To nejlepší z počítačových RPG všech dob
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek To nejlepší z počítačových RPG všech dob

To nejlepší z počítačových RPG všech dob

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

21. 1. 2015 03:00 73

Seznam kapitol

1. Jak to bylo s RPG hrami? 2. Diablo, Ultima Online 3. Fallout, Planescape: Torment 4. System Shock 2, TES III: Morrowind
5. Neverwinter Night, World of Warcraft 6. Mass Effect 2, The Witcher 2 7. Divinity: Original Sin, Dark Souls II

RPG hry jsou jedním z nejoblíbenějších herních žánrů, a tak do jejich řad každoročně přibývají desítky nových titulů. Jen mizivé procento z nich je ovšem kvalitních a ještě méně se pak dokázalo zapsat do herní historie. My jsme si právě na tyto tituly blíže posvítili a dali dohromady výběr těch nejlepších RPG všech dob. Tady ho máte! 

Reklama

RPG se hrály dávno předtím, než tento žánr pronikl do světa počítačových her. Kořeny komerčních RPG sahají konkrétně do roku 1974, kdy na svět přišla první stolní RPG hra Dungeons and Dragons navržená Gary Gygaxem a Davem Arnesonem.

RPG hry se ve své deskové podobě těšily ohromné popularitě, takže asi nikoho nepřekvapí, že právě žánr RPG byl odjakživa cílem spousty herních vývojářů, kteří se k němu upínali a své vize realizovali okamžitě, jakmile to bylo možné.

Nástup RPG v digitální podobě se datuje do 80. let minulého století. V té době spatřily světlo světa takové pecky, jako Ultima I: The First Age of Darkness nebo Wasteland. Ty jsou ve srovnání se současnými standardy prakticky nehratelné, svého času se však jednalo o revoluční tituly, které do žánru RPG přinesly podstatné novinky a podnítily vznik dalších skvělých sérií, o jejich velkém podílu na vzniku některých dnes už samostatných herních žánrů ani nemluvě. Tomu se ale budeme věnovat až uvnitř článku.

Vybírat nejlepší počítačové RPG hry všech dob bylo velmi těžké, a jistě se najde řada z vás, kteří se s tímto výběrem neztotožní. Zohledněn byl především vliv titulu na další vývoj RPG scény, ale také další věci, jako originalita či popularita hry. Jednu samostatnou kapitolu pak věnuji nejlepším RPG hrám poslední doby, neboť se mi hodně líbí, ale zatím bylo by unáhlené uvádět je mezi TOP RPG všech dob. Jejich skutečnou kvalitu prověří až roky.

Wasteland

  • Datum vydání: rok 1988
  • Vývojář: Interplay Productions (Brian Fargo)
  • Zajímavost: První hra s persistentním světem. Pokračování jsme se dočkali až v roce 2014.

Postapokalyptické RPG Wasteland bylo neskutečně komplexní. Jednotlivé události ve hře jste mohli řešit vícero způsoby podle toho, jaké jste ve své skupině měli hrdiny, respektive co tyto postavy ovládaly. Do zamčených dveří se dalo dostat silou, výbušninou, nebo třeba jen díky šikovnému zámečníkovi, což jsou prvky, které v RPG postupně upadaly, aby se k nim vývojáři opět postupně vraceli a udělali si z nich marketingové taháky. Vedle komplexity a zasazení do radiací zničeného světa byl Wasteland zajímavý také prostředím, které si pamatovalo, co jste již ve hře vykonali. Pakliže jste tedy v lokaci vybili nějaké příšery a místo opustili a následně se tam vrátili, nečekali na vás zrestartovaní protivníci, ale pouze jejich mrtvoly. To jsme do té doby ve hrách neviděli.

To nejlepší z počítačových RPG všech dob
i Zdroj: PCTuning.cz

Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant

  • Datum vydání: 1992
  • Vývojář: Sir-Tech Software
  • Zajímavost: 13. května 2013 byla hra vydána i pro moderní systémy v balíčku s Wizardry 6. Pokud se o hru zajímáte, nakupujte na Steamu či GOGu.

Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant nabídl unikátní svět sestávající z typických fantasy a sci-fi prvků. Na své cestě jste tak mohli potkat mocného čaroděje, ale třeba i klasického androida. Co se týče hratelnosti, jednalo se o krokovací dungeon s velmi silnými RPG prvky, které byly doplněny o vůbec první mechaniku diplomacie. Některé NPC postavy ve hře šly podplatit, nebo se podvolily například vyhrožováním či naopak ustanovením mírových vztahů.

To nejlepší z počítačových RPG všech dob
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama