ISIS chce zakázat matematiku. FBI taky
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek ISIS chce zakázat matematiku. FBI taky

ISIS chce zakázat matematiku. FBI taky

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 1. 2016 16:00 87

Seznam kapitol

1. Jen díky arabům máme arabské číslice... 2. Algoritmi 3. Jako Čapkovi Mloci 4. Zakažme šifrování! 5. Dostatečně prolomitelná kryptografie

Na matfyzu jsem slyšel myšlenku, že studium matematiky bylo za bolševika nejsvobodnější, protože bolševik matematiku nechápal, jenom věděl, že ji jaksi potřebuje. Matfyz se stal útočištěm pro mnoho chytrých lidí, kteří by na politicky angažovanějších školách neměli šanci. Dnes se ale i matematika dostává do zaměřovače – a to nejen tam, kde by to člověk čekal.

Reklama

Občas narážím na jedince, kteří v pokusu oslavovat multikulturu tvrdí pozoruhodné věci, například říkají, že jen díky Arabům máme arabské číslice. Tím dokazují dvě věci: Za prvé, nejsou schopni přijít na nic lepšího a za druhé, že ani neví, že arabské číslice nejsou z Arábie, ale že pocházejí z Indie.

ISIS chce zakázat matematiku. FBI taky
i Zdroj: PCTuning.cz

"" by J.E. Montucla - Jean-Étienne Montucla, Histoire des Mathématiques, 1758 (1798 second edition), 
Tome 1, Planche XI,. Licensed under Public Domain via Commons.

Mimochodem, je velice zajímavé, kolik kreditu jiných kultur se neprávem přičítá Arabům jen proto, že je převzali a naopak jak velice málo se mluví o civilizačním přínosu Indů. Dnešní běžný absolvent humanitních studií to neví, Laplace to věděl a oceňoval přínos Indů, který „přesahoval i dva největší muže antiky, Archimeda a Apollonia.“

"Indian numerals 100AD". Licensed under Public Domain via Commons.
i Zdroj: PCTuning.cz
"Indian numerals 100AD". Licensed under Public Domain via Commons.

Indové byli s matematikou a filozofií hodně daleko, mimo pozičního číslicového systému přišli například s myšlenkou, že nula je samostatné číslo. V hellénistickém světě nula jako číslo neexistovala, což vám sice nijak nekomplikuje kupecké počty, ale vyšší matematika se bez myšlenky mohutnosti prázdné množiny rozvíjí dost špatně. Existuje jedna zajímavá teze, že vaše náboženství formuje podobu vaší filozofie a ta zase formuje podobu vaší vědy. Něco na tom asi bude, protože když se zabýváte prázdnotou coby samostatně existující entitou, ke konceptu nuly se dopracujete snáze.

Přestože islámský svět převzal jak desítkovou číselnou soustavu, tak i matematiku a geometrii, v době islámského zlatého věku, tedy za umájjovského a abbásovského kalifátu, poznání aktivně rozvíjel. Velmi významný byl rozvoj jak matematiky, tak i astronomie a její aplikované nevědecké sestřičky, tedy astrologie.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama