Lekce z dějin konzolí: ty nejúspěšnější  i nejšílenější
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Lekce z dějin konzolí: ty nejúspěšnější i nejšílenější

Lekce z dějin konzolí: ty nejúspěšnější i nejšílenější

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 1. 2014 03:00 13

Seznam kapitol

1. Ta úplně nejúspěšnější: Sony PlayStation 2 2. Ta nejdivnější: Nintendo Virtual Boy 3. Ta nejpošahanější: Coleco Adam 4. Šílený nápad: Sega Teradrive a Amstrad Mega PC
5. Hříšné noci: jak se konzole spustily s domácím kinem 6. Ta nejpřeprocesorovanější: Sega Saturn 7. Nejde o hardware, jde především o hry

Konzole vypadají pro „ajťáky“ jako pěkně nezajímavý hardware - nedá se v nich moc šťourat ani provádět zásadní upgrade. Opak je pravdou, jejich vývoj byl bohatý a bouřlivý. Najdeme mezi nimi křížence s videem VHS nebo PC, konzoli, která se neobejde bez tiskárny a vůbec kusy tak setsakrálně divné, až člověk nevěří, že je někdo pustil na trh.

Reklama

První úspěšnou konzolí historie bylo Atari 2600. Byla to jednoduchá konzole, která ale už měla moderní rysy, procesor MOS 6507 na 1,19 MHz, hry na výměnných cartridgích a oddělitelné joysticky. Ty byly tak populární, že všechny úspěšnější osmibitové počítače používaly právě joysticky s konektory Atari / Kempston. Této konzole se prodalo na svou dobu úžasných 30 milionů kusů! Ještě úspěšnější bylo Nintendo NES, konzole, která vstoupila na spáleniště severoamerického konzolového trhu po jeho pádu v letech 1982-1985.

Atari 2600 z let 1980–1982 (zdroj: Wikimedia Commons)
i Zdroj: PCTuning.cz
Atari 2600 z let 1980–1982 (zdroj: Wikimedia Commons)

Daleko zajímavější je ale příběh PlayStation z roku 1994. Sony představovala na trhu s konzolemi nováčka, ale jednoduchá a přitom výkonná architektura jejich konzole vedla k jejímu vítězství nad konkurenty, Segou Saturn a Nintendem 64.

Nintendo 64 (zdroj: Wikipedia)
i Zdroj: PCTuning.cz
Nintendo 64 (zdroj: Wikipedia)

Přestože to byl první počin Sony, podařilo se prodat více než 100 milionů konzolí. Velký vliv na úspěch konzole měla distribuce her na levných CD, které sice byly při načítání pomalejší než catridge, ale výrobně šlo o mnohem výhodnější alternativu a navíc mělo CD významně vyšší kapacitu. Kdo si u konzole „při loadování počkal“, ten se rozhodně „lepší grafiky dočkal“. U Segy a Nintenda jste se museli smířit s podstatně jednodušší stínovanou (i když svým způsobem rovněž kouzelnou) grafikou.

To, čím je Sony unikátní, je jejich přístup „když to navrhnete pořádně, můžete to časem zjednodušovat a zlevňovat“. Zatímco konkurence laborovala s konzolemi, které šlo rozšiřovat (v případě Nintenda 64 šla rozšířit paměť ze 4MB na 8MB, v případě Segy se objevily dokonce celé moduly s procesory), Sony naopak těžila z poměrně výkonného hardware na začátku, který byl sice pořád výkonem stejný, ale s každou generací o něco úspornější, méně hřál, méně se rozbíjel a byl výrobně levnější. Revizi od revize se navíc z konzole se vyhazovaly málo používané konektory a funkce. Je to krásně vidět na eliminaci portů na zadní části konzolí, kde postupně mizí stále více konektorů.

Evoluce v praxi: tři verze Sony PlayStation, zdola nahoru SCPH-1001, SCPH-5001 a SCPH-9001
i Zdroj: PCTuning.cz
Evoluce v praxi: tři verze Sony PlayStation, zdola nahoru SCPH-1001, SCPH-5001 a SCPH-9001

Zcela specifické jsou potom velké změny v PS One verzi konzole, která je úplně přepracovaná.

V podstatě totéž Sony zopakovala i u PlayStation 2 z roku 2000. Přinesla na svou dobu opět výkonný hardware, 64bitový Emotion Engine založený na MIPS R5900 běžící na 300 MHz a klasickou sbírku procesorů pro grafiku, zvuk a vstupy / výstupy rovněž zajišťující kompatibilitu s původní PlayStation. PlayStation 2 byla zpětně kompatibilní, měla výborné hry, skvělý design, fungovala „na ležáka i na stojáka“ (u CD verzí konzolí velmi neobvyklé!), měla možnost rozšíření o harddisk a nebo o ethernet / modem, navíc to ve své době byl nejlevnější domácí DVD přehrávač.

Byl to zkrátka velký balíček cukrátek pro ty, kteří chtěli hrát, ale i ty, kteří se chtěli dívat na filmy a přišlo jim divné, že se DVD přehrávače prodávají dráž než konzole se zabudovaným DVD přehrávačem. Celkem se prodalo přes 155 milionů PlayStation 2. Byl to slušný a univerzální kus hardwaru a svoji zlatou medaili na žebříčku historicky nejprodávanějších konzolí si rozhodně zasloužil. Bravo!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama