Sid Meier´s Civilization: Beyond Earth – do vesmíru!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Sid Meier´s Civilization: Beyond Earth – do vesmíru!

Sid Meier´s Civilization: Beyond Earth – do vesmíru!

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

27. 10. 2014 03:00 17

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Nastavení hry 3. Žánrové zařazení, novinky v sérii 4. Afinity a jejich bonusy
5. Afinity, technologický strom, volby hráče 6. Souboje 7. Interface, grafické zpracování 8. Závěrečné shrnutí

Sid Meier's Civilization: Beyond Earth je dlouho očekávaným pokračováním populární ságy tahových strategií, která se odkazuje na další legendu – strategii Alpha Centauri. Budování civilizace dostává atraktivní sci-fi kabátek a posouvá se do budoucnosti, kdy z kolabující Země vyrazíte založit novou kolonii na vzdálených planetách...

Reklama

Série Civilization, jejíž první díl vydala společnost MicroProse v roce 1991, je po celou dobu své existence (bezmála 24 let) na popředí tahových strategií. Přestože se nejedná o hru, která by na různých herních veletrzích uchvacovala davy, za ty roky si kolem sebe vytvořila početnou komunitu věrných fanoušků netrpělivě vyhlížejících a následně hojně velebících každý nový díl. Přihlédneme-li ke skutečnosti, že balancovat na tenké hraně mezi malým a velkým počtem změn v takto rozsáhlých herních sériích je nesmírně složité, musíme vzdát hold všem lidem, kteří se na „Civilizaci“ doposud podíleli.

Zajímavé je, že Sid Meier's Civilization: Beyond Earth se už v předprodukční fázi profilovala jako značně novátorská hra, která se více než na původní Civilizaci bude odkazovat na další klasiku žánru a to Alpha Centauri, do níž navíc zapracuje mnoho originálních nápadů a neokoukaných konceptů. První ukázky sice naznačovaly, že hra bude vycházet ze zajetého konceptu páté Civilizace, nicméně tvůrci v čele s dvojicí hlavních designerů (Will Miller, David McDonoughan) stále tvrdili, že v ní najdeme spoustu zcela zásadních odlišností, jichž by nešlo dosáhnout ani skrze nějaké herní modifkace. A jak se tato tvrzení jeví po vydání hry?

Předně je třeba říci, že Sid Meier's Civilization: Beyond Earth je stále pocitově především Civilization V, to znamená, že se nesnaží implementovat rozsáhlé RPG prvky jako hra Endless Legend ani jiné žánrové odlišnosti, ale drží se lety prověřeného konceptu, který na mnoha místech citlivě, ale přitom pořádně prohlubuje a zároveň i vzájemně provazuje. A něco z té Alpha Centauri v ní nakonec taky najdete, i když jen čistě okrajově.

Úvodní intro prozrazuje, že lidstvo a potažmo i Země stojí na pokraji dalšího průšvihu. Aby se lidskému druhu podařilo přežít, nezbývá než selektovat vhodné jedince a vyslat je vesmírnou raketou na některou další známou planetu vhodnou pro život. A pak už se jede naostro.

Sid Meier´s Civilization: Beyond Earth – do vesmíru!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama