Robohračky Sphero Ollie a BB-8 ze Star Wars v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Robohračky Sphero Ollie a BB-8 ze Star Wars v testu

Robohračky Sphero Ollie a BB-8 ze Star Wars v testu

Filip Eckstein

Filip Eckstein

25. 5. 2016 02:00 14

Seznam kapitol

1. Droid BB-8 – prozkoumejte galaxii 2. Droid BB-8 – stinná strana síly 3. Sphero Ollie – robotí skejťák 4. Videorecenze 5. Hodnocení a závěr

Dnes se podíváme na další dvojici robotů s ovládáním pomocí smartphone. Kromě levnějšího skejťáka Sphero Ollie a máme i něco pro fanoušky Hvězdných válek – zmenšeninu oranžového drona BB-8 z filmu Star Wars: Síla se probouzí. A na roboty v akci se můžete podívat i ve videorecenzi!

Reklama

Minule jsme si podrobněji představili prvního z trojice robotů – Sphero 2.0. V dnešním článku začneme droidem BB-8, který se na první pohled od originálního Sphero liší jen magnetickou hlavičkou. Zdání však klame, tvůrcům se díky tomu otevřely dveře dalším zajímavým funkcím. O nich ale až v dalších odstavích.

Fanoušci Star Wars budou mít z tohoto robůtka jistě radost. Sphero BB-8 je na pohled velice povedenou zmenšenou napodobeninou droida, se kterým jste se mohli setkat v zatím posledním filmu z ateliérů Lucasfilm Star Wars: Síla se probouzí.

Robůtek je zabalený v mírně předimenzované krabici.
i Zdroj: PCTuning.cz
Robůtek je zabalený v mírně předimenzované krabici.

 

První dojem

Po pravdě řečeno, první dojem, který se u mě dostavil ihned po rozbalení a vytažení robota z krabice, nebyl valný. Ač jsem tak nějak vnitřně počítal s tím, že nesmím čekat droida velikosti basketbalového míče, jeho velikost mě i tak mírně zarazila. Částečně za to asi mohla také přehnaná velikost krabice, do níž výrobce droida zabalil. Konec konců, dalo se to čekat, Sphero BB-8 totiž konstrukčně vychází z originálního Sphero a rozměry koule samotné jsou tedy totožné s inteligentní koulí recenzované v předchozích kapitolách, která se hravě vejde do dlaně.

Po rozbalení na vás robůtek roztomile kouká.
i Zdroj: PCTuning.cz
Po rozbalení na vás robůtek roztomile kouká.

 

Posadil jsem tedy robota do indukční nabíjecí stanice a začal na GooglePlay pátrat po oficiální aplikaci, která mi umožní droida ovládat.

Průzkumník či parťák k filmu

Oficiální aplikace pro Sphero BB-8 nabízí čtyři různé módy, v nichž je možné robota provozovat. V prvním, tzv. „Drive“ módu, máte robůtka plně pod kontrolou a můžete tak s ním libovolně brázdit po domě. V ovládacích prvcích máte k dispozici mimo joysticku také vyjádření souhlasu či nesouhlasu, což je v podání tohoto malého robůtka opravdu rozkošné.

Druhý mód, nazvaný „Patrol“, vyšle droida na hlídku po okolí. Chová se naprosto autonomně a sám si díky nárazům do překážek vytváří virtuální mapu, kterou posléze využívá k orientaci v prostoru. Aktuální mapa se navíc zobrazuje na obrazovce mobilního telefonu nebo tabletu. Dejte ale pozor na pohovky a skříňky, pod něž droid může vjet. Zpravidla se tam totiž vejde jen jeho tělíčko. Hlavu pak nechá před vjezdem.

Robohračky Sphero Ollie a BB-8 ze Star Wars v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Robohračky Sphero Ollie a BB-8 ze Star Wars v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Třetí mód je obzvlášť originální. Jde o virtuálního parťáka, který s vámi bude emotivně sledovat Star Wars: Síla se probouzí (tzv. mód „Watch with me“). Stačí robota umístit do indukční základny, aktivovat v telefonu příslušný mód a pustit si v televizi film. Pak už jen sledujete, jak váš robůtek reaguje na dění ve filmu.

Poslední mód („Holographic messaging“) promění vaše videa v holografickou zprávu promítanou vaším robotem. Robota natáčíte telefonem, aplikace ho rozpozná a vizuálně do natáčené scény přidá efekt holografické projekce. U tohoto módu jsem se potýkal rovněž s technickými problémy, neb zapůjčený telefon nedisponoval tak vysokým výpočetním výkonem, aby tuto grafickou show plynule zvládal.

BB-8 se vámi podívá i na film.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama