle práci, nenávidím celý svět, nenávidím tenhle počítač i jeho budoucího majitele. Zkouším svůj zdroj, který přirozeně nedosáhne délkou kabelu do druhého počítače, bez toho, abych ho nemusel celkově demontovat, což posléze s velkou nelibostí činím.

Zdrojem to není. V mém počítači se rozjede, naopak zdroj z mého počítače se zánovní deskou ani nehne. Pro jistotu zkouším připojit spínací switche a kontroluji i klasický trik u některých desek, které mívají jumper na ClearCMOS ve zkratovací poloze.

Nic, nic, nic.. Demontuji desku z CASE a jen tak zkusmo jí položenou na koberci znovu zkouším zpovoznit (jen s CPU). Kupodivu se roztáčí větrák. Montuji vše zpět do CASE. Vše funguje.. Nevím..

9:00 - 10:00

Daří se i instalace WindowsXP a promo-slogany při práci instalátoru shrnují vše "co jste chtěli vědět, ale báli jste se zeptat :-)".

10:00 - 11:00

Instaluji krávoviny spojené s novým instalem Woken. Service Pack 2 trvá asi půl hodiny, Mezitím stíhám vykonat akutní potřebu na toaletě. Probůh, co jsem to pil !?!

Různé kodeky, winzipy, Nero, Total commander, Office, Avast, Media Player 10, BSPlayer a další nesmysly. Pro kinofila Kleina vytvářím dvě speciální složky - Kino a XXX. Dohromady je toho pěkných pár desítek GB :-)

11:00 - 12:00

Ještě mne napadlo, že bych mohl vybalit monitor, ovšem po otevření krabice a zjištění skutečnosti s fest uložením a polystyrenovým obkladem, tuto alternativu zavrhuji.

Zvoní telefon, na displeji je "Klein mobil". "Ježišmarja.. jééééžišmarja" jsou první slova Kleina, který evidentně se teprve teď vzbudil. Oznamuji úspěch a zprávu o mé insomnii. "Nó, mne se taky špatně spalo, Bimbo mne prý odvedl, byl hrozně naštvanej, že mu nějakej hajzl ukradl tu vodku". Klein ještě houkne, že za 10min je u mne i s vozem.

Zkouším ještě instalovat ovladač z CD pro multimediální bezdrátovou klávesnici a myš. Do traye se integrují dvě ikonky. Nu co.

12:00 - 13:00

Klein je u mne a je potěšen elegantním stříbrno-černým designem skříně. Chci mu ukázat, jakéže jsem to hry nainstalil, ovšem ouha. Jakmile se nějaká hra pustí do 3D, spadne to vše zpět do woken a je slyšet jen zvuk. Situace se opakuje i při spuštění 3DMarku, jen to jednoduše spadne do oken. Instaluji znova Catalyst ovladače pro Radeona. Stejný efekt. Nacházím DXDiag a spouštím sérii testů. DirectDraw v pohodě, jakmile to ale chce orotovat tu barevnou krychli v D3D tak ouha. "zařízení není nainstalováno".

Po sérii neúspěšných testů a zkoumavých pohledů Kleina s výrazem "co to probůh je? tomu nerozumíš nebo co? za takový prachy?" identifikuji viníka neschopnosti přepnutí v Direct3D v multimediální nástavbě klávesnice. Když v trayi zruším ikonku, je vše OK. Sice nevím jak to souvisí, ale to mne opravdu vůbec nezajímá.

13:00 - 14:00

Nakládáme s Kleinem komp do jeho vozu s další fází "dozahoření" u něj doma. Do osmého patra nás klaustrofobicky malý výtah vyváží během chvíle. Klein neustále opakuje, že mu je hrozně zle, a že včera platil 1000,- útratu "nemáš chlastat, mě je taky zle!".

Malý Kleinův pokojík a zánovní PC stolek se židličkou dává tušit, že Klein se na celou věc dobře připravil. Klein zápasí s extrahováním monitoru z krabice a já si zatím prohlížím jeho masivní sbírku audio CD. Tolik metalu pohromadě má málokdo.

14:00 - 15:00

Monitor má velmi pěkný design i obraz a svou barvou pěkně ladí se skříní a kupodivu i s bezdrátovou klávesnicí s myší. Dávám Kleinovi základní instrukce ve vypalování v Nero a tvorbou playlistů v MediaPlayeru a WinAMPu.

Mezitím dostáváme hlad a Klein navrhuje zajít na nějaké jídlo a jednoho vyprošťováka do místní restaurace. Necháváme puštěnou defragmentaci disku a vyrážíme.

15:00 - 16:00

Česnečka je opravdu vynález nade všechno. Klein reflexivně objednává dvě piva, dušuji se, že jen malé. Dávám mu instrukce jak zacházet a nezacházet s kompem a varuji ho před všemi postupy a software, který mu doporučí L.

Klein je očividně spokojen a v duchu dělá výčet, co že si ještě za zbylé peníze pořídí.

16:00 - 17:00

Potkáváme fotbalisty ze spřízněného týmu a přesedáme k nim ke stolu. Mají s sebou jakési dvě vkusné dívky, na které se se skleněnýma očima culím. Jeden fotbalista vede vášnivou debatu o tom, jak je na sídlištích nevýhodný ten internet a že je nějaké wireless řešení na paneláku. Klein zatouží po připojení k internetu.

Navrhujeme, že se přemístíme do baru A, kde jsem ještě před několika hodinami tak vyváděli.

17:00 - 18:00

V baru je Bimbo a celý kolotoč se roztáčí znova. Dneska to je zas včerejší.

Ale to už je jiný příběh....

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama