Hlavní stránka Multimédia Hry a zábava Grand Theft Auto V: hra s absolutním hodnocením!
Grand Theft Auto V: hra s absolutním hodnocením!
autor: Lucie Jiříková , publikováno 16.4.2015
Grand Theft Auto V: hra s absolutním hodnocením!

Je téměř jisté, že stejně jako na konzolích, sklidí GTA V na počítačích spoustu absolutních hodnocení. Ostatně i my jsme jí udělili vůbec první absolutní hodnocení hry v historii PC Tuningu. GTA V byste si měli pořídit i vy. Lepší hra na PC zkrátka není. Povíme si, čím si to vysloužila a jakých změn doznala proti konzolovým verzím.


Minimální hardwarová sestava:

  • Operační systém Windows 8.1 64 Bit, 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit SP1 či Windows Vista 64 Bit SP2
  • Čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad Q6600 s frekvencí 2.4 GHz či AMD Phenom 9850 s frekvencí 2.5 GHz
  • 4 GB paměti RAM
  • Grafická karta nVidia 9800 GT 1 GB či AMD Radeon HD 4870 1 GB
  • API DirectX ve verzi 10
  • Připojení k Internetu a 65 GB volného místa v úložišti
  • Zvuková karta 100 % kompatibilní s API DirectX 10

Doporučená hardwarová sestava:

  • Operační systém Windows 8.1 64 Bit, 8 64 Bit či Windows 7 64 Bit SP1
  • Čtyřjádrový procesor Intel Core i5 3470 s frekvencí 3.2 GHz či osmijádrový AMD X8 FX-8350 s frekvencí 4 GHz
  • 8 GB paměti RAM
  • Grafická karta nVidia GeForce GTX 660 2 GB či AMD Radeon HD 7870
  • DirectX ve verzi 11
  • Připojení k Internetu a 65 GB volného místa v úložišti
  • Zvuková karta 100 % kompatibilní s API DirectX 10

Ani doporučená sestava není zdaleka konečná, hra dokáže i v rozlišení 1920 × 1080 nebo 2560 × 1440 s maximálními detaily v náročnějších lokacích týrat i karty jako GeForce GTX 980. Pokud budete chtít s podobným nastavením provozovat rozlišení 4K, dost možná budete na detaily sáhnout i s nejvýkonnější GTX Titan X (přinejmenším na úroveň vyhlazování, ale říct to s jistotou nemůžeme, na hraní už jej nemáme).

S trojicí GTX 980 ve SLI prý běží hra s nastavením uvedeným na videu kolem 60 fps, otázka je, jak to potom vypadá s input lagem. Pokud to vaše PC i připojení zvládne, ukázku si přepněte do rozlišení 4K (2160p) klidně i na menších monitorech. Když už nic, bude obraz ostřejší a bude v něm méně artefaktů způsobených kompresí.

Podle zatím zveřejněných měření výkonu to možná vypadá, že s výkonem není problém, ale hru je zapotřebí držet na vyšších snímkových frekvencích (ideálně někde mezi 40-60 fps). Při nižším výkonu (kolem 30-35 fps) je podobně jako v řadě jiných moderních her cítit znatelný input lag, který dojem z hraní kazí.

Pokud jen neradi snižujete detaily tak, abyste se při zapnuté vertikální synchronizaci dostali přes 60 snímků za sekundu bez propadů a trhání pro solidní hraní s aktivním Vsync, jde o naprosto vzorový příklad toho, kdy se adaptivní vertikální synchronizace (ať už G-Sync nebo FreeSync) opravdu hodí.

Máte-li pocit, že je to v rozporu s tvrzením o skvělé optimalizaci, kterých je už teď plný internet, neděste se – není. Hru si můžete s nádhernou grafikou vychutnat i na mnohem slabších strojích. Možností, kde ubírat, aby se výrazně zvedl výkon a příliš nezhoršila kvalita obrazu, je více než dost.

Než se pustím do celkového hodnocení hry, chtěla bych zmínit ještě docela čerstvý „director's mód“, v jehož rámci si můžete natočit vlastní GTA V film. Jakkoliv to zní neužitečně a neprakticky, můžete si být jistí, že je velmi šikovný a že si s ním velmi dobře vyhrajete, tedy alespoň pokud ve vás dřímají hračičky. Každý krok Rockstar Games v poslední době je zkrátka promyšlený a naprosto bezchybný.

Grand Theft Auto V: hra s absolutním hodnocením!

Samozřejmě je docela možná, ba přímo jisté, že jsem spoustu věcí v recenzi opomněla. Ono ani není dost dobře možné do jedné recenze vecpat všechno, co v GTA V můžete desítky i stovky hodin vyvádět. Hra se vyznačuje maximální volností a pestrostí obsahu, který by v podání jiných vývojářských studií a herních sérií vydal hned na několik různých her. Veškeré prvky jsou navíc precizně zpracovány a do hry citlivě implementovány, takže GTA V v podstatě nelze vůbec nic vytknout. Snad jedině skutečnost, že kvůli němu nadcházející týdny a měsíce budete chodit všude pozdě, nevyspalí a s děsným absťákem po další misi.

Grand Theft Auto V: hra s absolutním hodnocením!



Tagy: hry  hra  rockstar games  gta  grand theft auto  gta v  grand theft auto v  akční  sandboxová  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
16.4.2015 09:25:13   80.128.250.xxx 13893
GTAcka mozu mat grafiku pre mna za mna i ako Matrix, pojdu vzdy 100% mimo mna. Problem je stotoznenie sa s hlavnym hrdinom. Nejde o moralku. Nemam problem byt zla carodejka, zly sef mafie, temny Sith lord, skor naopak, vacsinu postaviciek preferujem hrat za zlych. Ale nejako ma nijako, ale naozaj nijako nelaka byt tupa lopata niekde z Bronxu. ;-) Proste nedokazem hrat za hrdinu, ktory v mojich ociach ziadny hrdina (a to ani ten zly) nie je, skor proste len debil. :-P
16.4.2015 11:49:34   213.180.34.xxx 589
Přiznám se, že podobný pocit jsem měl při hraní Mafie 2.

Moc jsem se snažil hru mít rád, vždyť je tak nádherně zpracovaná, výborná hudba, dohrál jsem ji, mám všechny DLC ... ale Vito, Vito je fakt debil.
16.4.2015 15:25:50   46.135.29.xxx 226
Úplně mi mluvíš z duše, ztotožnit se s hrdinou je prostě můj no.1 a proto třeba mám radši Oblivion než Skyrim, Gothic než Diablo atd atd. V GTA prostě mají nezajímavé postavy a prakticky jedíny Claude v GTA III mě bavil a zajímal. Jinak prostě burani a křupani, nezáživní, nezajímaví, nic. A myslím, že těch dacanů už bylo dost a mnohem zajímavější by byl třeba multimilonář, který v prologu přijde podvodem o všechen majtek a je obviněn z vraždy své dcery(třeba).
16.4.2015 17:45:01   77.247.224.xxx 78
Aj to je plus `first person` hry, pretoze mozes viac kaslat na `stotoznenie s postavou` kedze jej furt `nedychas na krk`

Osobne 3rd person neznasam, mozno aj GTA5 dam sancu vdaka moznosti 1st person (ostatne diely sli mimo mna)

Jednoducho 3rd person je taka `konzolovina`, vhodne pre to ich onanovanie s gamepadom
18.4.2015 19:53:27   77.242.90.xxx 11
moc se neraduj, ovlada se to stejne nejak divne i z 1st person. Proste je to nejaky jiny. Ale treba je to jenom muj problem, nevim
16.4.2015 18:05:41   31.31.232.xxx 148
Osobně považuji za vrchol série Vice City, pak to šlo do kopru. Jednak nastavovaná kaše, za další již zmíněná nesympatičnost postav. Černoch z ghetta, hulení a hip-hop v San Andreas, nebo tupý rusák ve čtyřce, který masakroval lidi v uličkách za sto babek + zase hulení, fetky a jiná lidská spodina (to má být cílovka Rockstaru?). Čtyřka šla vůbec celkově zpět, co se týče herních možností. Grafika může být super, ale člověk, co má už něco odehráno, to už tolik neocení. Řekl bych, že je to prostě GTA 1 (3) pro novou generaci.
20.4.2015 13:19:56   80.250.22.xxx 41
Zvláštní názor, osobně mám sklony k rasismu, xenofobii i averzi k náplavě, ale klikat na myšku za bubáka mi teda opravdu nevadí
16.4.2015 10:33:19   88.103.79.xxx 452
Super, hezký.. A technickej rozbor hry bude? Osobně jsem hodně zvědavej na rozdíl textur normal/very high a nastavení density a dohlednosti. No a samozřejmě nastavení nejnižší/všechno on.. Doufám že to budete testovat na nějakým SLI Titan X s dostatkem VRAM


Mimochodem vy co už hrajete: Taky když letíte letadlem, vám to letadlo "jakoby" padá k zemi? Že musíte pořád přitahovat? Když už máme takovej jízdní model, tak proč letada padaj k zemi v plné rychlosti?
16.4.2015 11:52:13   188.120.197.xxx 1710
Jo, to ovládání letadla je takové už od x360, taky mě to štvalo...
Ale absolutní hodnocení si ta hra nezaslouží, zase taková bomba to není.
16.4.2015 10:46:18   80.251.245.xxx 2523
Nejak mě tam schází ta úžasná grafika co slibovali. Co ty divné povrchy? Čekal sem rozhodně víc. Grafické zklamání spíš to připomíná vylepšené The Sims 4!
16.4.2015 11:46:15   89.102.180.xxx 334
Ze železa zlato neukoveš !
To platí i o další pokračování série GTA
Grafika je lepší ale stále nic uchvatného,roztahaný prostor , divná mechanika a hlavně velikost hry mi přijde přinejmenším nafouklá.Je to pro sklaní příznivce další srdcovka , ale označovat ji za nejlepší hru posledních let je silně utažené za vlasy ! Existují lepší hry a je na každém jedinci co preferuje a co je jeho nej.
Spíš bych to označil za perfektní pokračování série GTA ale nic víc.
21.4.2015 05:49:19   62.209.192.xxx 10
jo a pak Jirikova pise o tom jak jsou recenzenti objektivni a prihlizeji k ostatnim hram a hraci zmanipulovani svyma emocema a neobjektivitou a ono velky kulovy, tejden na to udeli maximalni hodnoceni ROFL
16.4.2015 11:43:28   91.187.34.xxx 118
Dohráno na X360 - hodně se mi to líbilo, ale nemůžu si pomoct, zdálo se mi to v některých ohledech horší než GTA IV. Krokem zpátky je jednoznačně jízdní model vozidel, příliš arkádový - v GTA IV mi přišel nejlepší z celé série. Příběh nebyl špatný (postava Michaela je super), ale opět, víc se mi líbil Tony a spol. Samozřejmě mapa je monstrózní, možnosti netušené, ale příběhová linie držela lépe pohromadě u předchozího dílu (můj názor).
16.4.2015 11:49:48   178.40.229.xxx 81
Gta V som hral uz na PS3 a ten jazdny model bol fakt dost blby, naopak v PC verzi je urcite lespi, no nie taky dobry ako v gta IV
16.4.2015 14:08:10   62.209.192.xxx 202
GTA V bylo původně 3rd person akční hrou. Na dění ve hře jste se tedy koukali z pohledu třetí osoby. Už verze pro Xbox One a PlayStation 4 však díky vyššímu výkonu konzolí nové generace přišla také s first-person módem, který nakonec najdeme i v PC verzi hry.


pěkná kravina to s výkonem nemá nic společného ba na opak při fps modu nemusi gk renderovat vaší postavu
16.4.2015 15:51:32   91.219.240.xxx 813
Docela by mě zajímalo, proč se z pctuningu v herních článcích stává něco jako doupě, než začala cvakat Jiříková tak tu byly vždy detailně rozpracované technické nároky hry, včetně případných novinek v technologiích. Takhle to nemá nějakou hodnotu navíc, prostě další tuctová recenze, kterejch je na netu plno
16.4.2015 16:54:50   83.71.194.xxx 650
naprosto souhlasím, dříve jsem sem chodil přesne kvůli rozborům HW požadavkům, testům a tipům jak vlastně hru nastavit k tomu, aby mi fungovala lépe.

Recenzi si muzu precist jinde od kvalitnejsich redaktoru.

Dneska sem uz chodivam jen tak ze setrvacnosti a hlavne si pocist od Misy 'wolfa' Rybků, ten mě dodneška baví
16.4.2015 19:05:17   90.177.175.xxx 719
23 souhlasů. OK, tak napsat to už do druhého odstavce je furt málo. Tak holt asi do titulku, nebo už nevím.
16.4.2015 19:17:36   212.79.110.xxx 244
to bude tim....ze kazdej rovnou preskoci na konec aby si precetl komentare pan Vagner...spis me fascinuje jak ji stale branite zuby nehty..jakmile prijde spatny nazor na mladou pani Jirikovou, hned reagujete...ze by se v PCT drzela prave diky Vam?
16.4.2015 19:57:00   90.177.175.xxx 620
Rozbalit komentářPříspěvek byl automaticky zabalen pro velké množství negativních hlasů.
16.4.2015 20:14:35   212.79.110.xxx 264
Chapu... takze... PROSIM VSECHNY!!! NEKLIKEJTE A NECTETE AUTORCINY PSEUDOCLANKY DEKUJI
21.4.2015 06:08:04   62.209.192.xxx 31
tak to je jednoduchy, nekdo ji chce nadavat, tak rozklikne, nekdo si chce precist jak ji nadavaj a opet rozklikne. A ve vysledku cim vetsi flame autorka vyvola, tim vetsi ctenost jejich clanku PCtuning se proste dostal do spiraly ktera je stahuje stale niz a niz do zumpy ceske pc komunity a bohuzel to na zaklade argumentu o ctenosti nelze zastavit protoze ani nemuzete kliknout na jeji clanek abyste si na ni stezovali protoze to je kontraproduktivni a prihrava ji to body za ctenost
Kde je ten skvelej PCTUNING kde se dalo cist o taktovani pod dusikem, o radach k vodnikum, o novych komponentach?
Proc musime cist s*acky o mobilech navic s plno preklepama (od ceho pak je vedlejsi Kociho web?), kazdou blbost o hrach anebo jaka osobnost si co poridila?
Pfuj
16.4.2015 23:42:09   202.73.198.xxx 81
Takze se pomalu "transformujete" v bonusweb potazmo technet? Se vsadim, ze tam je navstevnost zarucena :-)
16.4.2015 19:14:09   212.79.110.xxx 105
Marne jsem doufal a zrejme se i malo modlil aby takovyto titul nedali nasi "nejlepsi uzasne profi dokonale recenzentce" ... ach jaj. no nic.. mrknu na nejaky herni server na opravdovy rozbor.
16.4.2015 23:39:25   78.102.174.xxx 64
Hmmm opravdu si "skvele zoptimalizovana" hra s absoluitnim hodnocenim muze dovolit tohle: http://www.youtube.com/watch?v=XzRpYV1NxWs ?

Pripadne ta dosud neopravena chyba, kdy hru nespusti hraci s uctem ve Windows, ktery obdahuje neco jineho nez americkou abecedu a cisla? To se treba muze tykat velkeho poctu ceskych (a slovenskych) hracu.

Jinak hratelnost je docela dobra ... az na ty cernochy .... moc je nemusim - to jak mluvi a to chovani...
16.4.2015 23:51:35   78.102.174.xxx 30
Jeste jsem zapomel na caste padani hry, ktere trapi spoustu lidi (me take, jednou hra bezela 8 hodin v kuse, jindy padne po 20 minutach) .... prece jen tohle by clovek necekal po odkladu vydani (a tusim, ze dokonce 2x), aby hra byla lepe odladena.
17.4.2015 06:46:43   93.99.208.xxx 51
Tyhle videa jsem začal dávno ignorovat. Nevíš co v tom počítači má, jestli má v pořádku Windows, DirectX, jestli nemá nějaký OSD program který koliduje s hrou, jestli nemá něco nestandardně nastavené v ovladačích a dalo by se sálodlouze pokračovat.
Já hrál až druhý den 15. na GTX960 a všechno jelo bez problémů.
17.4.2015 07:17:49   90.177.175.xxx 01
Tohle se stávalo i u čtyřky - obvykle při nedostatku paměti na grafice (resp. při nastavení, které podle hry využívalo víc paměti, než má karta). Já něco podobného vidím na GTX 970, pokud hru nastavím tak, aby ignorovala kapacitu paměti, narvu všechno nadoraz, zapnu DSR a dám rozlišení 4K (hra pak odhaduje, že to obsadí kolem 5 GB). Ale trvá to jen pět sekund po načtení, než si to tam memory management nějak poskládá a paměť grafiky vyklepe tak, aby se to vešlo. Je dost dobře možné, že u 2GB karet to bude o něco horší.
20.4.2015 00:46:34   89.24.139.xxx 00
Optimalizace hry je slušná. Spíš jde o to, že jakmile hře dojde grafická pamět tak se hra neskutečně zpomalí. Já mám 2GB a moc dobře to nejde, ale záleží na nastavení a po nastavení a povypinání určitých věci mi hra běží na stálejch 60FPS občas to spadne na 50 - 55 ale pořád hratelné.

Naopak vyšší nastavení způsobí propad na 30FPS a to už je znát... přesto kdo má čas a ochotu "laborovat" s nastavením tak zjistí, že hra je velice dobře optimalizovaná i na slabší počítače. Zkusil jsem například kde mi hra běžela s vysokým nastavením na 30FPS snížit rozlišení a hra byla plynulá na 50FPS takže fakt záleží na nastavení...
17.4.2015 08:21:04   94.113.245.xxx 00
Přesně tak, tohle mi dělalo už v NFS Hot Pursuit 2 před XX lety a stačilo přeinstalovat DirectX, drivery GPU a bylo po problému.
17.4.2015 08:38:22   85.93.116.xxx 10
Málo VRAM.
Také ignoroval varování v nastevní grafiky.
Mimochodem podle videí ubylo dost fyziky co? Vypadá to dost konzolově :-)
Osobně jsem čekal o dost víc, udělat pavouka na skle umí i telefon..
17.4.2015 08:59:10   194.228.44.xxx 00
ten clovek to tam hraje na Core Quad ...
17.4.2015 09:11:25   88.102.62.xxx 205
Nerad se přidávám k honu na čarodějnici, ale nebylo by fér nepodpořit pravdu.

I já se těšil na tento článek a to jsem nehrál žádnou předešlou sérii. Vždy mi vadilo ovládání, které bylo nevím proč pro mne neintujivní.

Lucie nepíše špatně, ale píše spíše pro děti do 15cti let. Pro ostatní je to taková potrovská pohádka, čokoládou pomazaná.

Vdy jsem si myslel, že PC tuning má starší čtenáře, ale možná jsem se mýlil. Možná je pro PC tuning důležitější mladší náhodný čtenář, který se chytne nadpisu jak blbka nadpisu v super.cz, ale web jako takový vůbec nezná. Já už ani nevím kolik let sem chodím, pět nebo šest, ale s jistotou mohu říct, že jsem velmi zlamán s upadající kvalitou tohoto webu.

Přesto zde trávím hodně času, řekl bych hodinu a více denně a doufám, že redaktor začne vnímat své čtenáře a vyjde jim vstříc.

Tím nechci říct, že má Lucii vyhodit, ale autor článku, pokuď není schopný zlepšit svouji práci a uspokojit důležitou skupinu čtenářů, je buď ignorat, hloupý a nebo .... já vlastně nevím.

Proč zde strácím čas, je také otázka. Za ta léta vím, že redaktor politicky odpoví a Lucie nás nadále bude ignorovat svými příspěvky.
18.4.2015 19:50:22   77.242.90.xxx 00
Tak sem chod jednou za tyden a mas to Hodku denne? Vzdyz krom tech reklam co kde vyslo za HW a kolik to stoji dolaru pribudou tak 2 clanky za tyden. A to nekdy i jeden
17.4.2015 12:06:25   188.120.207.xxx 144
Takove hloupe a neprofesionalni hlasky jako "lepsi hra na PC neni" a podobne byste si v "recenzi" mohli nechat od cesty.

Nemam rad nove GTA hry. Nesedi mi styl vypraveni, postavy a proste design celkove. I kdyz samozrejme uznavam, ze je to profi prace. Zvlast po strance marketingu.
17.4.2015 12:28:07   80.242.41.xxx 32
Pri takejto hre som dufal, ze ju bude recenzovat pan Rybka, ten by tomu dal stavu. Hm, mozno nabuduce...
17.4.2015 12:49:51   62.65.171.xxx 62
Tych 10 hviezd by som tomu urcite nedal. Hlavne kvoli dost vela technickym problemom. Staci si pozriet Steam a negativne recenzie tvori zhruba 30%, co je na takuto hru, niekolkokrat odkladanu, strasne vela.
17.4.2015 13:56:16   46.135.22.xxx 63
Já nevím, jestli je to jen můj osobní dojem, protože jsem to neslyšel nikoho ještě říct, ale já z té grafiky teda vůbec unešenej nejsem, poslední 3 roky mi grafika přijde na zamrzlém bodě, je prakticky stejná. Nevím, asi nemám oko na ty miniaturní rozdíly, ale prakticky kromě Ryse a Watch Dogs nevidím žádnou další jinou hru, včetně této, jako nějaký "mega nástupce grafických her, přinášející nejkrásnější grafiku"
18.4.2015 19:47:03   77.242.90.xxx 01
presne, ta grafika naopak diky te obrovske rozhlehlosti je pekne mistama ojebana. Nevidim to jako minus, jen jak rikas, normalka
21.4.2015 06:25:33   62.209.192.xxx 00
no kdyz jsem videl pred cca dvouma mesicema u kamose Skyrim s nejakyma grafickyma modama, tak to vypadalo jako v realu, bohuzel nevim co tam mel vsechno hozeny ale vypadalo to uzasne
18.4.2015 19:45:33   77.242.90.xxx 00
Na YT jsem videl video kde pohled z auta je i klasickej- proste s volantem a palubkou. Mackam V (default pro zmenu pohledu) a bud klasika vidim auto nebo pohled- sedim na kapote. Delam neco blbe? Diky.
20.4.2015 12:41:56   80.250.22.xxx 00
Možná je to úrovní detailů. Já mám normální palubku s volantem a funkčníma budíkama.

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

232 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 85.6Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.