Forza Horizon 4: závodnická událost roku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Forza Horizon 4: závodnická událost roku

Forza Horizon 4: závodnická událost roku

Jan Schrenk

Jan Schrenk

17. 10. 2018 12:00 25

Seznam kapitol

1. Inspirace v TDU? 2. Vítejte do Skotska 3. 400+ aut? Proč ne. 4. Jízdní model
5. Vyvážená obtížnost, rozumná AI 6. Něco bugů 7. Děkuji, pánové

Je tomu téměř přesně rok, co Microsoft přenesl svou závodní sérii Forza z konzolí na PC. Tehdy se jednalo o okruhové závodění skryté pod názvem Forza Motorsport. Po v celku úspěšném přijetí nyní následoval mladší bráška. Ano, ten, který naše supersporty svede ze závodních okruhů do běžného provozu. Je to událost roku?

Reklama

Když jsem před nějakými jedenácti roky dostal poprvé do rukou volant se třemi pedály a klasickým Háčkem na řadicí páce, tak jsem si prožil jeden z nejpříjemnějších týdnů v mé herní kariéře vůbec. Jasně, měl jsem řidičák, tak jsem věděl, jaké je to svírat v rukách volant, jaké je hledání toho správného kvaltu v poněkud vychozené kulise našeho obstarožního Fordu Escort a samozřejmě mi bylo jasné, že převodovka nebude úplně nadšená, když projevím při sešlapování spojkového pedálu až příliš mnoho fantazie. Jenže cítit a vnímat všechno tohle také u PC, to pro mě bylo něco nového, trošku jako když si člověk poprvé nasadí na hlavu nějakou formu virtuální reality.

Forza Horizon 4: závodnická událost roku
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby má emoce byla úplná, musela být doplněna adekvátním herním počinem. Právě někdy v téhle době vyšly sice stále poněkud rozporuplné, ale po mnoha patchích už konečně celkem dobře hratelné závody Test Drive Unlimited. Slovo dalo slovo a mně nebránilo už vůbec nic ponořit se do světa slunné Havaje, kde sekt a benzin teče proudem a kde si můžu osedlat téměř jakékoliv auto mých snů. Kolej jsem tehdy neopustil snad týden. Nemohl jsem se nabažit všech těch pro mě tehdy nových emocí.

No a od té doby jsem čekal na něco podobného.

Forza Horizon 4: závodnická událost roku
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozorný čtenář, tedy samozřejmě kdokoliv, kdo čte PCT, již tuší, kam mířím. Ne že by série Forza Horizon byla bohapustou kopií TDU, to ne. Ale pokud bych měl Forzu obhajovat ve formátu diplomové práce, tak bych se při dotazu na plagiátorství asi pěkně orosil. Stejné nápady, stejné herní mechaniky, obdobně pojaté grafické zpracování…a dokonce i volba těch samotných aut je podobná. Jistě, můžeme namítat, že i TDU si poněkud inspirovalo sérií Grand Turismo, ale o to tady příliš nejde. Důležitější je, že Forza Horizon je po čertech dobrá závodní hra.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama