Úvaha: Hry a PC – úspěšné tažení všemu navzdory
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Úvaha: Hry a PC – úspěšné tažení všemu navzdory

Úvaha: Hry a PC – úspěšné tažení všemu navzdory

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 2. 2014 08:00 27

Seznam kapitol

1. PC opožděné 2. PC nepřívětivé 3. PC přenosné 4. PC fialové 5. PC 256barevné
6. PC němé 7. PC trojrozměrné 8. PC zabijácké 9. PC vítězné?

Hodně hráčů považuje PC za zcela přirozeně nejlepší herní platformu. V osmdesátých letech minulého století byste ale našli jen pár lidí, kteří PC předvídali byť i jen omezený úspěch v domácnostech. Čím vším si muselo PC projít, než se mu přestaly ostatní herní platformy vysmívat?

Reklama

Když se dívám na dnešní debaty o budoucnosti „PC versus mobily“, jen se usmívám. Je to variace debaty „PC versus konzole“, které předcházela debata „PC versus Amiga“ a té… žádná debata. V osmdesátých letech prakticky nikdo nepovažoval PC za herní platformu a i použití PC doma bylo omezeno jen na pár IT profesionálů a nadšenců. Před rokem 1990 PC jako herní platforma neexistovalo. Těch pár her, které pro IBM PC XT a AT existovaly, bylo i pro majitele ZX Spectra prostě úsměvných.

Ba co více, před rokem 1981 neexistovalo ani „PC“, tedy IBM PC. Osobní počítače už za sebou měly už pár let, tak například Apple I byl uvedeno v roce 1976 a domácí Atari 400 v roce 1979. O dva měsíce dříve, než vzniklo první PC, IBM 5150, jste si mohli domů koupit třeba Texas Instruments Ti-99/4, což byl první domácí šestnáctibitový počítač. Podle všech měřítek přišlo PC pozdě.

Úvaha: Hry a PC – úspěšné tažení všemu navzdory
i Zdroj: PCTuning.cz

Nemuselo tomu tak být! V roce 1973 navrhl zaměstnanec IBM Paul Fiedl počítač SCAMP (Special Computer APL Machine Portable), což mohl být docela dobře první domácí počítač v dějinách. Měl klávesnici, 64 KB RAM a kazetovou mechaniku. Vedení IBM ale tento koncept odmítlo, protože si manažeři nebyli schopni za živého boha představit, proč by někdo měl chtít mít doma počítač. Když o sedm let později zjistili, že jim právě ujel vlak, museli narychlo spíchnout vlastní verzi, aby vůbec zůstali relevantní.

IBM 5100, který vycházel z prototypu SCAMP (zdroj: Wikipedia)
i Zdroj: PCTuning.cz
IBM 5100, který vycházel z prototypu SCAMP (zdroj: Wikipedia)

První PC bylo navržené z toho, čeho byl dostatek a bylo to levné: Místo perspektivního procesoru Motorola 68000 se IBM rozhodla pro dostupnější Intel 8088 a místo vlastního operačního systému se dohodla s garážovkou jménem Microsoft, že jim dodá nějaký ten Basic a DOS. Operační systém sice Microsoft neměl, ale dohodl se s ještě menší garážovkou Seattle Computer Products od koupení již hotového systému 86-DOS založeného na nijak valně povedeném CP/M určeném hlavně pro osmibity. Podle všech měřítek byl výsledkem stroj primitivní, pomalý, ideově zastaralý a předražený.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama