HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC

HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 10. 2019 03:00 15

Seznam kapitol

1. HTC Vive Cosmos 2. HTC Vive Cosmos – Představení 3. Srovnání s Vive a Vive Pro 4. Instalace HTC Vive Cosmos
5. Software a prostředí 6. Kvalita obrazu a dojmy z hraní 7. Co si zahrát v roce 2019 8. Závěr

Na trh nyní přichází nová verze setu HTC Vive Cosmos. Přináší mnohá vylepšení – ovladače dostaly další ovládací prvky, HMD už nepotřebuje majáky pro snímání polohy, má lepší LCD. A má se stát dostupnější vstupenkou pro VR na PC. Já ale cítím, že zájem razantně upadá. Má vůbec VR na PC ještě budoucnost?

Reklama

HTC Vive Cosmos

Já osobně mám VR rád a rád v něm hry hraji, je ale pravdou, že už dlouho mne nic nepřinutilo VR set zapnout. Kde nejsou dobré herní tituly, nezachrání to ani sebelepší hardware. A to právě VR hraní na PC trápí. Po několika opravdových AAA peckách, se už neobjevilo nic zásadního. Najdou se herní skvosty, které si budu pamatovat roky (Witching Tower, Doom), protože to byl dechberoucí zážitek. Takových her je ale málo. Co si zahrát v roce 2019, si povíme v samostatné kapitole, zde toto téma ukončím.

Asi vás nepřekvapí, že největší konkurent virtuálí reality pro PC je PS4 rozšířené o VR. Pro pobavení to stačí, i když to také občas funguje dost mizerně. Ale funguje to snadno a rychle. Pro PC je nutné nastavovat spoustu věcí, instalovat majáky, kabely a další věci, což na PS4 odpadá. Právě zjednodušení VR pro PC si HTC stanovilo jako cíl s HTC Vive Cosmos. To by mělo hraní ve virtuální realitě maximálně zjednodušit a zpřístupnit širšímu publiku. Zdali se to podařilo, si povíme až na konci článku. Nejprve si řekněme, co tedy HTC Vive Cosmos nabízí:

Nová sada HTC Vive Cosmos
i Zdroj: PCTuning.cz
Nová sada HTC Vive Cosmos

První důležitá změna je vypuštění nutnosti umisťovat do pokoje nebo kolem hrací plochy čidla (majáky), jako tomu bylo u předchozích sad Vive a Vive Pro. Brýle Cosmos mají v sobě šest kamer a dokáží tedy svůj pohyb a pohyb ovladačů detekovat samy. To je výhoda a velké zjednodušení základní instalace. Za mě ale nejde o nic světoborného, protože majáky umístíte jednou a máte je tam napořád, ale pokrok to je. Velice mne potěšila možnost přepnout si obraz z kamer jednoduše do brýlí a sledovat okolí, aniž byste je museli sundat. To je super. Stačí k tomu jen stisknout tlačítko na brýlích.

Další novinkou je možnost odklopení brýlí, aniž byste je museli sundat z hlavy. Základ tvoří oválný držák kolem hlavy, a brýle se dají odklopit a zase zaklopit, ani byste je museli pokaždé znovu usazovat a ladit vůči očím, to je také dobrý nápad. K lepšímu pocitu pomůže i aktivní chlazení uvnitř brýlí pomocí vestavěného ventilátorku.

Podstatná změna je nový ovladač, který je větší a těžší. Uvnitř je ale malý joystick, jako na ovladačích u konzolí. To je také dobrý nápad, protože tahle věc ve VR hodně chyběla. Pohyb po prostoru byl krkolomný, nyní je super intuitivní, ale musí být podporovaný v dané hře. Krok zpět je ale napájení ovladače. Ten už nemá uvnitř svou baterii, kterou jste nabíjeli USB kabelem, ale funguje na běžné tužkové baterie. Takže musíte mít dost baterií, nebo mít několik sad nabíjecích a ty měnit. Tím ale výčet novinek téměř končí.

HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC
i Zdroj: PCTuning.cz

K technickému řešení není mnoho co dodat, vše je podobné jako HTC Vive Pro. Rozlišení displejů, způsob připojení a také nastavení. To si ukážeme v další kapitole. V tomto směru se Cosmos nikam neposunul. Kdo čekal vyšší rozlišení LCD nebo nějaké výrazné vylepšení v zobrazení, bude zklamán. Obraz dostal jen kosmetické vylepšení. Za zmínku stojí také cena, za 22 000 korun nejde o úplně levné řešení. Oculus Rift S stojí kolem 13 000 korun, ale naopak srovnatelně kvalitní Vive Pro začíná na 30 000 korun. Záleží na tom, z jakého pohledu se na cenu podíváme, rozhodně ale nejde o lidovou cenovku.

HTC Vive Cosmos – Labutí píseň pro VR na PC
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli se už sada Cosmos prodává běžně ve většině obchodů. K setu dostanete také předplatné na herní tituly v aplikaci Vive Port. V článku se dále podíváme na set samotný, jak se instaluje, na jeho specifikace a srovnání s předchozími sety i konkurencí. Důraz budu klást na kapitolu s herními tituly roku 2019, protože to je to nejdůležitější vůbec. Kvůli hrám si přece VR set kupujeme, že.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama