Dvojí život hrdinů dnešní doby
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Dvojí život hrdinů dnešní doby

Dvojí život hrdinů dnešní doby

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 9. 2016 03:00 45

Seznam kapitol

1. Děti dětem 2. Já jsem bavil lidi, a vy... 3. Inteligenti, co si hrají na trotly? 4. Nemusí být jen šílení 5. Jen mé zlé internetové alter ego 6. Dost mizerná maska

Dnes bych se rád pozastavil nad zcela netechnickou otázkou, která mi vrtá hlavou od dob, kdy jsem začal sledovat YouTube: Jsou ti lidé opravdu takoví, jak to vypadá z vystupování na jejich kanálech? Vidíme jejich skutečný charakter, nebo je před námi výkon profesionálního herce, který se uchyluje k vulgaritám jen proto, aby potěšil primitivní dav?

Reklama

Jedna z věcí, které si na YouTube rychle všimnete, je to, že není jenom provokativní, ale v mnoha případech je vyloženě kontroverzní, vulgární a plný tak strašného obsahu, že máte pocit, že jste se teleportovali do světa Idiocracy (2006). Sypou se na vás hovna, sráči, vulgárním obsahem inspirované děti, které si ve svých šesti až osmi letech hrají na stejně drsné, jako jejich zbožňované vzory. Čím drsnější, tím lepší. Chcete zaujmout? Provokujte, navážejte se, urážejte – jediná metrika úspěchu jsou views, takže pokud chcete být úspěšní, dělejte to často, dělejte to hutně a dělejte to ideálně anglicky.

S hlubokou fascinací sleduji, jak se stále opakuje – a nejenom to, dokonce zrychluje – jakýsi bizarní trend, kdy tvůrci hledají nejmenší společný jmenovatel zábavy. YouTube je bulvár, ale z hlediska mnoha tvůrců není žádný skandál dost skandální, žádná hloubka dost hluboká – jde jenom o views, o views, lidi. Protože jde jenom o views, pouštějí se tvůrci do zvláštního obsahu, kterému se říká youtube drama. V podstatě jde o vytahování soukromého špinavého prádla, na které lze reagovat, pak reagovat na reakce a tím bavit publikum. Podle všeho to je nejen výrobně jednoduché, ale také velice populární.

Nebudeme si nic nalhávat, youtubeři jsou celebrity nové generace a jejich osobní příhody a nehody systematicky pokrývaly už kanály jako Drama Alert, Scarce anebo Philip DeFranco. V podstatě jde o klasický bulvár, který vyhrabává špínu a drby na youtubery, ale youtube drama je jiný v tom smyslu, že tam na sebe špínu vyhrabávají youtubeři sami. Kdo s kým spal, kdo nafotil nahé fotky a natočil porno, kdo je podvodník, kdo komu rozbije hubu a další radostné věci. Chvílemi to nabírá vážně divné dimenze, kdy by asi dospělejší člověk buď sklapnul anebo by volal právníka.

V poslední době mě zaujalo video Fatty Pillowa s názvem „Drama! Drama! Drama!“. Inkoherentní zpověď, podložená dramatickou hudbou vytváří dojem, že tvůrce kvalitního obsahu sténá nad upadající kvalitou obsahu, asi jako by naříkal ředitel Národního divadla nad televizní show s Honey Boo Boo.

Tato iluze samozřejmě bere rychle za své s tím, jak známý tvůrce „kvalitního obsahu“ ze sebe začne chrlit hovna jako přetlakovaný explodující fekální vůz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama