Nová doba, nová šikana: Buly, buly, cyberbully!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nová doba, nová šikana: Buly, buly, cyberbully!

Nová doba, nová šikana: Buly, buly, cyberbully!

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 11. 2016 03:00 30

Seznam kapitol

1. Velké téma 2. Hra se zlým, šíleným a geniálním trollem 3. Pokleslá zábava prostého lidu 4. Drama přes čáru 5. Lovec kořistí 6. Lapálie s dvojníky

Cyberbullying neboli kyberšikana je dnes módní a poměrně přetřásaný pojem, protože mladí se ho dopouští v masovém měřítku, staří mu moc nerozumí a je to úplně peckovní téma pro novináře a filmaře. Počítače, šikana, anonymita – tahle kombinace nám dala už řadu skvostných, leč víceméně zcela vyfantazírovaných historek.

Reklama

Problematika kyberšikany se dostala do filmového dramatu i hororu a to velmi úspěšně.  Začalo to peckovním horrorem / thrillerem Hard Candy (2005), který ohromuje jak minimalismem, tak i docela drsným pedofilním námětem.

Zajímavý je „horor odehrávající se v okně browseru“ Unfriended (2014), který kombinuje komunikační technologie a duchařskou revenge story. (Klasický překlad „pomsta ze záhrobí“ není tak úplně přesný.) Konvenčnější, civilnější, realističtější, ale rovněž výborný je televizní thriller Cyberbully (2015) s Maisie Williams aka Aryou Stark v hlavní roli.

Do téhle kategorie by mohl spadat i mírně překombinovaný kyberšikanózní thriller Open Windows (2014) s mými dvěma oblíbenými hvězdami – Elijahem Woodem a Sashou Grey.

V poslední době, jak se z kyberšikany stává poměrně běžné téma, se nám začínají náměty míchat. Takový mix najdeme například v hororu Friend Request (2016), který kombinuje kyberšikanu spolu s japonskými hororovými náměty, jako je Kairo anebo Ringu. Není to špatné, ale už je to v podstatě čistý supernaturální horror, podobně jako byly starší „internetově voyeuristické horrory“ jako nepříliš povedený Feardotcom (2002) nebo thrillery My Little Eye (2002) či Untraceable (2008). Velmi povedený je naopak thriller Shut up and Dance z nejnovější řady blízkobudoucnostního seriálu Black Mirror (2016).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama