Okna na PC dokořán: z DOSu ke grafickým rozhraním
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Okna na PC dokořán: z DOSu ke grafickým rozhraním

Okna na PC dokořán: z DOSu ke grafickým rozhraním

Pavel Tronner

Pavel Tronner

12. 5. 2015 04:00 5

Seznam kapitol

1. Okna na PC dokořán 2. Visi On 3. Méně známé okenní systémy 4. IBM TopView 5. Operační systémy Digital Research 6. Microsoft Windows

Jako náctiletý jsem hltal skvělý seriál uváděný Jiřím Grygarem – Okna vesmíru dokořán. Byl vysílán ještě za komunismu a já tehdy vůbec netušil, že se v této době otevírají i jiná „okna“ a to na osobních počítačích. Neměl jsem nejmenší potuchy, že tato okna můj život ovlivní daleko více, než všechny skvělé ba vynikající knihy Jiřího Grygara.

Reklama

Okna na PC dokořán

Okenní prostředí, neboli grafické GUI, vzniklo dávno před prvním IBM PC. Jak zasvěcení asi vědí, první minipočítačem, na kterém se takovéto grafické prostředí zrodilo, bylo Xerox Alto. Tento produkt vývojových laboratoří firmy Xerox se nakonec, s velkým zpožděním, v roce 1981 dostal na trh, ale zde neuspěl. Xerox nikdy neměl v úmyslu tuto pracovní stanici, zvanou Xerox Star, prodávat jako běžný kancelářský stroj, ale mělo jít o drahý počítač sloužící primárně ke spolupráci s jeho laserovými tiskárnami. Na těchto stanicích se tedy měly tvořit dokumenty a jeho špičkové tiskárny je měly tisknout. Což o to, koncept fungoval, ale za ty desetitisíce dolarů prostě nebyl pro obyčejné lidi.

Zhruba stejně špatně dopadl Apple se svou Apple Lisa z roku 1983. Apple obšlehl, co mohl, leccos vylepšil, takže jeho operační systém byl výrazně uživatelsky přítulnější než ten od Xeroxu, ovšem za deset tisíc babek... kdo na to má mít?

Přeci jen lépe dopadl o rok mladší Apple Macintosh. Ten nejprve „vytuneloval“ svou sestřičku Lisu, aby se posléze „za pusu“, tedy jen za dva a půl tisíce, prodával běžným lidem. S ohledem na tu cenu se na něj jen tak někdo nezmohl, kromě toho Macintosh byl ve své první verzi opravdu velmi omezený a práce na něm byla řeholí.

Problémem byly mimo jiné i požadavky na výkon, jelikož grafické prostředí je obrovským žroutem. Kvůli tomu se Macintosh s mikroprocesorem MC68000 pod kapotou zdál línější než běžné tehdejší PC s procesorem značně pomalejším. Toto mnozí tehdejší odborníci kritizovali a soudili, že na grafický operační systém nemá na PC žádný význam a nikdy se neujme. Tato předpověď dopadla zhruba stejně, jako tvrzení o 640kB RAM, která musí stačit každému.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama