Pomíjivý svět IT aneb o marnosti existence ajťácké
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Pomíjivý svět IT aneb o marnosti existence ajťácké

Pomíjivý svět IT aneb o marnosti existence ajťácké

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 2. 2020 03:00 60

Seznam kapitol

1. Aby po nás... nic nezbylo 2. Špatná rozhodnutí 3. Práce, která byla zbytečná 4. Rychloobrátkové umění 5. IT – festival marnosti

Práce v IT je dobře placená – ale jak je to se sebenaplněním? Spousta manažerů rychle vyhoří, protože nevidí ve své práci žádný smysl, netvoří hodnoty a snaží se jen o dosahování cílů. Ale jsou na tom počítačové technologie lépe? Naplňuje ajťáky jejich práce? A jak je to s osudem věcí, které vytvoří?

Reklama

Hodnotová psychologie říká, že přestože všichni řešíme věci přízemní, jako dostatek peněz na účtu a dostatek jídla v ledničce, nakonec na světlo vyleze potřeba opravdových hodnot. Každý člověk potřebuje najít svůj smysl, který se u každého liší – někdo ho vidí v dětech, někdo v cestování a poznávání světa – a většina lidí ráda něco tvoří, dělá něco, co po nich zůstane. To je celkem pochopitelné, když postavíte dům, zasadíte strom a počnete dítě – ale co s IT?

Počítačové technologie jsou ve smyslu hodnotové psychologie poměrně těžko uchopitelné. Práce v oboru bývá sice slušně placená, ale také je velice náročná a nutí vás k tomu, abyste dělali v potu tváře až do totálního vyhoření. Pokud se pustíte do něčeho náročného, něčeho, kde jste ve finančním a časovém stresu, vyhoření přijde. Vývoj technologií anebo softwaru je docela dobrý způsob jak totálně vyhořet, opustit jednou dveře firmy bez bot a stát se (alespoň dočasně) buddhistickým mnichem na Srí Lance.

To bohužel není vtip. Znám celou řadu lidí, kteří zkolabovali, zranili se, protože omdleli v práci anebo se dostali do podobného stavu, ve kterém téměř viděli to, co je na druhé straně tunelu. Pokud se budete pravidelně přetahovat a dopovat se kofeinem či energy drinky (v hodně hardcore verzi krystalickým kofeinem – než jsem to viděl na vlastní oči, tak jsem netušil, že to existuje), nakonec váš systém vypoví a vy skončíte v mdlobách anebo s tachykardií.

Ale co? Nakonec je nový iPhone včas dokončen, poslední verze browseru úspěšně zkompilována, váš projekt funguje a běží. Ale stálo to za to? Jak dlouho vlastně bude váš produkt fungovat a lidé ho budou používat? Když se podíváte na detaily, tak zjistíte, že IT je na tom skoro jako módní průmysl – a řada firem skutečně funguje jako módní průmysl. Jejich produkty představují hlavně symbol společenského statutu – a běda, když nejdete s módou a máte telefon starší generace!

IT je extrémně disruptivním oborem, který se stále řítí vpřed a nikdy se nezastavuje. Je zcela vyloučeno, že by to, co se naučíte na škole, opravdu vystačilo až do konce vaší kariéry. Za nějakých 70 let existence komerčních počítačů se vystřídalo obrovské množství paměťových systémů, jenom harddisky vyrábělo 224 společností, z nichž hodně přišlo, na okamžik uspělo – a zase skončilo, protože se technologie dostala skokem jinam a ony neměly kapitál na to, aby ustály technologickou změnu.

Je to místo, kde je velmi snadné uspět, a ještě jednodušší je tam selhat. To, co je v IT opravdu těžké, je udržet se tam. Když se podíváte na počítačovou historii, je jasně vidět, že v IT neexistuje něco jako královská pozice – ten, kdo ovládá trh dnes, tam už za deset let nemusí být. Youtubovský kanál Company Man se zabývá vzestupem a pádem velkých společností, pokud se zajímáte o ekonomiku, vřele doporučuji. To, co je skutečně zajímavé, je fakt, že v mnoha případech je možné dohledat jednu špatnou volbu anebo krátkou sérii špatných rozhodnutí, která tak nějak poslala společnost do kolize s osudem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama