hra-bioshock-vykon-a-nastaveni-kvality-obrazu
Hry Článek Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu

Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 8. 2007 01:00 97

Seznam kapitol

1. Úvod - Hra Bioshock 2. Nastavení hry 3. DX9 versus DX10 4. Výkonové testy

Po dlouhém letním, herním "suchu" se právě v těchto dnech dostává na náš trh skutečně šťavnatá odměna za to horké, letní čekání. Přichází unikátní a graficky nádherný Bioshock. Pokud máte odvahu se ponořit pod vodní hladinu, neváhejte ani moment. Jestli vám ale bude vaše "železo" na tuto hru stačit vám povíme právě nyní.

Reklama
Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnozí hráči jistě zamáčknou nostalgickou "slzu" při vzpomínce na hry System Shock a System Shock 2. Tyto dva klenoty herní historie byly na svou dobu velice nadčasové a po stránce hratelnosti se jim ani dnes mnoho her nemůže rovnat. Jako rána z čistého nebe proto před třemi lety zapůsobila na herní komunitu zpráva, o tom že stejní autoři připravují další hru ze série "Shock", tentokráte ale z podvodního světa. Hra s původními hrami nemá prakticky nic společného, snad jen fakt že se opět jedná o uzavřený komplexní svět. Vše muselo ustoupit hlavně konceptu "next-gen" hry, aby si hráči na konzolích i PC hru maximálně užili po vizuální stránce.

Recenzi samotné hry a jejího světa přenecháme fundovanějším magazínům, my se podíváme na hru z pohledu výkonu počítače. Bude nás hlavně zajímat, jaké jsou možnosti si hru zahrát na různě výkonných strojích. Na kolik jsou doporučované minimální požadavky oprávněné či nikoliv.

Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě pře samotným testem se ale podívejme na několik zásadních informací o této hře. První věc je samotné zakoupení a instalace hry. Hru nelze nainstalovat, hrát a spustit bez připojení k internetu! Pokud připojení na herním stroji nemáte, máte zkrátka smůlu, hra totiž bez ověření přes internetový server nepůjde ani nainstalovat. Hra během instalace kontaktuje server ochrany SecuROM, který až pokud projde autentizace dovolí hru kompletně nainstalovat a spustit. Tím se dostáváme k nejkontroverznější části ochrany hry, tou je počet instalací jedné kopie hry. Vaší kopii Bioshock můžete nainstalovat s pomocí vašeho sériového klíče pouze 5x na jeden počítač nebo na 5 různých strojů zároveň! Potom hra již nikdy nepůjde nikde nainstalovat! Tato situace bude trvat do doby kdy výrobce hry 2KGames neuvolní utilitu která další instalace umožní.

Dalším omezením hraní hry, je nutnost být neustále připojen k internetu. Hra stále během hraní kontroluje autenticitu hry, a pokud připojení odpojíte hra se sama vypne a vrátí vás na začátek úrovně, kde právě jste! Tohle vás čeká i v případě že se ne vaší vinou třeba internetové spojení na moment přeruší. Mě se to během hraní ani jednou nestalo, ale to není pravidlem.

Nutno uznat že tento způsob ochrany her se velice osvědčil a je velice těžké ho nějak obejít ilegální cestou. Na druhou stranu je nasnadě otázka "jestli si platící zákazníci" takové omezení vlastně zaslouží. Odpovědět si musí každý sám, dle svého svědomí a vědomí. Ovšem toto řešení jistě ukázalo cestu, kudy se ochrany příštích her budou ubírat.

Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

S uvedením hry se ale ozývají další kritické hlasy na tvůrce hry. Prvotní problém s ochranou jsem již popsal, ten ale není jediný. Druhá potíž je se zobrazením hry na širokoúhlých LCD panelech. Zde se totiž scéna nezobrazuje celá ale jen její část, tím jsou tito majitelé znevýhodněni. Náš ilustrační obrázek ukazuje, která část obrazovky chybí dvěma červenými pruhy. Tato chyba se dá buď řešit amatérským programem Bioshock FOV, který najdete na internetu a nebo počkáte na oficiální patch pro PC i Xbox. Který je údajně již před vydáním a tento problém řeší. Další "objevené" problémy jako je instalace Rootkitů a podobně nejsou tak zásadní, a hlavně nepotvrzené.

Ovladače: Ihned po uvedení dema, a poté i plné hry, vydala nVidia i AMD/ATi ovladače pro své grafické karty speciálně určené pro Bioshock. Na kartách ATi se totiž objevovaly v obraze artefakty a chyby, nehledě na některé špatně vykreslené, mnohdy zcela chybějící objekty. U nVidie jsem žádný problém nezaznamenal ani se starými ovladači 162.18, tudíž k upgradu na novou verzi 163.44 ani nebyl důvod. U ATi je situace horší, ani s novými "speciálními" drivery které mají neobvyklých 160MB, se některé objekty ve hře stále nezobrazují a fps se pod DX10 prostředím propadá o téměř 30% pod hodnoty hry pod DX9. Dlouhotrvající problém s ovladači pro karty HD2900XT bohužel stále trvá i několik měsíců po uvedení těchto karet.

Co najdeme v krabici

Hra vyšla oficiálně 21.8.2007 v Americe, v Evropě jsme museli počkat až do 24.8.2007. Pokud vám stačila hra v angličtině, mohli jste hru zakoupit on-line přes systém Steam nebo Direct2Drive už před datem uvedení, a s trochou štěstí hrát už právě 21.8.2007. Jedním z problémů těchto on-line verzí je poněkud vyšší cena, která je v obou případech 50 amerických dolarů (asi 1000Kč), u nás je hra levnější. Dalším problémem bylo totální přetížení aktivačních serverů tvůrce hry, takže jste ani po zakoupení nemohli hru hrát i několik hodin. Osobně se toto dotklo i mě, musel jsem čekat celou noc, než hra šla spustit právě kvůli výpadkům serverů. Toto už dnes ale nehrozí. Vy máte možnost si hru koupit v lokalizované verzi za perfektních 850Kč, právě v těchto dnech ve všech obchodech.

Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vhledem k problémům, které má český vydavatel Cenega s obdržením aktivačních kódů od výrobce, u nás není zatím možné zakoupit jinou verzi než "tu drahou" sběratelskou edici. Tato situace by se měla tento pátek již vyřešit a možná už v sobotu bude možné "klasickou" verzi hry koupit i v našich obchodech.

Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvnitř limitované edice najdeme kromě hry v kovové krabičce i několik dalších pozorností. Hlavní je samozřejmě figurka "Big Daddy", která je hlavním tahákem pro kupující této edice. V balení ještě nalezneme speciální krabici s DVD kde je film jak hra vznikala a sound-track v podobě staré LP desky. Nechybí ani čeština a hlavně injekce s "genetickým upgradem"  (propiska).

Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

V opravdu "prudce" elegantní kovové krabičce se ukrývá ten největší poklad - samotná hra Bioshock. Manuál je opravdu skvěle zpracován a najdete v něm naprosto vše co potřebujete. Na poslední stránce je sériový klíč, ten vám ale neukážu jelikož platný se dnes vyvažuje zlatem! Pokud se podíváme kolik dnes stojí kvalitní tituly na konzole ale i PC (Medal Of Honor: Airborne bude prodáván za 1200Kč) tak není cena za tuto speciální edici (1614Kč) tak závratná. Pro sběratele a fanoušky města Rapture, je to prostě nutnost.

Oficiální požadavky na počítač

 

Minimální požadavky

ProcesorPentium 4 - 2.4GHz, nebo ekvivalent AMD
Paměť  Alespoň 1GB RAM
Grafická kartaDirectX 9.0c karta, 128MB RAM, SM 3.0
Zvuková kartaDirectX 9.0C kompatibilní zvukovka
Operační systémWindows XP SP2, Windows Vista
OvladačePoslední verze DirectX, ovladačů grafiky, pro AMD i fix na Dual Core
 

Doporučené požadavky

Procesor

Intel Core 2 Duo

Paměť

2GB RAM

Grafická kartaDirectX 9.0c a DX10 Grafická karta s 512MB RAM
Zvuková kartaSoundBlaster X-Fi

Základní požadavky nejsou nikterak "krvavé" a odpovídají optimalizaci pro systémy Xbox 360, pro které byla hra vyvíjena primárně. Je nutné ale upozornit že na grafických kartách bez podpory Shader Modelu 3.0 hra nejde spustit. Pokud vlastníte některé starší Radeony X800 a nebo ještě starší modely hra vám fungovat nebude vůbec.

Testovací sestavy

Sestava dnešního testu bude složitější, než je běžné. Jako základ mi posloužila základní deska Asus s čipsetem nForce 680i SLI, na desce bylo osazeno 2GB RAM a procesor Intel Core 2 Duo E6850 na základním taktu 3000MHz. O zvuk se postarala zvuková karta Audigy X-Fi Fatality a diskové pole tvoří dva disky WD Raptor zapojené v RAID 0. Grafických karet bylo více a testoval jsem s těmito: GeForce 8800GTX, GeForce 8800GTS, Radeon HD2900XT, Radeon X1950XTX, Radeon HD2600XT, GeForce G8600GT, GeForce 7800GS AGP.

Hra Bioshock - výkon a nastavení kvality obrazu
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Hardware

Procesor  Intel Core 2 Duo E6850, Athlon XP 2700+
Paměť  2*1024MB Corsair 800MHz 8-3-3-3-1T, 2*512 DDR Samsung 10-4-4-4-2T
Základní deskaAsusnF680i SLI, Asus A7N8X Dlx
Grafická kartaMnoho
ZdrojEnermax galaxy 1000W
OvladačePoslední verze
 

Software

Operační systém

Windows XP Professional SP2, Windows Vista Ultimate 32-Bit

Verze DirectX

Microsoft DX9.0c + DX10

Herní test

Bioshock

Chtěl jsem tento test přiblížit reálným podmínkám u vás všech doma, proto jsem netestoval maximální kvalitu na pomalé grafické kartě, a podobně. Odpustil jsem si také testování všech grafických karet se zapnutými a vypnutými vylepšení hry, nemá to cenu. Pomalé karty stejně nedovolují za těchto podmínek plynulé hraní. Zvolil jsem tedy tři různé sestavy, které by se měli co nejvíce přiblížit různým kategoriím počítačů. Abych nasimuloval různé reálné počítače zvolil jsem při testování několik nastavení a konfigurací. Na všechny se nyní podívejme.

  • Maximální herní stroj - CPU Core 2 Duo na 4000MHz, 2GB RAM, GeForce 8800GTX, GeForce 8800GTS, Radeon HD2900XT.

  • Středně výkonný herní stroj - CPU Core 2 Duo na 2400MHz, 1GB RAM, Radeon X1950XTX, Radeon HD2600XT, GeForce 8600GT.

  • Zástupce pomalého počítače - Athlon XP 2700+, 1GB RAM, GeForce 7800GS AGP.

Maximální herní stroj představuje dnešní špičku, nepoužil jsem čtyř-jádro, protože hra ho prakticky nevyužívá. Počítač je přetaktovaný a podává tudíž maximální dosažitelný výkon na této konfiguraci, měněna v systému byla pouze grafika. Testované rozlišení bylo 1920x1200, nižší na high-endu nemá smysl používat a odpovídá takto právě takovým počítačům a jejich využití.

Středně výkonný stroj je osazen stejnou deskou a procesorem, ten je ale pod-taktován na úroveň modelu E6600, tím se dostáváme na výkon podobný i procesorům Athlon X2 a podobně. Grafické karty jsou tři, jedna odpovídá spíše high-endu a ostatní dvě jsou skutečná střední třída. Paměť je osazena pouze jedna, tedy 1GB RAM. Na tomto počítači jsem testoval rozlišení 1280x1024.

Pomalý počítač zastoupí domácí stroj mého kolegy, ten se skládá z platformy SocketA a procesoru Athlon XP 2700+ (2.1GHz), paměti jsou dvě po 512MB a grafická karta GeForce 7800GS. Právě kvůli této výkonné grafice si tento stroj může na Bioshock ještě troufnout. Testováno bylo v 1024x768.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama