Co přinesl rok 2020 a co nás čeká v roce	2021
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Co přinesl rok 2020 a co nás čeká v roce 2021

Co přinesl rok 2020 a co nás čeká v roce 2021

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 1. 2021 03:00 29

Seznam kapitol

1. Úvod nebude o počítačích 2. Svět procesorů 3. Události kolem grafik 4. Disky a PCIe 4.0
5. Hry a hraní obecně 6. Finance a kryptoměny 7. Co mne zaujalo 8. Jaký bude rok 2021?

Jako každý rok vám nabízíme přehled nejzajímavějších událostí a hardwarových novinek v roce 2020. Už potřetí v řadě je skokanem roku AMD. Výkonem procesorů předehnalo Intel a u grafických karet dostihlo Nvidii. Svět zasáhl COVID-19 a nedostatek všeho možného. Bitcoin dosáhl rekordní ceny.

Reklama

Úvod nebude o počítačích

I když mé shrnutí roku se bude točit kolem počítačů, her a hráčů, musím tentokrát začít více zeširoka. Rok 2020 byl totiž tak jiný, že se obecným tématům nelze vyhnout. Po dlouhých desetiletích byl totiž tento rok pro lidskou civilizaci extra těžkou ranou. A příroda nám dala najevo, že když bude chtít, snadno nás porazí. A to přesto, že si myslíme, že nad ní máme kontrolu.

Už konec roku 2019 dával tušit, že se chystá něco hodně špatného a následující rok bude těžký. V Číně se už několik týdnů klubalo něco, co položí na lopatky i hrdé a bohaté státy západní Evropy. První velkou pohromou roku 2020 byly požáry v Austrálii, které zdevastovaly 25 milionů hektarů lesů a zabily mnoho desítek lidí a miliony zvířat.

Už 9. ledna Čína oznámila výskyt COVID-19 ve Wu-chanu, celé město bylo uzavřeno 22. ledna. Světem se začala šířit nová varianta viru SARS-CoV-2 způsobující nemoc COVID-19. I když zbytek světa nejprve infekci bagatelizoval a podceňoval, dopadla za pár měsíců tvrdě na nás všechny. Uzávěra Wu-chanu skončila po brutálním lockdownu na konci března, po dvou měsících. Co se dělo v Evropě dál, známe všichni z vlastní zkušenosti.

Prázdné ulice v Číně během lockdownu (zdroj: Getty Images)
i Zdroj: PCTuning.cz
Prázdné ulice v Číně během lockdownu (zdroj: Getty Images)

V únoru zasáhl COVID-19 sever Itálie, která je spolu s lyžařskými středisky v Rakousku považována za první ohnisko nemoci v Evropě a primární zdroj nemoci. U nás se oficiálně objevil první případ 1. března. Od poloviny března se uzavřely státní hranice, obchody, služby a školy. Po celkem pohodovém létě bez restrikcí, se ale nebezpečí na podzim vrátilo a jak na tom nyní jsme, víme moc dobře všichni.

V květnu zabili policisté v USA afroameričnana George Floyda, což vedlo k masivním protestům hnutí BLM, změnám zákonů a až absurdním situacím, které se nesou v duchu hysterie a šílenství. Mění se názvy ulic, náměstí a také potravin. Strhávají se sochy prý otrokářů, až doteď zakladatelů států. Oskara už nedostane film bez afroameričanů, musí se přejmenovat i sto let staré sportovní kluby. Třeba název klubu Cleveland Indians je nově považován za rasistický a ponižující původní obyvatele USA. Každý ať si udělá názor sám.

Protesty v USA (zdroj: Simon Dawson/Reuters)
i Zdroj: PCTuning.cz
Protesty v USA (zdroj: Simon Dawson/Reuters)

Koronavirus samozřejmě kromě zdravotních problémů také nastartoval hlubokou ekonomickou krizi. Mnoho odvětví stojí a ta, která běží, stále nejedou na plný plyn. I když se to nikde moc nedočtete, vězte, že v Číně je produkce a pohyb obyvatel stále značně omezen. Výroba nestíhá pokrývat světovou poptávku. Nedostupnost jednoho komponentu vyráběného v Číně zastaví produkci třeba automobilky v Mnichově. Prodejce luxusní německé značky mi sdělil, že čekací lhůta na nový vůz se nyní prodloužila z průměrných 6 měsíců na 18 měsíců a není jisté, že se lhůta i tak dodrží. To platí pro hardware do telefonů, počítačů a mnoho dalšího zařízení.

Navíc poptávka po určitém zboží je desetinásobná proti jiným rokům. Miliony lidí sedí doma v lockdownech, home officech a karanténách. Samozřejmě se nudí. Takže skupují hardware a další věci. Už řadu měsíců neseženete výkonné zdroje, grafické karty, herní konzole, kamery a spoustu dalšího hardwaru. To ale není vše, problém je sehnat určité pneumatiky, domácí spotřebiče. Situace je někde opravdu kritická.

Důležitým momentem roku 2020 jsou také americké volby prezidenta, kde Donalda Trumpa porazil liberál Joe Biden. I když je USA daleko, ovlivňuje politika USA chod celé planety. Kam povedou rozhodnutí a změny provedené novým prezidentem, je těžko předvídat, snad dobrým směrem. Já tomu ale nevěřím.

Dva kandidáti na prezidenta USA (zdroj: ČTK)
i Zdroj: PCTuning.cz
Dva kandidáti na prezidenta USA (zdroj: ČTK)

V listopadu konečně vzniká první vakcína na COVID-19, do konce roku 2020 se celosvětově nakazilo 90 milionů lidí a 2 miliony jich zemřelo. Čísla jistě nejsou konečná. Jen pro srovnání, španělská chřipka na začátku 20 století zabila asi 50 milionů lidí. Snad aplikace vakcín v roce 2021 situaci kolem nemoci COVID-19 uklidní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama