Pocta hravosti: občas je dobré, když se velcí chovají jak malí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Pocta hravosti: občas je dobré, když se velcí chovají jak malí

Pocta hravosti: občas je dobré, když se velcí chovají jak malí

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 7. 2014 09:00 10

Seznam kapitol

1. Hybaj na divočáky 2. Když kluk odmítá dospět 3. Když si nerdi hráli s mikročipy 4. Nebo s Merkurem...
5. Přidejte k tomu mikrokontrolér... 6. Něco hotového rovnou na hraní? Lego Mindstorms 7. Anebo jen malý levný počítač...

Pořád si hrajete a něco kutíte? Máte rádi gadgety, věcičky, blbůstky a udělátka? Možná vás za to doma kritizují, možná se vám smějí. Ve skutečnosti však, podle evoluční teorie, patříte mezi ty nejpokrokovější příslušníky druhu Homo sapiens sapiens. Kde bychom byli dnes, kdyby si kdysi kutilové nezačali hrát třeba s mikroprocesory?

Reklama

V evoluční biologii je znám pojem neotenie, tedy stav, kdy jedinec dosáhne stadia pohlavní zralosti, aniž by přitom dospěl. Je to velice důležitý proces, bez kterého by nevznikly žádné vyšší formy života – například strunatci vznikli tak, že larvy mořských hub, které jsou v mládí mobilní, dospěly pohlavně dříve, než se proměnily v klasickou na místě usedlou houbu, která sedí na místě a filtruje vodu. Takže taková larva se prostě odmítla na stará kolena usadit a filtrovat vodu tak, jak to dělají ostatní rozumné a dospělé mořské houby, plovala si i po dosažení dospělosti a dala tak vzniknout chordátům, mezi něž se řadíme i my.

Podobných skoků se odehrálo více a dějí se i u lidského druhu. Zatímco hloupé ženy si vyhledávají partnery stále podle neandrtálských vzorů (široká ramena, masivní nadočnicové oblouky, napůl vyceněné zuby, hodně chlupů, hodně jizev, hodně trofejních zubů kořisti na náhrdelníku na hrudi, hodně primitivní jednání), jsou to naopak muži, kteří podléhají neotenii více a tlačí tak lidstvo směrem k budoucnosti. Proto si také raději vyhledávají málo chlupaté ženy jemnější tělesné konstituce s panenkovskými rysy v obličeji – a na rozdíl od jiných savců si vydrží hrát až do důchodového věku. Těm vyrve z ruky poslední modýlek až zubatá!

Hraní jako takové je zajímavou činností, která je velmi rozšířená u savců a zvláště primátů. U většiny savců je hraní zábavnou činností, která připravuje mláďata na činnost v dospělosti, takže koťata a vlčata se perou, přetahují a připravují se na konflikty v dospělosti, protože přijde den a budou muset opravdu vyrazit na lov. Řada savců má během vývoje takové demo, kdy rodiče přinesou nějakou menší, anebo polomrtvou kořist, kterou se potomci učí dorazit a sníst. Primáti jsou hravější než ostatní savci a ví se o nich, že často drze provokují i dravce – zřejmě proto, aby imponovali samicím, anebo si užili adrenalin. Slavné je video, na kterém opice doslova prudí dvě tygří mláďata - „Hello, I'm monkey and this is jackass!“

Podobně tomu bylo i u lidí. V ontogenetickém vývoji člověka byl běžný krok, kdy se dorost mění v dospělce, po němž „období her končí“ a začíná „skutečný život ženy či muže“. Takže chlapci si přestávají hrát na lov či válku, jdou lovit či válčit a dívky si přestávají hrát s panenkami, protože přichází chvíle péče o potomstvo. Tento přechod má vždy nějaký rituál: V minulosti tak chlapec doby bronzové dostal oštěp a šel ulovit svého prvního divočáka, dnes afghánský chlapec dostává RPG-7 a jde ulovit své první Humvee.

„RPG-7 detached“ by Michal Maňas - Own work. Licensed under CC BY 2.5 via Wikimedia Commons.
i Zdroj: PCTuning.cz
„RPG-7 detached“ by Michal Maňas - Own work. Licensed under CC BY 2.5 via Wikimedia Commons.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama