Pozastavení se u police: Přežijí ti maličcí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Pozastavení se u police: Přežijí ti maličcí?

Pozastavení se u police: Přežijí ti maličcí?

Michal Rybka

Michal Rybka

31. 8. 2019 14:00 15

Seznam kapitol

1. Sběratel korozí 2. Peče se to, nejí se to 3. Rozbíjí se to. 4. Nafukovačky 5. Specialista na baterky

Když jsem procházel sbírky, připadalo mi, že dlouhodobě nejlepší vyhlídky na přežití mají kapesní počítače. Běžely na klasické baterky, netopily, neměly zdroje, ve kterých by odcházely kondenzátory... Ale s příchodem nových baterií se ale vyhlídky hardwaru na přežití začínají radikálně měnit.

Reklama

Dlouhou dobu jsem si myslel, že nejvyšší šance na přežití mají ryze mechanické počítače. Přece jenom – je to ocel a ocel vydrží všechno, ne? Jak pravil Conan ústy Roberta Howarda, na kouzelníka platí nejlépe kus dobře ukované oceli! Problém je v tom, že se Conanova dobrodružství 1) odehrávají převážně v suchém prostředí a 2) i když se odehrávají v bažinách, barbar se o svou ocel pečlivě stará.

Zcela jinak dopadne mechanický kalkulátor, který je uložen tak, že na něj léta prší. Kus, ve kterém se rýpu, byl vystaven nevlídnému prostředí – ta jeho část, která byla chráněna krytem, vypadá skoro jako nová, zatímco segment, do kterého po léta poprchávalo, připomíná svým stavem mechanismus z Antikytéry. Skutečně, rez vykvetla i pod chromem na elektricky pochromovaných dílech, je to celé tak nějak srostlé dohromady a popravdě ztrácím víru, že se mi to podaří rozchodit. Asi by kdysi pomohl prostý igelitový pytel, do kterého by byl nešťastník zabalen, ale nemá smysl plakat nad prorezlým strojem.

By Ezrdr - Own work, CC BY-SA 3.0, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
By Ezrdr - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Nebudeme si dělat iluze, že by v podobném prostředí přežil jakýkoliv počítač, to rozhodně ne. Ale je to ilustrace, že ani ocel není samospasitelná – a pokud by byl takový stroj pohřben s nějakým s počítačových pionýrů, pravděpodobně by pod hlínou nepřežil století. Ony ani jiné materiály na tom nejsou zrovna zázračně – plasty se drolí, ztrácejí pevnost – a už po pouhých dvaceti letech se může mechanicky namáhaná plastová konstrukce prostě rozlomit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama