Subnautica a mody – hlubokomořská odysea
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Subnautica a mody – hlubokomořská odysea

Subnautica a mody – hlubokomořská odysea

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

22. 1. 2019 03:00 20

Seznam kapitol

1. Robinsonem pod vodou 2. Šance na přežití +5 3. Šance na přežití -4 4. Podmořský servis 5. Základní tuning. Nebo tuning základny? 6. Všehochuť na závěr

Tahle hra způsobila docela rozruch. Fascinující výlet do neznámých hlubin vesmíru uchvátil herní scénu už v přeběžném přístupu. Po vydání finální verze sklízela Subnautica jedno vysoké hodnocení za druhým. My se pokusíme skóre ještě o fous zvednout a udělat ze Subnauticy nejlepší podmořský survival vůbec.

Reklama

Robinsonem pod vodou

Máte rádi oceán? Ten zdánlivě nekonečný příkrov modré many? Vždycky vás zajímalo, co se skrývá stovky metrů pod hladinou? Nebo kilometry? Já k takovým lidem patřím a pevně doufám, se dožiji přistání na Europě. Není to samozřejmě jisté, ale je docela pravděpodobné, že Jupiterův měsíc ukrývá podpovrchový oceán. A jeho hloubka by mohla být kolem sta kilometrů. Přál bych si, aby tam vědci našli fungující ekosystém a nějaká ta obrovská monstra. Prozatím ale nezbývá než čekat. A jelikož návštěva cizích planet, měsíců nebo aspoň Mariánského příkopu je tak trochu mimo dosah, můžeme touhu po průzkumu neznámých hlubin ukojit pařbou Subnauticy.

Subnautica obsahuje všechno výše zmíněné. Neznámá planeta, nekonečný oceán, temné hlubiny, obrovití leviatani, nádherný ekosystém a někde mezi tím je i mimozemská technologie. Původně záchranná mise se změnila v boj o přežití na nepřátelské hroudě. Pařan trosečník prozkoumává okolí, doluje nerosty, pojídá vodní domorodce (i když často je to naopak) a snaží se vybudovat trochu té domácké atmosféry stavbou základen. Také se pokouší vyléčit smrtelnou nemoc a hlavně se spakovat a zvednout kotvy k nejbližší hvězdné dálnici. Ale to bude chvíli trvat. Autorská sebranka Unknown Worlds vytvořila naprosto fantastické dobrodružství a úžasný zážitek. Rozhodně jde o jednu z nejlepších survival her vůbec.

Přes všechnu výjimečnost a skvělou hratelnost se dá pařba ještě vylepšit použitím modů. A protože Subnautica byla na novém kšeftu Epic Store v prosinci zdarma, je to ideální čas pro článek. Nepochybuji, že tisíce hráčů se do obchodu registrovaly právě kvůli Subnautice, hnáni upřímnou chamtivostí. Všechny modifikace jsou k nalezení na stránce Nexus Mods a samotné modování je náramně jednoduché. Stačí nainstalovat základní program QmodManager do adresáře hry. Tam vytvoří složku Mods a do ní už jen sypeme požadované úpravy. Ani nepotřebujeme Nexusácký mod manažer (přejmenován na Vortex), ale s ním to bude ještě jednodušší a přehlednější. Druhý základní stavební menhir je Modding Helper V2 (SMLHelper). Ten usnadňuje komunikaci a kombinaci různých modů, aby se mezi sebou nemlátily a korektně fungovaly. Teď už můžete do hry napchat, co se vám zachce. Modů sice není mnoho (nyní 147), ale snad každý druhý je užitečný.

Subnautica a mody – hlubokomořská odysea
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama