Těžkosti se sběrem PC aneb zůstane nám něco z historie PC?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Těžkosti se sběrem PC aneb zůstane nám něco z historie PC?

Těžkosti se sběrem PC aneb zůstane nám něco z historie PC?

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 11. 2019 03:00 16

Seznam kapitol

1. PC a historie počítačů 2. Wintel 3. Kdo se směje naposled... 4. Když vám ostatní lezou do zelí 5. Historie ve sběru 6. Oběť úspěchu

Stará PC mizí beze stopy! Je to velký paradox, ale právě rozšířenost PC do značné míry způsobí, že se většina PC historie definitivně ztratí – a to je problém. Když jsem začal budovat sbírku historických počítačů, zcela vědomě jsem z ní vynechal PC. Důvod byl prostý – bylo jich příliš mnoho a byly to jednoduše moc velké a moc těžké stroje.

Reklama

Ze stejného důvodu, z jakého jsem ze sbírání vynechal PC, jsem vynechal i monitory a tiskárny, protože jsou také rozměrné a těžké – a soustředil se pouze na segment výrobců domácích počítačů. Ti, pravda, někdy taky PC vyráběli, například Atari, Commodore i Amstrad vyráběl řadu zajímavých cenově dostupných PC kompatibilů nejen pro domácí využití. Některá PC tedy mám, ale většinu jsem prostě musel vynechat. Jediné plus, které PC při sbírání mají, je to, že mají většinou odolné kovové skříně, které lze na sebe vrstvit, ale to je zhruba vše. Do stejného objemu, které chce jedno pécéčko, můžete narovnat čtyři až šest domácích počítačů – a také to bude mnohem lehčí.

PC byly tak rozšířené počítače, že si s nimi lámal hlavu málokdo. Ano, dalo se odhadnout, že takový Commodore PC1 anebo Atari PC1 budou zajímavé modely, zajímavé byly počítače přímo od IBM – ale sesbírat kompletní nabídku IBM PC a IBM PS/2 už vyžaduje hodně velké prostory. A teď k tomu přidejte ty další velké výrobce: HP, Compaq, Epson, Olivetti, Gateway 2000, Escom a tak dále a tak dále. Obrovské kvantum různých strojů! Před lety mě oslovili filmaři a chtěli si půjčit konkrétní Vectru z konkrétního roku – a divili se, že se jim divím: Ale ne, posbírat třeba celou produkci od HP je prakticky nemožné.

Přitom PC je naprosto klíčové pro pochopení historie počítačů, protože ono do značné míry je historií počítačů. Předně – skoro odepsalo kategorii minipočítačů, potom pomohlo šíření počítačů do domácností – a nakonec si prakticky vyčistilo ekosystém. Zajímavé je, že to je velice široká a obtížně definovatelná kategorie, protože najdeme jenom velmi málo spojujících rysů: Na jedné straně máme modulární stroje, pak stroje zcela uzavřené, kapesní i stolní, ty v podobě tabletu i počítače do kapsy. Tvarem a ani vlastnostmi je tedy definovat nemůžeme. Tak například IBM PC AT (1984) a HP 200LX (1994) vypadají velice, velice odlišně – přitom oba dovolují provozovat stejné aplikace.

By MBlairMartin - Own work, CC BY-SA 4.0, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
By MBlairMartin - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

By Tamie49 - Own work, CC BY-SA 4.0, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
By Tamie49 - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama