half-life-2-gordon-freeman-se-vraci
Hry Článek Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací

Redakce PCT

Redakce PCT

10. 1. 2005 23:00 58

Seznam kapitol

1. Half Life 2 - legenda pokračuje? 2. Zbraně a nepřátele 3. HL2 - co vás čeká a nemine

Dnes začneme prvním dílem minisérie věnované nejvýznamnější hře minulého roku, Half Life 2. V dnešním článku naleznete malou recenzi této významné hry, zítra se budeme zabývat nastavením grafiky (včetně podrobné analýzy jednotlivých položek) a měřením výkonu v této hře. Uvedeme také některé HW tipy a triky...

Reklama

Ani dnes nebudete ošizeni o malou recenzi hry, která jako jedna z mála dokázala, že i pokračování kultovního kousku dokáže někdy zabodovat. Pokud máte chuť přečíst si ještě jeden argument, proč rozhodně budete potřebovat novou grafiku (a přoč nekoupíte něco mnohem "užitečnějšího" jako np. věci do domácnosti), pak se pusťte do následujících kapitol.

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz


Grafika HL dvojky je na první pohled taková "obyčejná"... něco jako trochu hranatější realita ;-)
P.S.: hele už vím kde skončil můj starý počítač :-)))

HL2 - další milník nebo jen slabý odvar?

Mluvit o tom, že uvedení Half Life 2 bylo jednou z nejočekávanějších herních událostí minulého roku by bylo stejné, jako nosit dříví do lesa. Předpokládám, že mezi námi není nikdo, kdo by alespoň neslyšel o Half Life (1) - o fenomenálním herním zpracování příběhu Gordona Freemana, mladého vědce, který byl vtažen do událostí, které - nebýt jeho přičinění - mohly tehdy ohrozit celý svět.

...v zápětí nastoupilo vojenské komando s úkolem celou oblast dokonale "vyčistit" (včetně vás).
i Zdroj: PCTuning.cz
...v zápětí nastoupilo vojenské komando s úkolem celou oblast dokonale "vyčistit" (včetně vás).


Nepovedený experiment zaplavil laboratoře Black Mesa mutanty a krvelačnými stvůrami...

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz


Špinavá práce na planetě XEN však zůstala jen na vás (a nakonec i poslední boss Nihilanth)...

Kvůli tomu, aby to tehdy s Gordonem i světem dobře dopadlo, si desítky tisíc, a do dnešního dne možná i milióny hráčů, několik dní po sobě vypínaly počítač až s rozedněním. Dobrá hratelnost, solidní grafika a spousta herních inovací byly důvodem, proč na první díl nezapomenu ani já. O to více jsem byl natěšený na dvojku...

A po pěti letech čekání a pěti hodinách stahování (mám licenci z grafické karty ATi) jsem se konečně dočkal a dnes mohu jen konstatovat, že Gordon Freeman se vrací s plnou parádou.

Rise and shine - povstaň a ukaž co umíš!

Freeman dostal na konci minulého dílu od G-mana, vlivného agenta s kufříkem, nabídku, která "se nedá odmítnout": zemřít, nebo vejít do jeho služeb. Kdyby si zvolil první možnost, asi byste tyto řádky nečetli. Samozřejmě souhlasil a G-man ho poslal teleportem do pomalého časového skoku, aby si ho vyzvedl právě na začátku druhého dílu.

Gordon si myslel, že uběhlo pár chvil, ale na zemi poskočil čas téměř o deset let, v průběhu kterých na Zemi zaútočila vojska rasy Combine.

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz


Gordon se vrací do světa po prohrané "7-mi hodinové válce"...

V úvodním vstupu vám G-man oznámí, že nastal čas se vrátit a pokusit se změnit neradostnou situaci lidské rasy. Bez bližšího vysvětlení procitáte ve vlaku přijíždějícím na nádraží města City 17. Město vypadá jako jeden velký zajatecký tábor ovládaný pořádkovými sílami Combine a jejich lidskými přisluhovači - v čele se samozvaným "dočasným" (dočasné pobyty známe velmi dobře) administrátorem, Dr. Breenem.

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz


Rutinní kontrola? To nevypadá na milé uvítání. A v pozadí povinná dávka propagandy od Dr. Breena.

Terorizovaní obyvatelé města jsou ušlápnutí a zoufalí - navíc si každý hledí svého. Právě když to vypadá nejhůř (jste vedení k výslechu a podle krvavých stop je jasné, že Combine se tady s lidmi nemazlí), objeví se světélko naděje, potkáváte prvního ze starých známých – Barneyho, jenž si zahrál hlavní roli v datadisku Blue Shift. Od té chvíle se rozbíhá dynamicky podaný příběh Half-life 2. Abyste ho plně pochopili, je nutné vnímat spoustu maličkostí, jako televizní zprávy, útržky rozhovorů kolemjdoucích nebo si všímat starých cárů novin. Pohybujete se ve světě v němž vládne zásada "drž hubu a krok" - jenže právě to vy jaksi nechcete...

I když se jedná o akční hru, je příběh překvapivě propracovaný, je plný zvratů a překvapení (popravdě řečeno na příběh hry Deus-Ex I to nemá). Nebudu prozrazovat víc, jen dodám, že majitelé Zlaté edice dostávají jako bonus příručku k příběhu.

City 17

Obrovské City 17 vypadá jako by z oka vypadlo některé z metropolí východní Evropy v době reálného socialismu. Ne špatně, řeknete si po chvíli hraní, City 17 vypadá jako hluboké socialistické Československo (v okolí Ústí nad Labem)! Beton, paneláky, přehrady, všude šeď a oprýskaná barva, žádné reklamy, restaurace ani obchody...

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz


Prostředí City 17 lze snadno vysvětlit...
...ředitelem týmu grafiků pocházejícím z Rumunska (tak to tam asi vypadá dodnes ;-)

Vše je stejné až na do nebe sahající věž uprostřed - Citadelu, základnu Combine. Z nádraží, odkud vám pomůže Barney utéct, se postupně dostáváte do různorodých částí města, které jsou vesměs plné utrápených lidských trosek nebo jejich zbytků, které ovládl "hlavový krab" (headcrab - známá skákací čtyřnohá potvůrka přisávající se na hlavu).

V průběhu hry se podíváte do kanalizace, improvizované laboratoře, na přehradu, na pobřeží nebo do opuštěné části Ravenholm, které vládne šílený kazatel. A všude budete potkávat staré známé, ať už přátele nebo protivníky. Zapojíte se do hnutí odporu, které se snaží bojovat proti diktatuře. V podzemí a opuštěných budovách vybudovali vlastní svět důmyslně propojený cestami, které jsou sice riskantní, ale jedinou možností, jak se přemístit mezi důležitými body. A vy budete tyto trasy používat neustále. Na překonání dlouhé vzdálenosti použijete vznášedlo a později i terénní buginu.

Half Life 2 - Gordon Freeman se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz


Ty koule to asi nejsou bonboniéry od Combine?
Létání vznášedlem je docela zábavné (i zde se uplatní np. setrvačnost) a naštěstí nepříliš dlouhé.

Half-life 2 se snaží osvěžit neustálé běhání i trochou té adrenalinové jízdy. Vznášedlem budete přes provizorní nájezdy přeskakovat překážky a později vám na něj přátelé přidělají dokonce energetickou zbraň. Podobné je to i s buginou. A ač je jízda zpočátku zábavná, později mi obě jezdící mezihry připadaly příliš zdlouhavé a nudné. Pořád jsem vyhlížel místo, kdy už budu nucen stroj opustit, abych se mohl pohybovat zase po svých.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama