Podzimní úklid: Jak rozebrat a vyčistit Xbox 360
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Podzimní úklid: Jak rozebrat a vyčistit Xbox 360

Podzimní úklid: Jak rozebrat a vyčistit Xbox 360

Dominik Liebezeit

Dominik Liebezeit

2. 11. 2015 03:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Co budeme potřebovat? 3. Demontáž plastů 4. Rozebrání
5. Čištění 6. Složení 7. Závěr

Počasí venku začíná stát za starou bačkoru. Sedět v hospodě se nechce každý den, SuperStar už také není co bývala, tak co oprášit starou konzoli... nebo vyprášit? Prach neprospívá alergikům ani konzolím. Jak zbavit toho, co nalapá Xbox 360, si ukážeme následujícím článku. Prachovky připravit a jdeme čistit! A co ji rovnou přepastovat?!

Reklama

Počasí je den ode dne horší, zkouškové období je ještě daleko, o maturitě ani nemluvě, na chatě se pracovat nedá (i když vaše manželka bude pravděpodobně tvrdit opak), tak co s volným časem? Možná jste s postupujícím obdobím dešťů, stejně jako já, začali uvažovat, že si zase jednou – nebo poprvé – pořídíte konzoli. Samozřejmě tím myslím konzoli herní, s konzolí na záclony bychom si moc velkou srandu neužili. Říkáte si, že by si někdo při slově „konzole“ dokázal vybavit něco jiného než sebe jak křečovitě mačká ovladač snažíce se prostřelit kologovi na křesle vedle hlavu v Halo? Nikdy nezapomenu, když na mě v bytě zvonil postarší soused a žádal mě abych, když cvičím, činky nepouštěl z takové výšky. Snažil jsem se mu vysvětlit, že hraju na konzoli na Kinectu. No, po asi 20 minutách jsem to vzdal a rezignovaně jsem se omluvil, že už činku nebudu pouštět z výšky, a že si pod ní koupím žíněnku.

Jaké Xbox 360 koupíte?

Když jsme si vymezeli pojmy, pojďme se podívat co je k dispozici. Co může nováčka ve světě herních konzolí poněkud šokovat, je počet modelů stejné konzole, které jsou v prodeji. Protože jsme si vybrali Xbox 360, podíváme se v jakých variantách ho můžete zakoupit.

Pokud budete chtít novou konzoli, máte na výběr z verzí E a S. Obě konzole obsahují 4GB interní paměť (ano čtete správně, celé 4 GB!), obě jsou připraveny pro Kinect, mají vestavěn modul Wi-Fi, ale verze S navíc obsahuje optický výstup a o jeden port USB navíc. Většinou se obě prodávají v nevýhodných bundlech (pokud je nedostanete jako dárek k sekačce nebo nové televizi). K oběma verzím je možné přikoupit HDD s kapacitou v rozmezí 250–500 GB. Cena se aktuálně pohybuje kolem 4–8 tisíc korun, podle výbavy a příslušenství jaké ke konzoli dostanete.

Xbox 360 z druhé ruky – pozor na rok výroby

Co se týče starších modelů, zde už je nabídka pestřejší. Vezmeme-li to chronologicky, vývoj šel následujícím směrem: Core, Premium, Elite, Arcade, Super elite. Konzole se až na barvu v ničem moc nelišily, snad až na velikost dodávaného HDD. To nás ale při koupi z druhé ruky nemusí moc trápit, neboť z nějakého důvodu vetšina lidí prodává konzole bez HDD.

Co by nás ale zajímat mělo, je poruchovost jednotlivých modelů. Zde platí stejné pořadí jako v chronologii modelů. Logicky. Nejdůležitějším kritériem při výběru konzole by pro vás měl být rok výroby. Jakmile na konzoli (vzadu u čárkového kódu) uvidíte dřívější rok výroby než 2007, rychle pryč. Pokud jste ještě neslyšeli o RROD, jde o legendární červený kruh smrti, kvůli kterému Microsoft prodlužoval záruky a jež až do revize Falcon strašil všechny Xboxy. Ve většině případů se týká právě modelů vyrobených před rokem 2007.  Zde se dá konzole koupit už mezi 2000–3500 Kč, zase podle výbavy a příslušenství.

Novou, nebo bazarovou?

Nový či starý? Černý či bílý? To je oč tu běží! Několik posledních let se věnuji opravám herních konzolí, notebooků a chytrých telefonů, 95 % Xboxů, které jsem opravoval byly právě modely do verze S. Nelze ale říci, že bych výhradně doporučoval novou konzoli. Určitě je to dobrá volba, stejně jako v případě každé spotřební elektroniky, ale záleží v neposlední řadě na vaší finanční situaci. Nemusíte se bát, rozhodnete-li se koupit starší verzi konzole. V článcích si ukážeme, jak předcházet poruchám, a pokud nás přece jen nějaká zastihne, jak ji v domácích podmínkách opravit.

Ať už jste hrdý majitel úplně nového Xboxu vyrobeného v roce 2007 pocházejícího z nejmenovaného aukčního serveru, nebo už stáří vaší konzole počítáte na dekády, měli byste zvážit možnost pořádného vyčištění konzole a výměny termální pasty.

Prach a špína asi nesvědčí nikomu a ničemu – teda nejste-li redaktor bulvárního plátku, nebo Horst Fuchs vybavený SuperWeberem 2000 – a tím méně svědčí herním konzolím. A o Xboxu 360 to platí několikanásobně. Ať už to byl úmysl, snaha ušetřit, neschopnost nebo spiknutí Svobodných zednářů, Xbox 360, zvláště jeho první modely, topí. A topí opravdu hodně! Až společně Xbox rozebereme, uvidíte dílo inženýrského génia na vlastní oči. O chlazení čipu grafické karty se stará malý pasivní chladič, který je s čipem spojený nekvalitní termální pastou, a na kterém leží DVD mechanika, která sama o sobě poměrně hřeje. Čekali byste větrání z boku? V tom případě se seznamte s HDD! Hardisk, jenž funguje jako malé topení, je v tomto případě navíc uzavřen do zvláštního, futuristicky vyhlížejícího pouzdra, které zabírá celou délku větracích otvorů (byť se jedná o obyčejný 2,5“ HDD, který by sám o sobě zabral zhruba třetinu místa). Situaci nezachrání ani aktivní větráček, který se i přes svůj slabý výkon heroicky snaží rozvířit vzduch v trošce toho volného místa, které v konzoli zbylo. Když do tohoto extra horkého koktejlu přimícháte trošku prachu, můžete se svou konzolí za čas rozloučit.

Tenhle chudák vidí co ho čeká
i Zdroj: PCTuning.cz
Tenhle chudák vidí co ho čeká

  

Bylo by asi dobré dodat, že popisovaná situace se týká prvních modelů konzole. Microsoft si chybu uvědomil, a v pozdější revizi větrání výrazně zlepšil, zmenšil počet komponent a GPU jednoduše k desce přilepil.

V našem článku se zaměříme na model z počátku života Xbox 360 (taková ta bílá krabice), který se pro svou poruchovst stal legendou a jež je podle mého názoru mezi majiteli zastoupen nejhojněji. Myslím si také, že řada nových majitelů, kteří se rozhodnou pro koupi Xboxu, zvolí právě tuto „bílou verzi“ pro její nízkou cenu a snadnou dostupnost. Navíc o novější modelové řady S a E není třeba už tak úzkostlivě pečovat, neboť doznaly vylepšení, o kterých jsem psal výše.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama