Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce!
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce!

Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce!

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 5. 2019 03:00 18

Seznam kapitol

1. Špatně časovaná bomba 2. Klasicky vyteklý elektrolyt 3. Jednorázové lithiové baterky 4. Expandující lithiové akumulátory 5. Apple trouble 6. Troubly specyficzne

Vytahali jste baterky ze všech zařízení, která dlouhodobě nepoužíváte? Z dálkových ovladačů k odložené elektronice, z kalkulaček, z mobilních telefonů, které si nechávate někde v šuplíku jako rezervní? Měli byste! Jsou to docela nebezpečné věci, které vám mohou nemilosrdně zničit elektroniku. A to i v případě, že v ní jenom jsou a nic nedělají.

Reklama

Svatým grálem sběratelství jsou nerozbalené věci. Má to ale jednu zásadní výjimku: Věci, které byly dodány s baterkou. Ať už nainstalovaná anebo ne, ta věc prostě musí z krabice pryč, protože je to něco jako časovaná bomba se zasunutou roznětkou. A nemusí jít o Samsung Galaxy Note7, neuvěřitelnou paseku dokážou napáchat běžné alkalické baterie.

Klasiku představují uhlíko-zinkové jednorázové baterie s chloridem amonným (NH4Cl). Tato bílá pasta je vlastně slabá kyselina, která se pozvolna prožírá z baterky a pokud se dostane ven, dokáže rozleptat skutečně leccos. Během setkání v Muzeu her jsme si vyprávěli hororové historky o baterkách – a Čeněk vypravoval o tom, že koupil zabalenou a nikdy neotevřenou konzoli, ke které byly v balení přibalené buřty. Ty vytekly a celé balení v podstatě sežraly.

To jsem osobně neviděl, ale viděl jsem jiný horor: Při demontáži starého Macintoshe LC mi začal ze stroje vypadávat jakýsi písek. Když jsem mašinu rozebral, zjistil jsem, že nejde o písek, ale o zcela zkorodovaný plechový RF štít!

Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce!
i Zdroj: PCTuning.cz

V počítači byla malá baterka pro udržení CMOS, která zjevně nikdy nebyla vyměněna – a v nějakém okamžiku vybuchla. Postříkalo to vnitřnosti počítače a začalo je to leptat. Malé komponenty zmizely zhruba ze čtvrtiny desky, z kondenzátorů zbyly jenom kousky plastových izolantů, menší rezistory zmizely úplně. Polovina RF štítu zcela zkorodovala – na tak malou baterku to byla neuvěřitelná paseka. Počítač je, pochopitelně, nenávratně zničen.

Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce!
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem se s hrůzou díval na to, co ta zdánlivě malá baterka dokázala napáchat, vybavil se mi moment, kdy ve Vetřelcích vstupují mariňáci do základny společnosti Weyland-Yutani a dívají se na díry ve stropech a podlahách, které tam vyžrala vetřelčí krev.

Ano, zdánlivě malý vetřelec dokázal udělat obrovskou díru – a to samé platí o baterkách. Jejich elektrolyt vytéká možná pomalu, ale žere a žere, ničí a pokračuje. Praktickým důsledkem je, že pokud budujete nějakou sbírku, nesmíte zapomenout z věcí vytahat baterky, prostě nesmíte.

Když jsem dělal akvizici sbírky kalkulaček a kapesních počítačů, viděl jsem hotovou zoologickou zahradu všech možných problémů se starými baterkami. Překvapivě nejde ani tak o to, že „čím starší, tím horší“, tohle neplatí ani obecně, ani u baterií. Je skutečně mnoho způsobů, kterým baterky dokážou nasekat paseku – a tak si je tu přehlédneme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama