Valve Index a Half Life: Alyx. Naprostá a totální pecka ve VR
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Valve Index a Half Life: Alyx. Naprostá a totální pecka ve VR

Valve Index a Half Life: Alyx. Naprostá a totální pecka ve VR

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 4. 2020 03:00 27

Seznam kapitol

1. Valve Index 2. Valve Index - Představení 3. Srovnání s Vive, Vive Pro a Cosmos 4. Instalace Valve Index
5. Kvalita obrazu a dojmy z hraní 6. Hrajeme Half Life: Alyx 7. Závěr

Otestovali jsme pro vás za tři roky pět VR setů: HTC Vive Cosmos, Oculus Rift S, Pimax 4K, Vive i Vive Pro. Největší herní zážitek mého života byl až doteď DOOM VFR. Valve Index jsem si schoval po vydání HL: "Alyx". A je to neskutečná bomba.

Reklama

Valve Index

Když jsem naposledy testoval HTC Vive Cosmos, předpovídal jsem VR hraní brzký konec a zkázu. To jsem ale ještě nehrál hru Half Life: Alyx, do které jsem už vloni vkládal velké naděje. A vše se vyplnilo, tahle hra je neskutečně silným zážitkem, který (pro mě) zcela nově definuje hraní na PC. Jedna hra ale VR nespasí. O tom ale až za chvilku, nejprve si představíme VR set Valve Index. Ten mám k dispozici už celkem dlouho, s testem jsem ale čekal právě na uvedení Half Life: Alyx.

Rok 2019 byl pro VR hraní zajímavý z pohledu nového hardwaru. Na trh dorazila řada nových VR sad, levný Oculus Quest a Oculus Rift S, dražší HTC Vive Cosmos a ultra drahý Valve Index. O něm se ale říká, že jde o nejlepší VR set na trhu. Z technického srovnání možná, ale bude i praxe taková? No nechme se překvapit v našem testu. Mám HTC Vive Pro a Valve Index vedle sebe, budu mít přímé srovnání. Nejprve si řekněme, co tedy Valve Index nabízí:

Nová sada Valve Index
i Zdroj: PCTuning.cz
Nová sada Valve Index

Valve na výrobě Indexu spolupracovalo s HTC, má s Vive tedy mnoho společného. Hlavně jde o systém sledování v prostoru, jelikož stejně jako Vive, potřebuje Index prostorová čidla (majáky). Dokonce můžete použít i ty od HTC sady. Jsou kompatibilní. V době Vive Cosmos bez čidel, se to může zdát zastaralé řešení. Také u Indexu neexistuje bezdrátové řešení, vše je nutné pospojovat fyzicky. Za mě je to ale lepší cesta, jelikož snímání pohybu bude kvalitnější.

Index ale nepotřebuje Link Box, kam se u Vive zapojuje Headset. Index připojujeme rovnou k PC a grafické kartě. To je potěšující zjednodušení. Pokud máte instalované majáky, Headset připojený ke GPU a do USB portu, můžete začít. Dalším krokem bude nabití ovladačů, které se nabíjí, stejně jako u Vive přes USB kabel.

Technickými parametry Indexu se bude věnovat samostatná kapitola, tedy zde jen krátce. Displeje mají rozlišení stejné s HTC Vive Pro (1440 x 1600), ovšem disponují plným RGB displejem, nikoliv Pentile maticí. Důležité je rozšíření zorného pole o 20 °. To může znamenat výrazný posun v kvalitě zážitku. Významnou novinkou je vyšší frekvence panelů, standardně zažitých 90 Hz nahrazuje Index hodnotami až 144 Hz. To opět může přinést posun vpřed k lepšímu zážitku.

Tou nejviditelnější změnou jsou ovladače. V tuto chvíli asi nejlepší řešení pro VR. I když HTC a jeho ovladače považuji za super povedené, Valve šlo dále. Jeho ovladače totiž umí snímat i pohyby prstů, což je pro mnoho her zásadní. Také uchycení na ruce je pohodlnější, nemusíte nic stále pevně svírat. Za mě super pokrok. Více si také řekneme později. Jen pro úplnost, ovladače z Indexu jde použít i s VR sadou HTC Vive (Pro) a naopak. Vive Cosmos je použít nemůže.

Ovladače drží na ruce samy díky třmenům
i Zdroj: PCTuning.cz
Ovladače drží na ruce samy díky třmenům

K technickému řešení není v úvodu dále co dodat, vše je podobné jako HTC Vive Pro. Rozlišení displejů, způsob připojení a také nastavení. To si ukážeme v další kapitole. V tomto směru Index VR hraní moc neposouvá. Kdo čekal vyšší rozlišení LCD, nebo nějaké výrazné vylepšení v zobrazení, bude zklamán. Obraz dostal jen kosmetické vylepšení (nejvíce se podobá Vive Cosmos).

Za zmínku stojí také cena, za 30 000 Kč nejde o úplně levné řešení. Navíc si ho musíte koupit od Valve přímo, čekací lhůta je 2 měsíce. Oculus Rift S a Quest stojí kolem 15 000 Kč. HTC Vive Cosmos vyjde na 21 000 Kč, srovnatelně kvalitní Vive Pro začíná na 36 000 Kč za celou sadu. Ať se na cenu podíváme jakkoli, rozhodně nejde o lidovou cenovku. Navíc potřebujete nadprůměrný počítač. VR stále není a nebude levná, masová záležitost.

Headset Valve Index
i Zdroj: PCTuning.cz
Headset Valve Index

Spolu s Indexem dostane každý poukaz na hru Half Life: Alyx. Valve tuto skutečnost avizovalo už půl roku před vydáním, a každý tento bundle k Indexu dostal. Stejně tak je tato hra zadarmo také k nově zakoupeným VR setům HTC. Hra na Steamu stojí asi 1400 Kč, což není málo. Jde ale o AAA titul, který by měl k Indexu přitáhnout nové zákazníky, což se podle mě stalo. VR sady Index jsou beznadějně vyprodané, lidé si prostě Half Life chtějí ve VR zkusit. Zdali má cenu kvůli jedné hře (zatím) investovat do Indexu, nechám na posouzení čtenáře. Vzhledem k současné světové krizi, ale víc AAA titulů v brzké době nečekám.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama