Vývoj počítačové hry teoreticky i prakticky s hitem Mafia 2
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Vývoj počítačové hry teoreticky i prakticky s hitem Mafia 2

Vývoj počítačové hry teoreticky i prakticky s hitem Mafia 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

21. 1. 2011 03:00 19

Seznam kapitol

1. Úvodem 2. Herní průmysl obecně a situace v ČR 3. Programátor, grafik, animátor 4. Zvukař, designér, manažer a další profese 5. První fáze preprodukce 6. Sežeň si svého investora 7. První fáze produkce — Alfa verze
8. Když se jen přidává další a další obsah 9. Debug, certifikace, distribuce 10. Vývoj hry prakticky ilustrovaný na Mafii 2 11. Konec RenderWare a válka konzolí 12. Illusion Softworks jako samostatné studio končí 13. Po osmi letech vývoje konečně vychází

Vyrobit špičkovou počítačovou hru v dnešní době znamená mít tým čítající až několik stovek lidí, stovky milionů korun a také pořádnou porci práce. Rozhodli jsme se proto ve spolupráci s 2K Czech přinést článek, ve kterém se podíváme do zákulisí tohoto velkého businessu.

Reklama
Vývoj počítačové hry teoreticky i prakticky s hitem Mafia 2
i Zdroj: PCTuning.cz


ATI Radeon HD 6870 — kdo z vás by si jej koupil, kdyby nehrál nejnovější počítačové hry?

Ačkoliv jsme primárně magazínem zaměřujícím se na počítačový hardware pro běžné uživatele a od podrobného rozebírání a hodnocení počítačových her jsou na českém internetu jiné magazíny, PC hardware a počítačové hry spolu úzce souvisí. Na nejnovějších a vizuálně nejpovedenějších titulech se testují grafické karty, notebooky, počítačové sestavy, procesory a třeba také pevné disky (koho by nezajímalo, jestli se mu s jiným diskem nebude oblíbená hra načítat o několik sekund rychleji?). Snad nejúžeji jsou počítačové hry spojené s grafickými kartami. Dnes už sice grafické karty neslouží jen k akceleraci 3D prostředí, ale ruku na srdce, kdo z vás by si koupil grafickou kartu za víc jak pět tisíc korun jen proto, že díky ní bude moct akcelerovat svoji práci ve Photoshopu a jeho počítač bude mít při přehrávání HD filmu nižší spotřebu?

Vývoj počítačové hry teoreticky i prakticky s hitem Mafia 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty si drtivá většina z vás kupuje proto, že si chce v co možná nejlepší kvalitě zahrát nejnovější počítačové hry. Pravidelně vám proto už dva roky přinášíme hardwarový rozbor těch nejzajímavějších a nejnáročnějších AAA titulů. Dnešní článek však bude trochu jiný, byť i v něm se prolíná téma hardwaru a počítačových her. Už delší dobu jsme přemýšleli o tom, že bychom pro vás připravili článek na téma vývoj počítačových her, Málokdo si totiž dokáže vůbec představit, jaké fáze takový vývoj počítačové hry má, jaké problémy se při něm musí řešit, kolik je potřeba lidí a i to, kolik to celé stojí (tedy že pirátství může být pro herní průmysl opravdovou hrozbou). Koneckonců co si budeme nalhávat, i my jsme byli při sbírání informací a psaní článku nespočetněkrát překvapeni tím, na co vše je potřeba myslet a že hra ani zdaleka nemusí být hotova v době, kdy se z dema na veletrhu zdá, že hra je těsně před vydáním.

Vývoj počítačové hry teoreticky i prakticky s hitem Mafia 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Shánět podrobné informace o něčem tak složitém a poměrně dobře chráněném jako je vývoj počítačové hry, je poměrně složité. Každé studio si totiž velkou část svého „know how“ dobře chrání a běžně na internetu se tak dočtete o průběhu vývoje jen málo informací. Alespoň něco se dozvíte na různých konferencích jako je například Games Developers Session, která se konala koncem září minulého roku v Praze, jde však často o akce nepřístupné veřejnosti, kde navíc vývojáři přednáší pro vývojáře (tedy na poměrně vysoké, pro laika nesrozumitelné, úrovni).

Vývoj počítačové hry teoreticky i prakticky s hitem Mafia 2
i Zdroj: PCTuning.cz


Zleva sedí autor článku, Jarek Kolář (designér), Martin Zavřel (zvuky, animace), Roman Hladík (grafik), Tomáš Hřebíček (animátor) a Michal Janáček (programátor)

Při plánování článku jsme ale měli poměrně velké štěstí. Shodou okolností totiž v této době vyšla také nejočekávanější česká hra posledních několika let, kterou je bezesporu Mafia 2. Oslovili jsme proto přímo společnost 2K Czech, zda by s námi na podobném článku nechtěla spolupracovat a zda by trochu nepootevřela dvířka do své vývojářské kuchyně. To se nakonec povedlo a dostali jsme možnost setkání s vývojáři Mafie 2. Konkrétně jsme se mohli ptát herního producenta (designéra) Jarka Koláře (druhý zleva v červené mikině), napravo vedle něj sedícího Martina Zavřela (development manažer skupiny media, PR manažer), Romana Hladíka (Art Director, grafik), Tomáše Hřebíčka (Media Director, animátor) a Michala Janáčka (šéf gametýmu, programátor). Velká většina informací uvedených v tomto článku tak pochází právě od této pětice z našeho setkání, za nějž společnosti 2K Czech ještě jednou děkuji. Je tak zároveň logické, že na vývoj hry se budeme dívat ze dvou pohledů. Tím prvním jsou obecně platné principy a mechanismy, kterými se řídí vývoj téměř každého velkého projektu. Druhým pohledem je pak pohled přímo studia 2K Czech na danou problematiku a názorná ilustrace přímo na příkladu Mafie 2.

Vývoj počítačové hry teoreticky i prakticky s hitem Mafia 2
i Zdroj: PCTuning.cz


Dan Vávra — tvůrce scénáře k Mafii I i II, bývalý zaměstnanec 2K Czech (zdroj: Česká Televize)

Kromě setkání s pěti zaměstnanci 2K Czech jsem ale čerpal také z dalších zdrojů. K dispozici mám několik hodin zvukových (a někdy i video) záznamů ze zmiňované konference Games Devepolers Session, která se minulý rok konala již poněkolikáté. Nechybí mezi nimi třeba ani přednášky Dana Vávry, v českém prostředí jednoho z nejznámějších vývojářů a tvůrce scénáře k první i druhé Mafii. V současné době však už v 2K Cezch nepracuje a pokud se někdy dočkáme třetího dílu, příběh v něm prý od Dana rozhodně nebude.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama