Rákosku na ně! Proč od sebe umělci opisují?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Rákosku na ně! Proč od sebe umělci opisují?

Rákosku na ně! Proč od sebe umělci opisují?

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 7. 2019 03:00 33

Seznam kapitol

1. Podmaz vymazat 2. Citace? Zapomeňte 3. Když Katy Perry krade křesťanský rap 4. I bible je plná „inspirace“ – a je to normální
5. Inspirace, přebírání, obměny 6. Sto let zapovězená myš 7. Kdo jede, ten maže

Umělci od sebe opisují, inspirují se, přepracovávají se a remixují se. To se ale některým „vlastníkům práv“ nelíbí – a tak se rozhodli brutálním způsobem zasahovat i při využití zcela drobných částí jimi vlastněných děl. Stačí pár sekund hudby s úryvkem z jiné skladby a příjmy z kanálu s miliony odběratelů putují místo autora videa k Sony Music.

Reklama

Během minulého víkendu přišel youtuber Pyrocynical s nepříliš pozitivně laděným videem, ve kterém si stěžoval na to, že kvůli copyrigtovým claimům přišel efektivně o příjmy ze svého kanálu (3,3 miliony odběratelů). Co se stalo? Jde o to, že Sony Music claimovalo hudbu, kterou používá jako hudební podmaz v outru (to je taková ta hudba, která vám hraje ve chvíli, kdy se zobrazí nabídka dalšího videa, odběru apod.) V jeho případě jde o méně než 20 sekund, typicky 15–19 sekund podle toho, co si dá na samotný konec videa.

Ano, skutečně, těchto necelých 20 sekund stačilo na to, aby Sony Music... hmm... slušně řečeno přesměrovalo výnosy z jeho videí k sobě. Všechny výnosy prakticky ze všech videí. Ekvivalent tohoto jednání lze přirovnat k tomu, že se na rodinné dovolené vyfotíte se svým autem před uměleckou památkou – a její vlastník vám za to zabaví fotku, foťák, auto a i tu rodinu. Už tohle je mimořádně ohavná demonstrace toho, k čemu se využívá copyrightový systém – ale počkejte, to není to nejlepší!

Hudba, kterou používá, je skladba Beach Walk od Whitewoods – a k jejímu použití má svolení kapely. Takže... jak je možné, že Sony Music úspěšně claimovalo všechny jeho příjmy, když jim hudba, kterou Pyrocynical použil, vlastně nepatří? Věc se má tak, že si Sony Music myslí, že jim patří. Beach Walk patří do hudebního žánru vaporwave, což je žánr elektronické hudby, která je založena na „práci s náladovou hudbou z 80. a 90. let, která pracuje se samply z původních skladeb a upravuje je“. Podle Wikipedie tak náleží k žánrům, jako je chillwave a hypnagogic pop, které dokresluje vizuálním stylem odvozeným z klipů a reklam minulosti.

No – a tady máme problém, protože skladba Beach Walk vznikla s využitím krátké části La Via En Rose od Grace Jones. V tomto videu maňásek Frodo, mluvčí Whitewoods, vysvětluje, co se přesně stalo a jak ke claimu došlo. Čtyři roky videoklip fungoval na YouTube poklidně a nasbíral solidních 7,8 milionu views. Whitewoods nemají problémy jenom s vydavatelstvími, ale také s ukázkami videa, což je poměrně překvapivé, uvážíme-li, že jde často o velmi staré záběry z reklam. Za to byl jejich kanál Bugyourparents navíc zcela demonetizován.

Jenomže... podle mého nejhlubšího přesvědčení Sony Music nemá na Beach Walk legitimní nárok, protože se nepoužívá ani podstatná část písně, jenom malý kousek, který byl navíc transformován. A to je podstatné pro to, aby skladba byla chráněna v rámci „fair use“ doktríny, která povoluje využívat části copyrightovaného díla transformativním způsobem. Logika je taková, že pokud použijete beze změny cizí dílo, je to pirátství. Pokud vezmete cizí dílo a přeměníte ho, o pirátství nejde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama