Mnoho hraček, málo nástrojů: Proč se nedaří výuce IT?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Mnoho hraček, málo nástrojů: Proč se nedaří výuce IT?

Mnoho hraček, málo nástrojů: Proč se nedaří výuce IT?

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 11. 2016 03:00 31

Seznam kapitol

1. Roboloutka, co nic neumí 2. Arduino, Lego Mindstorms, a nic víc? 3. Vyhrazeno pro mláďata bezmála geniální 4. Anebo softwarově?
5. Když máš k učení orchestrion... 6. Nikdo už netuší, jak to funguje... 7. Škola, základ života (ale v minulém století)

Když se nedávno objevil robot Meccano Meccanoid G15, dostal nejen řadu ocenění, ale také schytal spoustu kritiky. Zvláště Linus Tech Tips se do něj pustil velice tvrdě: Je to drahý a složitý robot, který po hodinách sestavování umí jenom pár kousků. Opravdu takhle vypadá budoucnost výuky informačních technologií?

Reklama

Meccano je stavebnice velmi podobná u nás známějšímu Merkuru. Podobně, jako se Merkur před mnoha lety vydal s Merkurem Alfi na výlet do branže výpočetní techniky – a vedlo to k originálnímu a funkčnímu plotteru, Meccano se Meccanoidem G15 pustil do oblasti robotiky a výukových hraček. Za nikoli malou cenu přesahující 14 000 korun dostanete stavebnici robota velikosti menšího dítěte, který reaguje na hlasové příkazy a je možné ho učit pohyby.

Mnoho hraček, málo nástrojů: Proč se nedaří výuce IT?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se Linus Tech Tips na Meccanoidovi nelíbí? Za prvé to, že je převážně z plastu a ne z kovu (což je celkem pochopitelné, plast je lehčí než kov). Za druhé je velmi složitý na sestavení a při jeho stavění je velmi snadné udělat chybu, přičemž padly stížnosti na ne zcela pochopitelný návod na sestavení. A za třetí – není zde skutečný způsob, jak robota programovat, pouze ho můžete učit pohyby končetinami ta, že jimi hýbete buď fyzicky, pomocí počítačového ragdollu anebo pomocí snímání kamerou.

Závěr: Není to robot, jenom loutka, kterou naučíte pohyby. Přestože reaguje na hlasové příkazy, chybí tu skutečné možnosti programování, takže před sebou nemáme věc vhodnou pro výuku či dokonce konstrukci vlastních robotů, ale spíš jenom takovou lepší automatickou hračku. Sestaveného robota nechtěli ani vzít na internetový bazar Toy Traders.

Jak vylepšit Meccanoida na skutečně dobrého a použitelného robota? Podle Linus Tech Tips by bylo třeba mu dát opravdu programovatelnou řídící jednotku (jako má například Lego Mindstrorms), přidat baterii různých senzorů a dovolit tvorbu mnoha různých programovatelných robotů, což s velkými jednoúčelovými díly jde poměrně špatně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama