Fake aplikace, fake updaty: Komu lze ještě věřit?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Fake aplikace, fake updaty: Komu lze ještě věřit?

Fake aplikace, fake updaty: Komu lze ještě věřit?

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 4. 2018 03:00 25

Seznam kapitol

1. Jablíčka z oplocené zahrádky 2. Pod kontrolou 3. Čtyři tipy jak poznat fejk 4. Záplaty jen na oko 5. Zdarma s bonusem

Apple je kritizován za svůj přístup ve formě „uzavřené zahrady“, kde klade přísná kritéria na zveřejněné aplikace. Ukazuje se ale, že přísnost má něco do sebe a nedějí se jim tak hrozné věci, na které narazíme na jiných platformách. Na to, že jste v bezpečí, se totiž nemůžete spoléhat, ani když instalujete aplikace pouze z oficiálních zdrojů.

Reklama

Koncept „walled garden“ funguje tak, že vlastník platformy vyžaduje proces schválení aplikace, které musí splnit řadu technických a obsahových kritérií. Není jich málo a není jednoduché je splnit, o čemž se můžete přesvědčit například u App Store Review Guidelines. Aplikace nesmí například obsahovat urážlivé a pobuřující věci, drsné zobrazení násilí, pornografii a tak dále a tak dále. Aplikace nesmí vést k fyzickému poškození či způsobení zranění – nejde jenom o Smart Home a medicínské doplňky, ale například kalkulačky pro dávkování léků nesmí dávat výsledky, které by vedly k ohrožení pacienta. Nesmíte propagovat kouření či pití, nesmíte udělat aplikaci, která uživatelům říká, kde kontroluje policie.

Fake aplikace, fake updaty: Komu lze ještě věřit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Z technického hlediska musí být aplikace zcela kompletní, betaverze či trial verze nejsou povoleny. Pro testování nehotového software je určen pouze TestFlight a ten se pro změnu nesmí používat jako platforma pro distribuci software. Kompletní musí být nejen aplikace, ale i její popisky, screenshoty a videa, není povoleno ukazovat něco, co v aplikaci není. Ke všemu musíte mít zajištěná autorská práva – k ikonám, zvukům, grafice, zkrátka ke všemu.

Pak je tu hora požadavků na kompatibilitu s hardwarem, schopnost aplikací pro telefony jet na tabletech, správné sandboxování aplikací, pro přístup k cizím datům se musí používat výhradně správné API. Povolen je jenom Xcode, instalátory třetích stran jsou zakázány. Je zakázáno „dostahovat“ si další obsah až po instalaci aplikace, zvláště z cizích zdrojů a zvláště nesmí jít o další samostatné aplikace. Používání vlastních aktivačních mechanismů anebo ochrany proti kopírování je zakázáno. Pokud máte downloadable content, musíte si sjednat výjimku. Používání zastaralých technologií, jako je Java anebo Rosetta, je zakázáno.

A tak dále a tak dále a tak dále. Je toho vážně hodně.

Když si tak dokument čtete, máte z něj pocit, že spíš nastupujete do vězení, než že odesíláte aplikaci k posouzení. Kritérií je kvantum, pokud nějaké porušíte, nebude vaše aplikace schválena a prostě ji zamítnou. Ano, můžete resubmitovat, ale pokud nedodržujete kritéria, prostě nevyjdete.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama