Vývoj technologií počítačových her — první díl
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Vývoj technologií počítačových her — první díl

Vývoj technologií počítačových her — první díl

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

22. 8. 2011 03:00 20

Seznam kapitol

1. Stojí dnes technologie her na místě? 2. Zpátky do minulosti 3. První elektronické hry aneb jak to všechno začalo 4. Od tenisu pro dva k první domácí herní konzoli 5. První herní automaty
6. Sedmdesátá léta a první pokusy s pseudo 3D 7. 80. léta — éra herních automatů (3D hry) 8. 80. léta — éra herních automatů (2D hry) 9. Od sálových počítačů po krach v roce 1983

Historie počítačových her se píše už několik desítek let. Za tu dobu se jednoduché hry typu Pong vyvinuly v komplexní tituly s realistickou grafikou podobnou skutečnosti. Připravili jsme pro vás seriál o jejich vývoji, ve kterém zmapujeme cestu od prvních her jako Tennis for Two hraném na osciloskopu až ke Crysis 2.

Reklama

Vývoj technologií počítačových her — první díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítačové hry prošly za několik desítek let své krátké existence překotným vývojem a bez debat se z nich stal velký business, ve kterém se točí mnoho miliard amerických dolarů. I když se v dnešní době může zdát, že technologie stojí poslední cca dva roky kvůli herním konzolím na místě, není to tak úplně pravda. I přesto, že je většina nových PC her jen konverzemi konzolových verzí, stále se vyrábějí PC hry zaměřené i na výkonné herní stroje (po vydání DirectX 11 balíků Crysis 2, Shogun 2: Total War či česká série ArmA), které přinášejí stále lepší a lepší vizuální stránku.

Vývoj technologií počítačových her — první díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Z dlouhodobého hlediska navíc není podstatné, zda se grafika posunuje kupředu po malých krocích každých několik měsíců (jak tomu bylo v uplynulých mnoha letech, kdy vývojáři dávali velké množství peněz na tvorbu ryze PC her a trh s konzolemi existoval víceméně odděleně), či zda evoluce probíhá po velkých skocích, jak tomu pravděpodobně bude v letech následujících.

Vývoj hardwaru jde neustále kupředu přibližně stejným tempem a zatímco výkon počítačů roste v průběhu let lineárně, výkon herních konzolí (na něž se vývojáři her v posledních letech zaměřují především a PC verze her jsou jen porty konzolových provedení) se s každou novou generací ve srovnání s generací odcházející vždy několikanásobně zvýší. Bylo tomu tak v roce 2000 při příchodu Playstation 2 ve srovnání s první verzí, situace se opakovala po příchodu Playstation 3 a není žádný objektivní důvod, aby se tak nestalo i s příchodem další generace herních konzolí.

Příchod osmé generace konzolí je navíc velmi blízko. Z aktuální (sedmé) generace, již tvoří velká trojka Sony Playstation 3, Microsoft Xbox 360 a Nintendo Wii, už totiž Nintendo oficiálně na rok 2012 ohlásilo nástupce pojmenovaného Wii U. Na tento krok reagovalo Sony ohlášením vývoje Playstation 4, který se také začne prodávat v příštím roce a do výroby by konzole měla jít už letos (vývoj je tedy v současné době těsně před dokončením). Pokud tak Microsoft nechce přijít o výbornou pozici číslo dva pracně získanou s konzolí Xbox 360 (o které si mimochodem s prvním Xboxem mohla nechat jen zdát), bude muset i on nástupce Xbox 720 v příštím roce minimálně ukazovat na každé větší akci a do prodeje se konzole musí dostat nejpozději v roce následujícím.

Vývoj technologií počítačových her — první díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Co to znamená pro nás jako pro fandy hraní na PC a moderních technologií je poměrně jasné. Zatímco letos a pravděpodobně i větší část příštího roku ještě budeme muset vydržet s hrami s přibližně stále stejnou vizuální stránkou, v druhé polovině příštího roku by se situace měla výrazně skokově zlepšit. Vývojáři pro nás sice stále budou mít hlavně upravené hry z konzolí, jenže z novější generace, která ponese moderní hardware na úrovni výkonných PC. Měla by se tak opakovat situace z let 2006 a 2007, kdy přinejmenším po technologické stránce neznamenal port z nových herních konzolí nic špatného a naopak byl zárukou vizuálně vynikající hry.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama