XCOM 2: vypiplané pokračování herní legendy
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek XCOM 2: vypiplané pokračování herní legendy

XCOM 2: vypiplané pokračování herní legendy

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

11. 2. 2016 03:00 35

Seznam kapitol

1. O krok dál 2. Pořád na vážkách 3. Smrt čeká na každém kroku 4. Mise vás překvapí 5. XCOM 2 vypadá úchvatně 6. Závěrečné shrnutí, hodnocení hry

Druhý díl moderní reinkarnace klasické tahové strategie UFO: Enemy Unknown je na světě. Jelikož předchozí hra dopadla nadmíru dobře, čekali jsme od ní opravdu hodně – tím spíš, že její vydání bylo o několik měsíců odloženo. V dnešní recenzi si povíme, s jakými novinkami XCOM 2 přichází a zdali se vám jeho koupě vyplatí?

Reklama

Videoherní svět zaplavila vlna remasterovaných verzí a rebootovaných sérií. A mezi nimi došlo i na takovou pecku, jako je moderní reinkarnace tahové strategie UFO: Enemy Unknown z roku 1994. Tato reinkarnace dostala název XCOM: Enemy Unknown a mezi hráči zazářila jako kometa.

V XCOM: Enemy Unknown se tvůrcům podařily skloubit chytré herní mechanismy s nikdy neutuchající tísní, která nás obklopovala společně s každým dalším krokem, což byly přesně ty pravé ingredience původní hry. Hra se navíc dočkala velmi solidního grafického zpracování a uživatelského rozhraní (i když taková mapa XCOM základny nebyla úplně ideální). Laťka tedy byla nastavena nebezpečně vysoko, nyní je otázka, zdali ji XCOM 2 dokázal překonat.

XCOM 2 je příběhovým sequelem XCOM: Enemy Unknown, to znamená, že se odehrává po jeho událostech. Zavádí nás do doby přibližně 20 let po kapitulaci Země. Časy jsou to velmi těžké a to nejen pro organizaci XCOM, která v té době prakticky neexistuje (neboť byla roznesena na prach), ale také pro samotné obyvatele. Ti se nacházejí v područí mimozemských kolonizátorů a ti – ačkoliv se tak snaží tvářit – nemají s lidmi dobré plány.

XCOM 2: vypiplané pokračování herní legendy
i Zdroj: PCTuning.cz

To znamená, že nadešel správný čas na to obnovit organizaci XCOM a její program, což probíhá hned v několika fázích. Tou první přitom je ukradnout tělo jejího dřívějšího velitele, který se nachází v kryospánku v jedné vojenské základně. Mise číslo jedna je tedy před vámi – a tato mise vás zároveň seznámí s prvními nuancemi hry.

Co se týče příběhu – ten mě velmi příjemně překvapil. Hra dokáže udržovat napětí a hází vás stále do nových a neotřelých situací, které toto napětí ještě více gradují. Kromě toho dojde i na několik zajímavých rozuzlení, a to i přestože se tento příběh točí převážně jen na úrovni planetární politiky a bojování s mimozemskými civilizacemi. V tomto směru tedy musím XCOM 2 pochválit. A jiné to nebude ani co se týče dalších prvků hry.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama